Zárókonferencia a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat szervezésében

2021. szeptember 24., 10:29 , 1077. szám

A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSZ) és a magyarországi Rejtett Kincsek Down Egyesület közös szervezésében megvalósult Health4all! Kapacitásépítés az egészségügyi ellátórendszerben a speciális igényű gyermekek számára elnevezésű projekt 2019 októberében vette kezdetét. A projekt fő célkitűzésének eleget téve az elmúlt két év során rengeteg 0–14 év közötti gyermeknek és hozzátartozóiknak tudott segíteni a szeretetszolgálat. A projektidőszak zárásaként a szervezők egy konferencia keretében mutatták be a program részleteit, az így elért sikereket és a jövőbeli célokat. Ezen alkalomnak a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola adott otthont szeptember 23-án.

A magyarországi Rejtett Kincsek Down Egyesület és a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat közös projektjének fő célkitűzése a koragyermekkori intervenció komplex fejlesztése határokon átívelő együttműködéssel. A születési vagy később szerzett rendellenességgel érintett 0–14 éves gyermekek és hozzátartozóik segítségén kívül cél a helyi szakemberek tudásfejlesztése és a szakterületek közötti együttműködés erősítése.

A konferenciát többek között megtisztelte jelenlétével Békésyné dr. Lukács Angéla beregszászi magyar konzul, dr. Loppert Balázs ungvári magyar konzul, Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere, Lóga Nagyija, a Beregszászi kistérség alpolgármestere, Szabadhegyi Péter, a Szuverén Máltai Lovagrend kormányzati tanácsának ügyvezető alelnöke, dr. Matos László, a Semmelweis Egyetem Pető András Karának oktatási dékánhelyettese, valamint Kisari Károly, a Rejtett Kincsek Down Egyesület elnöke.

A konferencia kezdetén Békésyné dr. Lukács Angéla köszöntötte a résztvevőket, aki elsősorban Szilágyi Mátyás főkonzul úr üdvözletét és gratulációját tolmácsolta a megvalósult projekt alkalmából.

„Az elmúlt két évben megvalósult projekt nagyon jó lehetőség és hatalmas segítség volt minden rászoruló gyermek és felnőtt részére egyaránt” – hangsúlyozta a konzul asszony. Emellett kiemelte, hogy a pandémia által sújtott nehéz időkben is olyan példaértékű helytállást és kitartást tanúsított a szeretetszolgálat minden munkatársa, amely mindannyiunk számára követendő példa, hiszen szeretetet és gondoskodást adni nagyon nehéz feladat. A jövőbeli munkához sikereket és töretlen lelkesedést kívánt a konzul asszony.

Ezt követően Babják Zoltán szólt a megjelentekhez. „A speciális igényű személyek, kiváltképp, ha azok gyerekek, különleges bánásmódot, nevelést és figyelmet igényelnek. Ez sokszor ember- feletti energiákat igényel, máskor pedig lélekemelő a velük való törődés” – emelte ki beszédében a polgármester úr. Továbbá reményét fejezte ki, hogy az elmúlt két év során megvalósult programok, a megannyi gondoskodás és segítségnyújtás, amit a gyerekek kaptak, a projekt zárásával is folytatódik, és ha csak kicsit is, de tehermentesíteni tudják az évek óta nehéz helyzetben lévő kárpátaljai ellátórendszert.

Beszéde végén a polgármester úr hangsúlyozta, hogy hisz a projekt további sikereiben, amelyhez erőt és kitartást kívánt a program minden résztvevője számára.

A továbbiakban Makuk János, a BJMSZ elnöke röviden ismertette az elmúlt két hosszú évnyi gyümölcsöző, néha nehézségekkel teli, de annál felemelőbb munka részleteit. Ennek segítségével nagyobb betekintést nyerhettünk a szeretetszolgálat hétköznapjaiba, valamint a lezárult projekt nyújtotta lehetőségekbe.

„»A hit védelme és a rászorulók szolgálata« – ez a jelmondata a Máltai Szeretetszolgálatnak, és ez volt vezérfonalunk az elmúlt két év során is” – hangsúlyozta az elnök úr.

A projekt keretében több ezer rászoruló gyermek kapott olyan kezelést, melyet Kárpátalján sehol máshol nem kaphatott volna meg, ilyen például a neurofeed­back terápia, amely országos szinten nézve is egyedülálló terápiás „tanulási” eljárás, amellyel javíthatók az agyi funkciók, a gyermekek intellektuális és mentális képességei. Emellett számos egészségügyi problémát igyekeztek orvosolni masszázs, valamint beszéd- és mozgáskészségek fejlesztésére szolgáló gyakorlatokkal, s mindezt teljesen ingyen.

Ezt követően Kisari Károly szólt a jelenlévőkhöz. Röviden bemutatta a Rejtett Kincsek Down Egyesület működését és eddig elért sikereit. Emellett hangsúlyozta azt is, hogy erre a szolgálattevésre elengedhetetlen szükség van, hiszen legdrágább kincsünk, gyermekünk testi-lelki egészsége mindennél fontosabb. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy a Rejtett Kincsek Down Egyesületet fejlődési rendellenességgel született gyerekek szülei alapították még 1998-ban, és az elmúlt huszonhárom év során töretlen lelkesedéssel működik.

A konferencia zárásaként egy édesapa, Szűz Zoltán – kinek kislánya, Viktória Down-szindrómában szenved – osztotta meg a projekt során szerzett tapasztalatait a jelenlévőkkel. Véleménye szerint Kárpátalján elengedhetetlenül fontos a megfelelően felkészült és jó szaktudással rendelkező egészségügyi dolgozók jelenléte, hiszen nagy többségük már külföldön van, s csak csekély részük tér haza. Így ez a projekt a kislánya, sőt az egész család életét teszi könnyebbé, elviselhetőbbé – tette hozzá az édesapa.

A konferenciát követően a szervezők szeretetvendégséggel kedveskedtek minden meghívott vendég és jelenlévő számára.

A program az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg.

K. K.