Razumkov szervezkedik: beváltaná Zelenszkij ígéreteit?

2021. november 10., 10:28 , 1083. szám

Arszen Avakov exbelügyminiszter politikai programhirdetésével szinte egy időben szánta rá magát a cselekvésre Dmitro Razumkov, a Legfelső Tanács október 7-én menesztett elnöke.

Bár korábban is jelentek meg már hírek a parlamenti ülésterem leghátsó padsorába száműzött képviselő körüli mozgolódásról, a „hivatalos” bejelentés a NAS tévécsatorna péntek esti műsorában történt meg. Ezek szerint a volt házelnök Észszerű Politika néven hoz létre úgynevezett frakcióközi képviselői egyesülést.

„A politikának ésszerűnek kell lennie, csakúgy, mint az ukrán parlamentben meghozott döntéseknek. Az embereknek, akik ezeket a döntéseket hozzák, meg kell felelniük ennek. Professzionálisnak kell lenniük, és ami a legfontosabb: bizonyos döntések meghozatalakor embernek kell maradniuk” – jelentette ki a honatya elképzeléseiről szólva.

Mint fogalmazott, ideológiailag az „észszerű konzervativizmushoz” áll közel. Rosszakarói mindjárt szemére vetették, hogy egyik közelmúltbeli beszédében Vlagyimir Putyin orosz elnök is mérsékelt vagy ésszerű konzervativizmust emlegetett. Valójában az egybeesés akár véletlen is lehet, hiszen manapság egyre többen választják a konzervativizmus valamilyen jelzővel megspékelt változatát azok közül, akik így kívánnak szembehelyezkedni a hovatovább mindenre rátelepedő liberalizmussal. Az ukrajnai viszonyokat ismerve valószínű, hogy Razumkov egyúttal a konzervativizmus napjainkban népszerűtlen aspektusaitól is igyekezett elhatárolódni. Elsősorban a honi Soros-fiókáknak hála ugyanis kedvezőtlen a megítélése az ukrán sajtóban a konzervatív varsói kormányzat szembeszegülésének Brüsszellel, vagy az abortusz tiltásának Lengyelországban.

Megtudhattuk, hogy a volt házelnök kezdetnek 25 képviselő csatlakozására számít.

„A mai állás szerint 25 kolléga (kész belépni a frakcióközi képviselői egyesülésbe – a szerk.). Ők azok az emberek, akik olyan elvekhez ragaszkodnak, amelyeket még az Elnöki Hivatal számára is nehéz volt megtörni a felmentésem megszavazásakor. De biztos vagyok benne, hogy ez nem a határ, és az emberek csatlakozni fognak. Az emberek értik, merre kell haladni, és hogy végre be kell váltani az ígéreteket, és tartani kell magunkat azokhoz az elvekhez, amelyekkel mindannyian jöttünk (a politikába – a szerk.)” – utalt Razumkov arra a többször megfogalmazott véleményére, miszerint a jelenlegi hatalom jelentősen eltért a választási ígéreteitől.

Elsősorban azok a kormánypárti frakcióhoz tartozó képviselők válhatnak az Észszerű Politika tagjaivá, akik Razumkov menesztése ellen szavaztak, és néhány további honatyára is számíthat a volt házelnök a függetlenek közül, illetve a Haza frakció soraiból. Névsorukat Razumkov e hét elején közzétette Telegram-csatornáján. Egyúttal jelezte, hogy a frakcióközi képviselői egyesülés bejelentésével kapcsolatos folyamodványát már be is nyújtotta a parlament vezetésének.

Kérdés, hogyan reagál az exházelnök lépésére a Nép Szolgája. Korábban a kormánypárt részéről értésre adták, hogy amennyiben Razumkov képviselői csoportot hozna létre, kezdeményezni fogják a mandátuma visszavonását. A frakcióközi képviselői egyesülés nem frakció, még csak nem is képviselői csoport, inkább a tagok önkéntes együttműködése bizonyos elvek, célok mentén. Létrehozása nem igényel regisztrációt, megalakulását a parlament elnöke jelenti be a törvényhozás ülésén az egyesülés vezetőjének tájékoztatása nyomán. Lényeges, hogy a tagság nem jár sem jogokkal, sem vállalásokkal a képviselők részéről, így nem ütközik a frakciójukkal szemben fennálló kötelezettségeikkel.

Nem valószínű azonban, hogy a Nép Szolgája részéről tétlenül néznék, amint „elcsábítják” a képviselőiket. Egyes hírek szerint burkoltan máris megfenyegették a Razumkovhoz csatlakozókat.

A volt házelnök ugyanakkor láthatóan nem tart a hatalom fenyegetéseitől, meggyőződése, hogy a törvények értelmében nem lehet elvenni a mandátumát. A Nép Szolgája részéről viszont többen is úgy vélték, hogy a párt november második felében esedékes kongresszusán kerülhet terítékre Razumkov, illetve képviselői mandátumának „sorsa”.

Hosszabb távon Razumkov célja a pártalapítás – tudhattuk meg néhány napja az Ukrajina 24 tévécsatorna Reálpolitika Jevhen Kiszeljovval című műsorából.

„Úgy gondolom, hogy ez egy olyan párt lesz, amelyet támogatni fognak az emberek, amely azon elveken fog alapulni, amelyekkel 2019-ben indultunk. Sajnos sok közülük nem valósult meg. Jogom van ezt mondani, mert nagyban hozzájárultam ehhez a programhoz (a Nép Szolgája párt programjához – a szerk.). Úgy gondolom, hogy mind én, mind azok a kollégák, akik támogatnak engem – és azokat, akik 2019-ben ránk szavaztak –, megpróbálunk tenni valamit még ebben az összehívásban (a jelenlegi parlament megbízatása alatt – a szerk.). Ha nem ebben, akkor a következőben” – mondta Razumkov.

A műsorvezető kérdésére válaszolva ismét kifejtette, hogy hozzá az észszerű konzervativizmus áll közel.

„Mert az országot jobbá kell tennünk, de ezeknek a változásoknak érthetőeknek kell lenniük az emberek, a vállalkozók, a nemzetközi partnerek számára. És ami a legfontosabb: világos tervvel kell rendelkezniük arról, hogy mi és miért fog történni, és ez milyen pozitív következményekkel járhat” – hangsúlyozta.

Kitért arra is, hogy miként szándékozik pártot építeni.

„A csapat nem valami általános »egyetértősdi«. A csapatban különböző gondolatoknak, különböző embereknek kell lenniük. Ha a 2019-es csapatról beszélünk (a Nép Szolgájáról – a szerk.), az sem a tömegen, hanem elveken alapult. Vagy vannak alapelveid és ragaszkodsz hozzájuk, vagy nincsenek... A kulcskérdésnek a szakmaiság kérdésének kell lennie. De a szakembernek olyan embernek kell lennie, aki ragaszkodik ígéreteihez és elveihez” – fogalmazott a politikus.

(zzz)