Kezdetét vette a Jó gyakorlat a falusi turizmusban c. tanfolyam

2021. szeptember 4., 09:11

A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) Jó gyakorlat a falusi turizmusban címmel harmadik alkalommal hirdetett tanfolyamot, melynek ünnepélyes megnyitójára szeptember 3-án került sor a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) Gross Arnold termében. A képzésre húszan jelentkeztek.

„A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács egyik legfőbb célja olyan programok szervezése, amelyek minőségében előre viszik a kárpátaljai magyar turizmust” – emelte ki köszöntőjében Mester András, a KMTT elnöke, aki rámutatott: vidékünkön nagy verseny zajlik a turizmushoz kapcsolódó számos területen, ezért hatalmas jelentőséggel bír a minőségi és versenyképes vendégfogadás. „A minőségi szolgáltatás és szállás a falusi vendéglátásban alapvető dolog kell, hogy legyen” – fogalmazott, reflektálva a falusi vendéglátókat célzó képzés meghirdetésének okára, ugyanis itt lehetőség nyílik a meglévő tudás gyarapítására, új tapasztalatok, ismeretek szerzésére.

Békésyné dr. Lukács Angéla beregszászi magyar konzul beszédében elmondta: „A helyi turizmus, valamint a szívünkhöz közel álló magyar ajkú vendéglátók Kárpátalján szívvel-lélekkel, nagy-nagy tudással és a folyamatos képzésekkel magas színvonalat képviselnek.” A konzul asszony ennek folytatásához kívánt szerencsét és számos lehetőséget a tapasztalatok és a tudás átadására.

Magyarország Ungvári Főkonzulátusának képviseletében Csizmadia Alexandra külgazdasági attasé köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében összegezte a Magyarországra vonatkozó adatokat a turizmus terén, kiemelve: a belföldi turizmus a járvány enyhülését követően „lábra állt”, s Magyarország „biztonságos” besorolásának köszönhetően a nemzetközi turizmus is elkezdett visszatérni a pandémiát megelőző szintekre, melyekhez nagyban hozzájárulnak az országban szervezett ingyenes koncertsorozatok, beruházások stb.

Sin József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke bizakodóan szólt a képzésen részt vevőkhöz, aláhúzva: sok dologban kell még előrelépésnek történnie ahhoz, hogy Kárpátalja valóban a „Kelet Svájca” legyen, amelyhez a természeti adottságok megkérdőjelezhetetlenül hozzájárulnak, ugyanakkor a falusi vendéglátás meglehetősen szép úton halad.

A KMTT legtöbb programjának lebonyolításában kiemelkedő szerepet tölt be a beregszászi Rákóczi-főiskola, melynek képviseletében dr. Molnár József, a Földtudományi és Turizmus Tanszék vezetője osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Kifejtette, hogy a XXI. század első negyedében járva ugyan nehéz lenne megmondani, hogy minek az évszázadát éljük, az azonban vitathatatlan, hogy a turizmusnak hatalmas szerep jut az élet számos területén.

Dr. Hanusz Árpád, a Budapesti Gazdasági Egyetem tanára és a Falusi Turizmus Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke aktív szerepet vállal a KMTT munkájában is annak megalakulása óta. Köszöntőjében elmondta, hogy a turizmushoz fűződő kapcsolata éppen a napokban ötvenéves, ugyanis ötven éve szervezett először idegenvezetői képzést a Nyíregyházi Főiskolán. Kárpátalján eddig 16 településen szerveztek tanfolyamot több mint 600 résztvevővel. „A falusi vendéglátás akkor jó, hogy ha jó szakemberek végzik” – vallja Hanusz Árpád, hangsúlyozva: a falusi turizmusban nem a korábbi dolgokat kell mindenképpen utánozni, sokkal inkább a turizmus új szellemében kell „ügyesnek lenni”, hiszen a „falusi turizmus nem egyenlő a falusi szállásadással; a falusi turizmus ott kezdődik, amikor a vendég elégedett a szállásával kapcsolatosan egy adott településen, minden más már a turizmus”.

Csizmár Sarolta projektkoordinátor kiemelte, a kárpátaljai turizmus jelentős változáson ment keresztül az elmúlt évtizedekben. Ezt követően felidézte a falusi turizmus kialakulását az 1990-es években a területen. A KMTT szervezésében elindított képzésen eddig már 200 falusi vendéglátó kapott oklevelet, s ez a szám a tanfolyam végeztével csak gyarapodni fog – fogalmazott. A képzésről szólva Csizmár Sarolta elmondta, az elméleti előadások 68 órában fognak zajlani hétvégenként, melyek alkalmával magyarországi felsőoktatási intézmények és a beregszászi főiskola tanárai, valamint a turizmusban tevékenykedő személyek tartanak előadásokat. A gyakorlati foglalkozásokon különböző hagyományos ételek elkészítése lesz a feladat, s a képzés vizsgával zárul, melyen a sikeresen szereplők az Európai Unióban elismert oklevelet kapnak kézhez.

CsA