Ünnepélyes megemlékezés az 1848–49-es forradalom és szabadságharc beregszászi honvédjeiről

2021. október 8., 09:48 , 1079. szám

Ahogyan sok más szervezet a nagyvilágban és kicsiny hazánkban, Kárpátalján, úgy az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium vezetősége és diákjai is tisztelettel adóztak az 1848–49-es forradalom és szabadságharc során elhunyt magyar honvédek, vértanúk és beregszászi áldozatok emléke előtt október 6-án.

A megemlékezés a beregszászi görögkatolikus templomban vette kezdetét magyar nyelvű szent liturgiával, melyet követően panachidával emlékeztek meg az aradi vértanúk hősies önfeláldozásáról és hazafiasságáról.

Az ünnepi liturgiát követően az Ortutay-szakkollégium vezetője, Marosi István atya, valamint irodaigazgatója, Varju Zoltán a kollégistákkal közösen, főhajtással és koszorúzással rótták le tiszteletüket a Beregszászban eltemetett honvédjeink sírjánál a köztemető római katolikus parcellájánál.

„Fontosnak tartjuk azt, hogy kellőképp megtiszteljük hőseink emlékét, akik kiálltak szabadságukért” – mondta István atya, majd hozzátette, hogy a szabadságunkért azért kell küzdeni, mert a szabad ember tudja leginkább és legtökéletesebben megélni a saját egyéniségét.

„A Kárpátalján élő fiataloknak érdemes, sőt meg kell mutatni, hogy a hősök köztünk éltek, és ezeknek a hősöknek a nyughelyei mind a mai napig fennmaradtak, melyeket ápolnunk kell, és tisztelni az ő emlékeiket” – emelte ki Varju Zoltán.

K. K.