„Maradni és megmaradni” – közgyűlés a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetében

2021. szeptember 27., 14:49 , 1077. szám

Megtartotta soron következő, 32. közgyűlését a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászi Középszintű Szervezete (KMKSZ BKSZ) szeptember 26-án. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriumában tartott gyűlésen 34 alapszervezet 87 küldötte jelent meg.

A közgyűlés kezdetén Sin József, a KMKSZ BKSZ elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd a napirendi pontok elfogadását követően megtartotta éves beszámolóját. A küldöttekhez szólva – reflektálva a tavaly őszi választásokra – kiemelte: „Bátran kell politizálni, felvállalni feladatainkat és célkitűzéseinket, melyek leginkább a szülőföldön való maradást és megmaradást jelentik. Azt, hogy itt, Kárpátalján továbbra is éljen egy ilyen jelentős magyar közösség, s legyen KMKSZ, amely felvállalja érdekképviseletünket.”

Beszédét az elmúlt év további eredményeinek összefoglalásával folytatta: az októberi önkormányzati választásokon való sikeres szereplés jelentőségével. Sin József ennek kapcsán hangsúlyozta: voltak olyan települések, ahol a leadott szavazatok 70–80%-át a „KMKSZ” – Ukrajnai Magyar Párt jelöltjére adták le. A KMKSZ jelöltjei a térségben 64 mandátumot szereztek a különböző szintű tanácsokba (járási tanács – 15, Beregszászi Kistérségi Tanács – 13, Mezőkaszonyi Kistérségi Tanács – 9, Nagyberegi Kistérségi Tanács – 12, Nagybégányi Kistérségi Tanács – 9, Bátyúi Kistérségi Tanács – 6).

Összefoglalójában Sin József kiemelte a magyar kormány támogatását, amely – mint fogalmazott – hatalmas segítség, hiszen Magyarország nemzeti kormányának köszönhetően újulhatott meg több mint száz oktatási, egészségügyi és kulturális intézmény, juthatnak pénzbeli támogatáshoz a kárpátaljai magyar a pedagógusok, egészségügyi dolgozók, s az egyéb oktatási és közművelődési intézmények dolgozói, a média munkatársai és számos más területen tevékenykedő emberek, az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Program keretében pedig jelentős fejlődés tapasztalható a mezőgazdaság, a turizmus terén is.

A mindennapokat, a munkát azonban rendkívül megnehezítik azok a támadások, amelyek miatt folyamatos harcokat kell vívni a szerzett kisebbségi jogokért, az anyanyelvi oktatás lehetőségének és az anyanyelv közéletben való használatának megőrzéséért. A KMKSZ vezetése Magyarország támogatásával javaslatokat dolgozott ki új határátkelőhelyek megnyitására, a két ország közötti autópálya-összeköttetésre, a Beregszászt elkerülő út megépítésére, a Tisza folyó szennyezésének megállítására, a hulladékfeldolgozás megoldására, a nagymuzsalyi aranybánya és az aknaszlatinai sóbánya kérdésének tisztázására, a Munkács–Budapest vasúti közlekedés újraindítására stb. Ezek mind sürgető kérdések, amelyek nagy mértékben befolyásolják nemcsak az itt élők életét, de a magyar–ukrán kapcsolatok előrehaladtát egyaránt. „Végezetül azt szeretném kívánni: legyen végre béke Ukrajnában!” – zárta beszédét a KMKSZ BKSZ elnöke.

A mandátumvizsgáló és az ellenőrző bizottság jelentését Orosz Adél, az etikai bizottság beszámolóját Sütő Gábor tartotta meg, melyeket a küldöttgyűlés egyhangúlag elfogadott. A középszintű szervezet egyhangú szavazással kizárta Varga Erzsébetet a szervezetből, ugyanis a nevezett személy a tavaly őszi önkormányzati választáson más párt listáján indult képviselőjelöltként, s a KMKSZ jelöltjei ellen kampányolt.

A földkérdések rendezésének fontosságára Farkas-Kordonec Gabriella hívta fel az egybegyűltek figyelmét.

Ezután a Beregvidék kistérségei KMKSZ-frakcióinak vezetői beszámoltak az őket is érintő aktuális helyzetről. A Beregszászi kistérségből Darcsi Karolina, a Nagybégányiból Komári Ibolya, a Mezőkaszonyiból Bartha Ferenc, s a Bátyúiból Horváth Árpád szólalt fel.

Molnár László, a KMKSZ kulturális titkára felszólalásában elmondta, hogy a középszintű szervezetben 2020-ban a karantén okán a tömegrendezvények elmaradtak, ugyanakkor számos helyen csendes főhajtással emlékeztek meg a nemzeti ünnepekről, emléknapokról. A karanténkorlátozások enyhítését követően számos rendezvényt sikerült ismét a korábbi évekhez hasonlóan, a megszokott létszámban lebonyolítani. A jövőben szervezendő alkalmakat az aktuális járványügyi helyzethez alkalmazkodva fogják megtartani.

Ezt követően Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul tájékoztatást adott az oltási kampány eredményeiről, valamint a védettségi igazolványok állapotáról. Júliusban és augusztusban összesen 20 690 kárpátaljai kapta meg a Janssen oltóanyagot a három oltóponton. Az elkészült védettségi igazolványok folyamatosan érkeznek mind az ungvári főkonzulátusra, mind a beregszászi konzulátusra, s azokról a megadott elérhetőségeken érdeklődhetnek az igazolványt igénylő beoltottak. A főkonzul a határátkelés problematikájáról szólva elmondta, tárgyalások folynak a megoldásokról, többek között arról, hogy minél hamarabb megnyíljon a Nagypalád–Nagyhódos közötti határátkelőhely, az Asztély–Beregsurány közúti határátkelőhely bővítéséről, s arról, hogy mindegyik határátkelőhely 24 órás nyitvatartással működjön.

A küldöttgyűlés végén elismerő oklevelet adtak át Komári Ibolyának, a KMKSZ Kisbégányi Alapszervezete elnökének és Bartha Ferencnek, a KMKSZ Beregsomi Alapszervezete elnökének, akik alapszervezeti elnökként már több mint 25 éve fáradhatatlanul tevékenykednek a helyi magyarság megmaradásáért, hozzájárultak községük kulturális fejlődéséhez, valamint sikerre vitték Kisbégány és Beregsom községekben a magyarság politikai érdekképviseletét.

A közgyűlés a Szózat eléneklésével ért véget.

CsA