Önkéntes napot tartott a Kárpátaljai Hazajáró Egylet és a Tiszta Kárpátalja mozgalom csapata

2021. november 14., 17:09 , 1084. szám

A Nagyszőlős fölött emelkedő Fekete-hegy sziklateraszán állnak a Kankó-vár, egykori nevén Ugocsa vár romjai. Az évszázadok hányattatása során folyamatosan leépülő történelmi műemlék igencsak rossz állapotba került az utóbbi évtizedekben. A természet erőt vett rajta, így a fák, bokrok, cserjék között lévő várrom csaknem megközelíthetetlenné vált. A Tiszta Kárpátalja mozgalom már több alkalommal próbálkozott a megtisztításával, ám az adekvát munkához több önkéntesre volt szükségük. Ezért november 13-án a Tiszta Kárpátalja csapata a Kárpátaljai Hazajáró Egylettel közösen – sőt nagyszőlősiekkel kiegészülve – önkéntes napot szervezett a Kankó-vár romjainál. Az akcióról Bíró Andrást, a mozgalom alapító tagját, a hazajárók elnökét kérdeztük.

– Mivel nem nagyon boldogultunk a Tiszta Kárpátalja csapatával a várrom rendbetételében, ezért arra gondoltunk, hogy beszervezzük a Kárpátaljai Hazajáró Egylet tagjait is, hogy önkéntes alapon segítségünkre siessenek, hiszen a hazajárók is egyrészt természetjáró emberek, másrészt honismerettel is foglalkoznak, így nyilvánvalóan szeretik a tiszta környezetet. Összesen 20-an gyűltünk össze, férfiak és nők vegyesen, két gyerekkel kiegészülve. Bozótot irtottunk, összeszedtük a lekaszált száraz füvet és bokrokat, valamint a szelektív szemétgyűjtés is megvalósult. Ezenkívül a várromról lehullott köveket egy kupacba raktuk. Ismét sikerült egy jelentős területet megtisztítanunk, viszont még bőven maradt feladat a jövőt illetően. A Tiszta Kárpátalja csapatával azt tűztük ki célul, illetve arra törekszünk, hogy még idén rendbe tegyük teljes egészében a Kankó-vár környékét. Ha sikerül megtisztítanunk, akkor a rendbe rakott állapotot már könnyebb lesz fenntartanunk – mondta Bíró András. Az akció végén Pénzes Mária, a hazajárók egyik tagja gondoskodott az önkéntesek ellátásáról: zsíros kenyér, hagyma, pálinka, szalonna, valamint gulyásleves várta a megéhezetteket.

A következő önkéntes akciót tavaszra tervezik a hazajárók, november 20-án pedig sor kerül a következő túrájukra, amikor is felkeresik a kovászói várromot, a Kelemen-hegyet, ellátogatnak a csetfalvai fakazettás, fatornyos  református templomhoz, a túra végét pedig a benei Varga Pincészet által biztosított borkóstolóval zárják. A túrára minden jelentkezőt szeretettel várnak.

Dankai Péter