Kárpátalja csapata nyerte a XIX. Nemzeti Összetartozás Kupát

2021. október 13., 08:13 , 1079. szám

A székelyföldi Csíkszentdomokoson október 7–10. között megrendezett labdarúgótornán összesen 6 csapat vett részt: a Magyar Országgyűlés válogatott csapata Kövér László házelnök, a rendezvény egyik fő támogatójának és szervezőjének, a torna fővédnökének vezetésével, a házigazdák, a Székelyek csapata, a Csángó magyarok csapata, Délvidék csapata, benne a Vajdaság, Szlavónia és Muravidék válogatottjával, a Felvidék, valamint Kárpátalja csapata.

Kárpátaljáról 17 játékos indult útnak Sin József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Beregszászi Középszintű Szervezete elnökének irányításával. A 11 és fél órás utat követően megérkeztünk szálláshelyünkre, a madéfalvai Amadé Panzióba.

Másnap, az ünnepélyes megnyitót követően – amelynek keretén belül Csíkszentdomokoson átadták a magyar kormány támogatásával újonnan felépült Buzánszky Jenő Sportközpontot és a hozzá tartozó sportpályákat – kezdetét vette a labdarúgótorna. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke, a rendezvény másik szervezője és támogatója köszöntőjében vázolta a focitorna létrejöttének előzményeit, körülményeit, majd közösen elénekeltük a magyar, a székely és a csángó himnuszt.

A csapatokat 2 csoportba sorsolták. A kárpátaljai játékosok Karcfalván léptek pályára, ahol az első meccsen a Székelyek csapatát győzték le 5-1 arányban, majd pedig a felvidékieket gyűrték le 3-0-ra, így bejutottak a szombaton rendezett döntőbe. A másik ágon a Magyar Országgyűlés válogatottja, a Csángók és a Délvidék csapata küzdött meg egymással. Ebből a csoportból a délvidékiek jutottak be a döntőbe.

A csoportmeccseket követően Csíkszeredába utaztunk, ahol részt vettünk a Csíkszeredai Csángó Kollégium épületének ünnepélyes megnyitóján, amelyet a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének adtak át. Az épület a magyar kormány támogatásával készült el. Az esemény keretén belül Kövér László és Edvi Péter a magyar kormány által vásárolt mobil lélegeztetőgépeket ajándékozott a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak.

A végig jó hangulatú rendezvényen megkóstoltuk a jellegzetes helyi ételeket, italokat, ínyencségeket, megismerkedhettünk a környék érdekességeivel, történetével. Hosszú beszélgetések során megosztottuk az anyaországban és a más nemzetrészek szűkebb hazájában élő honfitársainkkal gondolatainkat, nézeteinket, tapasztalat- és eszmecserét folytattunk a jelenlegi társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális stb. viszonyokról.

Szombaton elsőként a Székelyek és a Csángók mérkőztek meg egymással az 5. és 6. helyért. Itt a Székelyek diadalmaskodtak 4-2 arányban. A 3. és 4. helyezésért a Magyar Országgyűlés válogatottja győzte le a Felvidék csapatát egy izgalmas 4-3-as mérkőzésen. A döntő végig feszült hangulatban telt. A délvidékiek jól tartották a labdát, ennek ellenére a kárpátaljai csapat előtt adódott több nagy lehetőség is, viszont nem tudták gólra váltani a játékosok. A 0-0-s mérkőzést követően büntetőpárbaj következett, amelyből – Nagy Bálintnak, a fiatal badalói kapusnak is köszönhetően, aki két délvidéki büntetőt is hárított – a kárpátaljaiak jöttek ki jobban, így csapatunk lett a torna első helyezettje.

Az esti, vacsorával összekötött díjátadón Kövér Lászlótól Sin József vette át a megérdemelt első helyezettnek járó kupát, illetve minden játékos ajándékcsomagban részesült.

A vasárnap kirándulással telt, valamint Kövér László meghívására részt vettünk a Balánbányai Pásztorbúcsún, illetve egy közös szabadtéri ebéden. Ezt követően pedig hazaindultunk.

Sin József lapunknak adott interjújában elmondta, hogy a nyár folyamán Magyar Zoltán, a magyar parlamenti válogatott vezetője kérte fel őt, hogy állítson össze egy csapatot Kárpátaljáról a székelyföldi tornára, ami sikerült is, illetve amelynek köszönhetően megszereztük az első helyet – tette hozzá. „Nagyon megható volt azt látni, hogy a döntő után minden sértődöttség nélkül, mindkét csapat együtt, egymásba kapaszkodva énekelte az Ismerős Arcok zenekar jól ismert dalát, a Nélküledet – fogalmazott. – Továbbá szeretnék köszönetet mondani Nyistyák János beregszászi születésű, Magyarországon élő fiatal üzletembernek, aki végig támogatta a kárpátaljai különítmény részvételét a rendezvényen.” Az elnök úr külön kiemelte Nagy Bálint, illetve három nagybégányi játékos, Horváth Alex, Harsányi Sándor és Gajdos Csaba teljesítményét.

Vince István, a Beregszászi kistérség helyettes vezetője is részt vett a tornán, aki így fogalmazott: „Ez nem csupán egy focitorna, ez annál sokkal több. Ez a sportrendezvény az összetartozást helyezi előtérbe, így köszönjük a magyar kormánynak, hogy számunkra is biztosította a lehetőséget a tornán való részvételre.”           

Dankai Péter