Hetedszer rendeztek DobóFesztet Szerednyén

2021. szeptember 27., 21:28 , 1077. szám

Idén immár hetedik alkalommal rendezett fesztivált báró ruszkai Dobó István emlékére és tiszteletére a Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet az egri hős szülőhelyén, Szerednyén.

A nyitóünnepség alkalmából Dobó István vitézekhez intézett beszédét adták elő a szervezők, amit az ukrán himnusz, majd nemzeti imádságunk követett.

A PCS Kárpátalja minden régiójában szervez hagyományőrző fesztiválokat. A magyar mellett az ukrán, ruszin, román, szlovák népzene világába is betekintést nyerhettek a rendezvényre érkezők. A szervezők elmondása szerint a kultúra segítségével próbálnak hidat építeni a térségben élő nemzetiségek között.

A meghívott vendégek köszöntését követően elsőként dr. Orosz Ildikó, a PCS és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) elnök asszonya szólalt fel. „Emlékeznünk kell azokra az eseményekre, melyek miatt itt lehetünk mint Dobó népének utódai” – szólt az egybegyűltekhez az elnök asszony. Elmondása szerint amikor anno Dobó a beszédében megszólította a magyarokat, azzal a terület minden nemzetiségéhez intézte szavait.

Kórós Attila ungvári konzul ünnepi köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy családjával ellátogathatott a Dobó Istvánról elnevezett szabadtéri fesztiválra. „Rendkívül fontosak az ehhez hasonló történelmi jellegű hagyományőrző fesztiválok, különösképpen igaz ez Dobó István vonatkozásában, aki sikerrel verte vissza a sokszoros túlerőben lévő, egyesült török sereget, és hősiesen megvédte Eger várát” – húzta alá a konzul, majd vidám, derűs és önfeledt szórakozást kívánt minden jelenlévő számára.

Csernicskó István, a II. RF KMF rektora egy jelképes ajándékkal kedveskedett a helyi közösség képviselőinek: az Egri csillagok, a magyar irodalom egyik klasszikus történelmi regényének ukrán nyelvű kiadását nyújtotta át a helyi elöljáróknak.

Roman Vaszilindra, a település alpolgármestere felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy az ilyen fesztiválok nem csupán kikapcsolódásra alkalmasak, hanem a Kárpátalján élő nemzetiségek közötti kapcsolatteremtés céljából is hasznosnak bizonyulnak.

Az ünnepi beszédeket követően a színpad a különböző népzenei együtteseké volt. Első fellépőként a helyi P. Frangepán Katalin Oktatási Intézmény növendékei következtek, őket a Csipkés együttes, a Rumenok vokálegyüttes, majd pedig a Hak­lirka táncegyüttes követte. Legvégül pedig a munkácsi Rusznaki ruszin együttes kétnyelvű előadása zárta a fellépések sorát.

A színes kulturális programot az Egri csillagok című film ukrán felirattal történő levetítése követte.

A programok alatt a helyszínre érkezők különböző kézműves-foglalkozásokon vehettek részt, valamint gasztronómiai élményeiket is gazdagíthatták.

SD