Új lélegzet – készülnek az alkotások a IX. Kárpátok Nemzetközi Szobrásztáborban

2021. szeptember 11., 10:44 , 1075. szám

A Pro Arte Munkács civil szervezet szeptember 6–19. között szervezi meg idén kilencedik alkalommal a Kárpátok Nemzetközi Szobrásztábort Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma, Magyarország Beregszászi Konzulátusa, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), valamint az International Sculpture Symposium Alliance támogatásával.

A tavaly két helyszínen – Jánosiban és Kállósemjénben – szervezett szobrásztáborok után az idei alkalomnak újra a Szolyvához közeli, szemet gyönyörködtető tájjal körülölelt Kvitka Polonini Szanatórium ad helyet.

Az immár világszerte ismert táborba Dél-Amerikától Kínáig negyven ország művészei jelentkeztek, akik közül hét szobrász vesz részt a kéthetes szoborkészítésen: Aleksandar Eftimovski Macedóniából, Tanya Preminger Izraelből, Mert Kaan Burnaz Törökországból, Saeid Ahmadi Iránból, Jorg Van Daele Belgiumból, Kirill Kroholev Fehér­oroszországból és Oleg Putrashyk Ukrajnából.

Ottjártunkkor már javában zajlottak a szoborkészítési folyamatok, a művészek nagyfokú precizitással dolgoztak a gránit- és homokkő tömbök megmunkálásán. Jorg Van Daele például gránitból készíti el munkáját. A tömböt kettévágta, megmunkálja, majd újra összeillesztve elnyeri végső formáját, amely a Rebreathe – Kiss for peace (Csók a békéért) nevet kapja. A szobrász újságírónknak elmondta, hogy a világ számos táján alkotott már, s műveiben mindig a békét ábrázolja, azokkal mindig a béke üzenetét próbálja továbbadni az embereknek.

Matl Péter szobrászművész, a Pro Arte Munkács civil szervezet elnöke a témaválasztás aktualitását kifejtve elmondta: „Idén az Új lélegzet (RE:breathe, Нове дихання) címet adtuk a tábor témájának, ami az elmúlt időszakban átélt pandémiára, félelemre, a maszkhordásra reflektál, hiszen az emberiség már szeretne fellélegezni. A szobrásztáborunk művei az időben és térben emlékeztetnek majd arra, hogy valamikor a múltban volt egy világjárvány, amikor mindenki arra vágyott, hogy fellélegezzen.”

Csuha Alexandra