Ukrajna kedvezményt ajánlott Oroszországnak az EU-ba irányuló gázszállításban

2021. október 23., 20:17

Ukrajna kedvezményt ajánlott fel Oroszországnak az Európába irányuló földgázszállításra, hogy növelje a szállításokat és enyhítse a térség energiaválságát – jelentette be október 22-én Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, akit a zn.ua idéz a Bloomberg nyomán.

A Bloomberg szerint a kedvezmény azokra a földgázmennyiségekre vonatkozik, amelyek meghaladják azt az évi 40 milliárd köbmétert, amelyet Ukrajna a jelen helyzet szerint szállít Európába Oroszországból. Zelenszkij szerint a Gazprom számára is elérhetők ezek a szabad kapacitások.

„Ukrajna minden potenciális tranzitországnak felkínálja ezt a többletkapacitást” – közölte Zelenszkij.

A korlátozott oroszországi szállítások és a készletek alacsony szintje gázhiányhoz vezetett Európában a tél küszöbén, amikor az azonnali piaci árak rekordmagasságot értek el. Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy országa készen áll az Európai Unióba irányuló szállítások növelésére az Északi Áramlat–2 gázvezeték vitatott ágán keresztül, amint az megkapja a hatósági jóváhagyást, ezt azonban sokan zsarolásnak tekintik. 

„Ukrajna a maga részéről garantálja a tranzitot, különleges válságellenes feltételeket biztosít a megállapodás szerinti mennyiséget meghaladó tranzit esetén” – idézi Zelenszkijt a zn.ua.

Korábban az AFP-nek nyilatkozva az ukrán elnök úgy fogalmazott, hogy „valóságos gázagresszió zajlik az Európai Unió ellen”.

(zn.ua/Kárpátalja)