Sportpályával bővült a Szolyvai Magyar Református Óvoda

2021. szeptember 15., 17:31 , 1075. szám

Ünnepélyes keretek között avatták fel a Szolyvai Magyar Református Óvoda udvarán létrehozott többfunkciós sportpályát szeptember 12-én. A pályát a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) segítségével, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával sikerült létrehozni.

A második alkalommal megrendezett szolyvai családi délután keretében megtartott avatóünnepségen Kiss András, a KMKSZ Szolyvai Alapszervezetének elnöke köszönetet mondott a kezdeményezés felkarolásáért: „A családi nap keretében sikerült átadni egy többfunkciós sportpályát, amely által bővült a helyi református óvoda. Köszönet illeti a KMKSZ-t, amelynek a segítségével létrehozhattuk ezt a pályát.”

Korolyova Erzsébet, a KMKSZ Munkácsi Alapszervezetének elnöke köszöntő beszédében kiemelte: „Szolyván már nem először áll a KMKSZ egy jó kezdeményezés mellé. Azt gondolom, hogy a szórványban élő magyarság még jobban rászorul a támogatásra és odafigyelésre. Lehet, hogy a közösségben már egyre kevesebben beszélik a magyar nyelvet, de lélekben még sokukban jelen van a magyar öntudat” – jegyezte meg Korolyova Erzsébet, aki szerint bár a Szolyvai Alapszervezet fiatal tagja a Szövetségnek, már most látványos eredményeket tud felmutatni az oktatás, a kultúra, a hitélet és lehetőleg ezentúl a sport területén is.

A jelenlévőket köszöntette továbbá Loppert Balázs ungvári magyar konzul, aki egy futball-labdát is ajándékozott a közösség számára. Kiss Klára, a Szolyvai Magyar Református Óvoda igazgatója is köszönetet mondott a támogatóknak és a szervezőknek a sportpályáért, hiszen az óvoda nemcsak oktatási intézményként van jelen a helyi magyar közösség életében, hanem rendszeresen helyet biztosít hitéleti és kulturális eseményeknek is.

A köszöntő gondolatokat követően nyugalmazott Horkay László püspök úr mondott áldást.

A helyi óvodások műsorában magyar népi gyermekjátékok és egyházi énekek szerepeltek, s ha néha biccent is a szó már a száj szögletén, a lelkesedés nem hagyott alább.

A helyiek műsorát követően a beregszászi Sodró együttes adott koncertet, majd tartott fergeteges táncházat a jelenlévők számára. S mint kiderült, a tánc valóban nemzetközi nyelv, hiszen itt senkinek nem volt gondja azzal, hogy könnyedén teljesítse a táncoktatók utasításait, percek alatt sikerélménnyé vált az együtt-táncolás. A családi délután zárásaként sportjátékokra került sort, majd minden jelenlévőt bográcsgulyással kínáltak. A táncház a Csoóri Sándor-program támogatásával jöhetett létre.

VE