Élelmiszerárak: A drága gáztól az inflációig

2021. október 30., 15:34 , 1081. szám

Az európai energiaválság és a gázárak emelkedése az élelmiszerekre is hatással lesz. Elemzők arra számítanak, hogy Ukrajnában az év végéig gyakorlatilag valamennyi fontos termék drágulni fog.

Nemrég az Állami Statisztikai Szolgálat közzétette a háromnegyedévi inflációs adatokat. Ezek szerint a fogyasztói árak emelkedése 11%-ot tett ki Ukrajnában. Ennél jelentősebb pénzromlás csak a legutóbbi Majdant követő években volt tapasztalható az országban. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor megjelent a termelői árindex (ez mutatja, mennyibe került a termékeket előállító vállalkozóknak a nyersanyagok, az alkatrészek és az energia beszerzése), amely viszont 41%-os emelkedést mutatott – írja összeállításában az ubr.ua.

„Ez azt jelenti, hogy a közeljövőben 41%-kal drágábban előállított áruk kerülnek a polcokra. Ebből nem következik, hogy minden ár 41%-kal emelkedik. Valami többel, valami kevesebbel. De az élelmiszerek drágulásának alapjai már le vannak fektetve. Az energiahordozók mindenben ott vannak. Még ahhoz is üzemanyag kell, hogy a termékeket kiszállítsák a boltokba” – mutatott rá a portálnak nyilatkozó Oleh Pendzin, a Gazdasági Vitaklub igazgatója.

Általános a vélekedés, hogy a kenyér és a pékáruk drágulása elkerülhetetlen. Az áremelkedés ráadásul jövőre is folytatódni fog, havonta átlagosan mintegy 1,5%-kal. A torták és sütemények ára előreláthatóan ennél is nagyobb mértékben nő majd. A pékségek a leggyakrabban vásárolt kenyérféleségek megnövekedett termelési költségeinek egy részét ugyanis várhatóan ezekre a finomságokra terhelik rá, amelyeknek az ára így akár meg is duplázódhat. Szakértők emlékeztetnek, tavaly 18%-kal drágult a kenyér, míg a torta 80%-kal került többe. Igaz, az utóbbi aránytalan drágulásához a cukor és a napraforgóolaj árának 90% körüli emelkedése is hozzájárult, ezenkívül a minimálbér emelkedéséről sem feledkezhetünk meg.

Ukrajnában a nagy pékségek többsége – és a kicsik szinte kivétel nélkül – gázzal fűti a kemencéit, amelyekben a kenyerek és a zsemlék sülnek. E vállalatok energiafogyasztásában 60%-ot tesz ki a gáz és csak 40%-ot a villamos energia. Következésképpen most, hogy a gázárak az egekbe szöktek, az energiahordozók aránya a termelési költségekben az eddigi 5%-ról 15–20%-ra nő.

Azok a termékek is drágulnak majd, amelyek előállításához melegházra van szükség. A drágulást alapvetően két tényező idézi elő. Az egyik közvetett és kevéssé érzékelhető a fogyasztók számára: a termelők kénytelenek lesznek emelni áraikat, mivel drágulni fognak a műtrágyák és a tápok, amelyek előállítása szintén energiaigényes. A második áremelő hatású tényező, hogy a közvetlenül a növénytermesztésben, állattartásban felhasznált energia ára is felmegy.

Borisz Kusniruk, az Ukrán Elemző Központ szakértői-elemző tanácsának vezetője felhívja a figyelmet, hogy a melegházak rég átálltak a gázfűtésre. A jelenlegi gázárak mellett e gazdaságok egy része leállhat. Ebben az esetben viszont csak az importra lehet számítani: „Ilyen gázár mellett a vállalkozások kénytelenek lesznek az egekig emelni a terményeik árát. A kereslet csökkenni fog, a vállalkozások leállnak. Valószínűleg az import ugrásszerű növekedésének tanúi lehetünk. Elsősorban a paradicsomról és uborkáról beszélünk. Az árnövekedés mértékét nehéz megjósolni, mivel nem világos, hogy az import mennyiben fedezi majd a hiányt” – vélte a szakértő.

Kusniruk szerint drágulni fognak még azok a termékek is, amelyek a vásárlóknak hagyományosan nem tűnnek drágáknak, de amelyek termesztése valójában szintén melegigényes. Még a kapor, a gomba és a petrezselyemzöld is ilyennek számít.

A Bloomberg is arról írt minapi összeállításában, hogy a fogyasztóknak világszerte fel kell készülniük a mindennapi termékek drágulására. Bár a lap szerint ez nem kizárólag az energiaárakkal van összefüggésben, hiszen drágulnak a nyersanyagok, a csomagolás és a szállítás is.

„Még legalább 12 hónapig inflációs nyomás vár ránk. Ilyen inflációs helyzet, mint a mostani, körülbelül 20 évente egyszer alakul ki” – mondta Alan Jope, az Unilever vezérigazgatója.

A többek között a Dove szappant előállító cég kénytelen volt az előző negyedévben 4%-kal emelni terméke árát, ami a legnagyobb mértékű drágulás az elmúlt kilenc évben, ráadásul nem zárható ki, hogy 2022-ben ismét árat kell emelniük.

A Bloomberg azt írja, hogy a fejlett országokban jelentősen nőtt az infláció, oly mértékben, amilyet legutóbb a 2008. évi pénzügyi válság idején tapasztaltak. Az infláció káros hatásait ugyan elsősorban az úgynevezett fejlődő országokban tapasztalni, amelyek közé Ukrajnát is sorolják, de előbb-utóbb a fejlett országokat is utolérik.             

(hk)