Zicherman Sándor-tárlat Magyarország Ungvári Főkonzulátusán

2021. október 11., 15:37 , 1079. szám

Az ungvári születésű Zicherman Sándor nemzetközileg elismert festő-, szobrász-, éremművész és grafikus alkotásait bemutató kiállítás október 7-én nyílt meg Magyarország Ungvári Főkonzulátusán.

Cseh Áron vezető konzul a megjelenteket köszöntve Bacskai József főkonzul üdvözletét is tolmácsolta, és elmondta:

– A külképviselet évek óta folytatja azt a hagyományt és kulturális diplomáciai tevékenységet, amellyel kiállítási lehetőséget biztosítunk a kárpátaljai művészek számára. Kárpátalján jelentős múltja van a képzőművészetnek és a gazdag hagyományokra épülő képzőművészeti alkotóköröknek.

Mivel Zicherman Sándor nem lehetett jelen az ünnepélyes megnyitón, a diplomata köszönetet mondott a tárlat létrejöttéért Kovács László műgyűjtőnek, aki a főkonzulátus rendelkezésére bocsátotta a kiállítás anyagát.

Zicherman Sándor 1935. április 6-án született Ungváron, gyermekkora Beregszászban telt. Az iskola mellett különböző sportokat űzött, birkózásban megyei és országos szinten is komoly eredményeket ért el. Művészettel csak a sorkatonai szolgálat után kezdett el foglalkozni. Alkotásait először 1957-ben mutatták be az Ungvári Képzőművészeti Galériában. A Lembergi Iparművészeti Főiskolán tanult, majd a Leningrádi Vera Muhina Iparművészeti Főiskolán szerzett diplomát.

Ezt követően szabad alkotóművészként az Urál régióban, Permben dolgozott. Több freskót, mozaikot, sgraffitót és kerámia domborművet készített, az Orosz Művészek Egyesületének tagja lett. Később különböző állami és magánmegrendeléseken dolgozott Lembergben, Jurmalában, Rigában, Moszkvában, valamint Elisztában. 1972-ben Togliattiba költözött a város vezetőségének felkérésére. Megszervezte a Képzőművészeti Alapot, kezdeményezésére a városban felépült 12 nagy méretű műterem, sikerült továbbá megnyitni a városi Képzőművészeti Galériát, valamint egy képző- és iparművészeti iskolát.

A Szovjetunióban eltöltött 32 alkotói éve alatt különböző tanulmányutak keretében bejárta szinte az összes tagköztársaságot, valamint az Orosz Köztársaság számos régióját az északi Jeges-tengertől Közép-Ázsiáig. 1989-ig részt vett számos központi kiállításon, valamint több mint 30 önálló kiállításon az ország különböző nagyvárosaiban, továbbá 13 nemzetközi szimpóziumon.

1989-ben családjával Magyarországra költözött, s azóta Budapesten él és alkot. A hagyományos kárpátaljai festészet értékeit megőrizve és tovább­örökítve alkot, szinte minden művészeti ágban otthon van, képein a klasszikus vonások és a posztmodern stílus jegyei keverednek. A művész elmondása szerint bármely táján járjon is a világnak, mindenütt kárpátaljainak érzi magát: egy kicsit magyarnak, egy kicsit orosznak, egy kicsit ruszinnak. Több mint 60 csoportos és egyéni kiállítása volt Magyarország különböző városaiban, valamint Angliában, Belgiumban, Dániában, Németországban, Ausztriában, Franciaországban, Portugáliában, Bulgáriában, Szlovákiában, Szlovéniában, Romániában, Ukrajnában és Oroszországban. Munkái több neves európai és oroszországi múzeum gyűjteményében megtalálhatók, köztük a szentpétervári Ermitázsban is.

Olekszandr Bilak, a megyei közigazgatás eurointegrációs főosztályának vezetője Anatolij Poloszkov, a megyei közigazgatási hivatal elnökének nevében köszönetet mondott a külképviseletnek, hogy évek óta teret és lehetőséget biztosítanak a kárpátaljai képzőművészek alkotásainak bemutatására.

– A kárpátaljai képzőművészet népszerűsítésével az ungvári külképviselet hozzájárul a régió népszerűsítéséhez is. Az ilyen események és közös tárlatok elsimítják azokat a problémákat, amelyek mostanság terhelik a két ország viszonyát.

Volodimir Mikita akadémikus, Ukrajna érdemes festőművésze Zicherman Sándorról szólva rendkívül produktív képzőművészként jellemezte őt. Erfán Ferenc, a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum igazgatója kiemelte, hogy Zicherman Sándor munkáin jól érződik az Erdélyi Béla és Boksay József alapította kárpátaljai festőiskola hatása, amelynek ő az egyik növendéke. S annak ellenére, hogy a művész évtizedek óta távol él otthonától, az egyik meghatározó kortárs festője a vidéknek.

Bohdan Andrijiv, Ungvár polgármestere példaértékűnek nevezte azt, ahogy a külképviselet kiveszi a részét a város kulturális életéből. Úgyszintén emlékeztetett arra, hogy Zicherman Sándor közreműködésével alakult meg az Ungvári Erdélyi Béla Képzőművészeti Szakközépiskola, amelyhez hasonló csupán 5 van az egész országban.

Végezetül Kovács László műgyűjtő tolmácsolta jóbarátja, Zicherman Sándor üdvözletét, és megköszönte a főkonzulátusnak, hogy lehetővé tették a kiállítás létrejöttét.

Rehó Viktória