Helyi kézművesek számára szervezett továbbképzést a KMTT

2021. november 13., 08:35 , 1084. szám

A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) kézműves-továbbképzést szervezett november 12–13-án, melynek hivatalos megnyitójára pénteken került sor a mezőgecsei Takaros Panzióban.

Az eseményen elsőként Mester András köszöntötte a vendégeket és az első alkalommal szervezett képzés résztvevőit. A KMTT elnöke elmondta, hogy szoros kapcsolatot ápolnak a helyi magyar kézművesekkel, akik fontos résztvevői a vidéken megrendezett fesztiváloknak, majd kiemelve céljukat aláhúzta: szeretnék, ha a kézművesek szintet tudnának lépni, s olyan áron tudnák értékesíteni termékeiket, amely stabil bevételt jelentene a család számára. Ennek elérése érdekében vállalkozást kell elindítaniuk, amelyhez azonban elengedhetetlen a megfelelő ismeretek elsajátítása – ebben lesz segítségükre a képzés. „Eljutottunk oda, hogy nem elég az otthon készített dolgokat a fesztiválokon árusítani, hiszen egy vállalkozásnak akkor van létjogosultsága, ha minél több terméket állít elő, s azokat olyan áron értékesíti, amelyből a vállalkozó meg tud élni, másképpen ez a tevékenység csak egyfajta hobbinak számít” – jegyezte meg Mester András.

Gyebnár István beregszászi magyar konzul köszöntője elején tolmácsolta Bacskai József ungvári magyar főkonzul és Beke Mihály András, Magyarország Beregszászi Konzulátusa ügyvivőjének üdvözletét.

„A kézművesség az ősi mesterségek ápolása és gyakorlása. Olyan fontos célkitűzés, amely jelentős mértékben hozzájárul a kárpátaljai magyarság kultúrájának megőrzéséhez, a hagyományok ápolásához” – fejtette ki Gyebnár István a kézművesség jelentőségéről szólva. Beszédében emlékeztetett arra, hogy minden tájegységnek megvan a maga sajátos tájjellemző népművészeti, gasztronómiai hagyománya, amelyek követése a közösségek fontos összetartó ereje, kovásza. A hagyományokhoz kapcsolódó kulturális értékek ápolása és bemutatása teszi az e területen élő embereket igazi közösséggé, valamint alkalmassá arra, hogy sajátos kulturális tradíciók közvetítésével kapcsolatba lépjenek eltérő, de szintén sajátos népi értékeket felmutató közösségekkel – fogalmazott a konzul.

„A népi mesterségek, a népművészet, a gasztronómia, illetve az ezek közvetítésével keletkező alkotások, ételek fontos turisztikai vonzerőt is jelentenek, felkeltik az ide látogató hazai és külföldi vendégek érdeklődését, hatást gyakorolnak azoknak a visszajárására a helyi lakossághoz, ezáltal fontos szálakat, kötődéseket hoznak létre” – hívta fel a továbbképzés jelentőségére a jelenlévők figyelmét Gyebnár István, hozzáfűzve, hogy fontosnak tartják, hogy a Kárpátaljára látogató vendégek ne „giccseket” vigyenek haza emlékül, hanem a vidékre jellemző népművészeti emlékeket hordozó tárgyakat, termékeket.

Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere köszöntőjében aláhúzta: roppant fontosnak tartja, hogy Beregvidék minél erősebb turisztikai desztináció legyen, s minél több emberhez jussanak el a helyi kézművesek termékei. „A hagyományok ápolása a kézművesség által akkora érték, amelyből nemcsak a gyerekeink, unkáink, hanem a dédunokáink is erőt tudnak meríteni” – szögezte le a polgármester.

A kétnapos továbbképzésen fontos témaköröket érintenek, s betekintést kapnak a kisvállalkozások menedzselésének hátterébe, a vállalkozások online térben történő terjeszkedésének fontosságába, a 100%-ig biztos értékesítés receptjébe, megtanulhatják egy magánvállalkozás regisztrációjának pontos menetét, valamint hasznos tippeket hallanak hagyományőrző rendezvények szervezése kapcsán. A képzés végén a résztvevők gyakorlati foglalkozás keretében ismerik meg a kézművesség és a vállalkozás közötti kapcsolatot.   

lexi