Járvány: Kötelezővé tehetik az oltást bizonyos körökben

2021. szeptember 29., 19:26 , 1077. szám

A hatóságok akár már lapunk megjelenésével egy időben elrendelhetik a pedagógusok, a kormányzatban és az állami közigazgatásban dolgozók kötelező megelőző oltását a Covid–19 vírus ellen.

Öt megye már narancssárga

Hétfőn az Egészségügyi Minisztérium jelentette, hogy az ország öt megyéjének helyzete az egymást követő második napon a járványmutatók tekintetében a narancssárga szintnek megfelelő. Dnyipropetrovszk, Donyeck, Kirovohrad, Ternopil és Cserkasszi megyékben a kórházi kezelésre szoruló koronavírusos betegek számának növekedése meghaladja a zöld besorolásnak megfelelő értéket. A helyzet Ternopil megyében a legrosszabb, ahol a megengedett 50% helyett 102,2%-os volt a növekedés dinamikája. Ezenkívül – Kirovohrad megye kivételével – az ötből négy régióban jócskán meghaladja a határértéket (75) az új megbetegedések 100 ezer lakosra vetített száma. Ukrajna többi megyéje változatlanul sárga besorolású.

Múlt pénteken 9 058 új megbetegedést jelentettek az országban, és 140 beteg halt bele a kór szövődményeibe. A szokásos hétvégi visszaesés után hétfőn ismét megugrottak az adatok: 6552 új esetről számolt be az egészségügyi tárca, a kórnak 143 halálos áldozata volt.

Kárpátalján a megyei állami adminisztráció weboldala szerint múlt pénteken 105 új fertőzöttet és egy halálesetet regisztráltak a régióban. A legtöbb megbetegedést a Técsői (25), a Rahói (12) és a Munkácsi (11) járásokból jelentették. Szombaton 16 PCR-teszttel megerősített új fertőzésről és két halálesetről, vasárnap 15 fertőzöttről és egy halottról szóltak a hírek. Hétfőn 78 új megbetegedésről szerezhettünk tudomást és két halottról. A koronavírusos betegek elhelyezésére a megyében fenntartott 940 kórházi ágy kihasználtsága a kedd reggeli állapot szerint 25%-os volt, azaz tovább nőtt.

Veszélyeztetett gyerekek

Egyre gyakrabban szólnak a napi híradások a koronavírustól megbetegedett gyerekekről. Múlt héten Harkiv megyéből jelentették, hogy 127 gyermeket kezelnek kórházban koronavírussal. „A Gyermekinfektológiai Kórház 43%-ban megtelt. 127 gyermeket kezelnek. A 99%-uknál a Delta-törzset mutatták ki. Ennek a törzsnek valóban az a tulajdonsága, hogy a betegek közül sokan gyermekek” – idézte Makszim Hausztovot, a Harkiv Megyei Állami Adminisztráció Egészségügyi Főosztályának vezetőjét az Ukrinform.

A kór a legkisebbeket sem kíméli. Ivano-Frankivszk megye Kolomijai járásából jelentette az Ukrajinszka Pravda, hogy belehalt a Covid–19 okozta szövődményekbe egy újszülött. Korábban 26 éves édesanyjánál, akinek romlott a közérzete, a teszt kimutatta a fertőzést, ám ő elutasította a kórházi ellátást, otthon kezelte magát. Néhány nappal később bekerült a kolomijai szülészeti központba, ahol világra hozta kislányát. A csecsemő állapota röviddel megszületése után jelentősen romlott, súlyos légzési nehézség miatt az intenzív osztályra került. A kislány még aznap meghalt. A diagnózis veleszületett tüdőgyulladás volt, a halála után elvégzett analízis pedig kimutatta az újszülött szervezetében a Covid–19-et.

Kötelezővé tennék az oltást

A fentiek ismeretében nem csoda, ha az ország valamennyi érintett hivatala az oltási kampány gyorsításán munkálkodik, még ha eltérő hatékonysággal is. Az Egészségügyi Minisztérium például azt tervezi, hogy meghatározza azon területek körét, ahol a szakmai kollektívákat kötelező megelőző védőoltásnak vetik alá a koronavírus-fertőzés ellen.

„Az első kiemelt csoportjaink, akiket a kampány korai szakaszában oltottak be, már elérték a 80%-ot meghaladó átoltottsági mutatót. Ezek az egészségügyi dolgozók, a fegyveres erők katonái, a Belügyminisztérium struktúrái, a Nemzeti Gárda és a katasztrófaelhárítóink. A többi kormányzati szervben a helyzet nem ad okot ilyen optimizmusra.

Ezért a reggeli (múlt szerdai – a szerk.) kormányülés eredményei alapján azt javasoljuk, hogy kezdjék el a kötelező megelőző oltások bevezetését a Covid–19 akut légúti megbetegedés ellen […] az oktatási intézmények dolgozóinál, a minisztériumokban és más központi végrehajtó szervekben, valamint az azok vidéki szervezeti egységeiben dolgozóknál, továbbá a helyi állami adminisztrációkban. Erre a megközelítésre a hatályos jogszabályok máris lehetőséget adnak” – idézi az Ukrajinszka Pravda Viktor Ljasko egészségügyi minisztert.

A tárcavezető ezzel kapcsolatban hivatkozott A lakosság fertőző betegségek elleni védelméről szóló törvény 12. cikkelyére. Utalt rá, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága idén áprilisban megerősítette: a kötelező oltás törvényes, és megkövetelhető a demokratikus társadalmakban, nem mond ellent az Emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló egyezménynek.

Hétfőn az egészségügyi tárca vonatkozó parancsának tervezete megjelent az Ukrán Szakszervezeti Szövetség weboldalán. A rendelkezés által érintettek köre megegyezik a Ljasko miniszter által említettekkel. Az UNIAN azt írja, a dokumentumot már a napokban jóváhagyhatja a kormány, s az sincs kizárva, hogy a járványhelyzet alakulásának függvényében tovább bővíthetik az oltásra kötelezettek körét. Rámutatnak, a rendeletben felsorolt szférákban dolgozókat, akik elutasítják a Covid–19 elleni oltást, felmenthetik a munkavégzés alól.

Lassan halad a vakcinázás

Az önkormányzatok is igyekeznek a lehetőségeikhez mérten előmozdítani az oltási kampányt. Ruszlan Marcinkiv, Ivano-Frankivszk polgármestere például egy tévéműsorban egymillió hrivnyát ígért annak a városi iskolának, amelynek dolgozói elsőként érik el a 100%-os koronavírus elleni átoltottságot. Miután pedig az beoltottak között egyelőre kisebbségben vannak a férfiak, a városvezető azt ígérte, ingyenessé teszik a labdarúgó mérkőzéseket.

Kárpátalján sem ártana kitalálni valamit az oltási kampány felgyorsítására. A suspilne.media Miroszlav Bileckijre, a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció vezetőjének első helyettesére hivatkozva írta hérfőn, hogy eddig a megye lakosságának nem egészen 14%-a kapta meg a koronavírus elleni vakcina első adagját, s csupán 8,8 vette fel a másodikat is. A legaktívabban az Ungvári és Beregszászi járásokban folyik az oltás. Az élmezőnyben találjuk a szürtei kistérséget, ahol a lakosság 46,41%-a már be van oltva. Ezzel a szürteiek Ungvárt (44,30%) is megelőzik. A vakcinázás a távoli hegyvidéki régiók településein, a Técsői és a Rahói járásokban halad a leglassabban.

Országosan a hétfői állapot szerint 6 851 529 fő kapta meg a vakcina első dózisát, a második adagot 5 508 212-en vették fel.         

(zzz)