SZBU: Terrorcselekményeket készítettek elő Kárpátalján

2021. október 7., 09:48

Terrorcselekmények elkövetését akadályozta meg az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Kárpátalja megye határ menti járásában. A támadók az Oroszországi Föderációból érkezett szervező utasítására azt tervezték, hogy felgyújtják a szomszédos ország főkonzulátusát, és „megrendelik” egy közszereplő meggyilkolását – írja az Ukrajinszka Pravda az SZBU sajtószolgálata nyomán.

A bűnözők a terrorcselekményekkel destabilizálni akarták a régió társadalmi-politikai helyzetét, és diszkreditálni Ukrajnát a nemzetközi színtéren.

A biztonsági erők azonosították a bűncselekmények szervezőjét, aki az Oroszországi Föderációban bujkál. Ő körözés alatt áll. A vizsgálat szerint Luhanszk megye szülöttéről van szó, akit az oroszországi titkosszolgálatok képviselői szerveztek be.

Az ügynök „kurátorainak” utasítására egy külföldi diplomáciai intézmény, több külföldi rendszámú autó felgyújtását és egy történelmi emlékmű megrongálását tervezte Kárpátalja területén.

Ezenkívül a támadó végrehajtót keresett egy helyi közéleti személyiség meggyilkolására, amiért 30 000 dollárt „garantált”.

Az egyéb „feladatok” közé tartozott még a régió területén található katonai létesítményekkel kapcsolatos titkos információk gyűjtése és továbbítása az Oroszországi Föderáció titkosszolgálatainak.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)