VII. Szent Márton-napi bormustra és libalakoma

A benei Varga Pincészet bora lett a legjobb

2021. november 15., 10:29 , 1084. szám

A Beregszászi Szent Vencel Borrend Jánosiban, a Helikon Hotelben szervezte meg a VII. Szent Márton-napi bormustrát és libalakomát, ezúttal a felhőtlen szórakozás mellett egy tartalmas szakmai találkozót is lebonyolítottak, kóstolva és minősítve a borrend borászainak korai borait.

Nagy László, a borrend nagymestere a bormustrát megnyitó beszédében elmondta: „A szőlészek és a borászok számára a Márton-nap régóta határkő, amely alkalmas a számvetésre. Bár ebben az évben későn kezdődött a kitavaszodás, ennek ellenére a termés mennyiségét illetően az idei az utóbbi tíz esztendő egyik legjobb szezonjának számít, a termés minőségét illetően pedig a legkiemelkedőbbnek. Sikerült egészséges szőlőt betakarítani, amihez a kedvező időjárás mellett kellett a gazdák felkészültsége és jártassága.

Örvendetes, hogy családi borászataink technológiai fejlődése töretlen: a bogyózóknak, a modern préseknek, a fűthető-hűthető erjesztőtartályok hadrendbe állításának köszönhetően ma már olyan borokat tudunk előállítani, amelyekkel reményeink szerint versenyképesek vagyunk szerte a Kárpát-medencében. Így tehát joggal reméljük, hogy mindenki tetszését elnyerik az itt felkínált borok is. Higgyék el, sok munka és fáradozás van mögötte. Mint ahogy a hagyományos technológiával előállított boraink is komoly értéket képviselnek.”

A nagymester köszönetet mondott az esemény támogatóinak, a Magyar Turisztikai Ügynökségnek, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának, személyesen Bacskai József főkonzulnak, Biró Tibornak, a házigazdának, valamint Makuk János vállalkozónak, akinek köszönhetően a bormustra minden résztvevője kapott egy gravírozott borospoharat.

Bacskai József ungvári magyar főkonzul, a beregszászi borrend tiszteletbeli tagja köszöntőbeszédében hangsúlyozta: „A következő napokban Magyarország lezár egy ötéves egészségügyi, immunizációs programot Kárpátalján, Ukrajnában. Hasonlóan Szent Mártonhoz, a bajban lévő, szükséget szenvedő szomszédunknak, ukrajnai embertársainknak segítünk nemzetiségüktől függetlenül, önzetlen, keresztényi módon. A következő, több ezer darabos, sok tízmillió forint értékű vakcina adományozása révén évtizedekre szóló, fertőző betegségekkel szembeni védelmet nyújthatunk a kárpátaljai gyerekeknek és felnőtteknek.” A főkonzul kijelentette: „Magyarország alapvető érdeke egy erős, virágzó, független, demokratikus, korrupciómentes Ukrajna. Számunkra kiemelkedően fontos ugyanakkor, hogy az ukrán kormány biztosítsa a területén élő magyar kisebbség számára a korábban élvezett jogokat, beleértve a szabad, korlátozásmentes anyanyelvhasználatot is.”

Köszöntötte a rendezvény résztvevőit Mester András is, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács elnöke, a KMKSZ gazdasági-önkormányzati titkára, kiemelve, hogy ma már borászaink olyan minőségű borokat tudnak az asztalra tenni, amelyek nemzetközi versenyeken is megállják a helyüket.

Sass Krisztián kígyósi borász az utóbbi hat év évjáratairól beszélt, kiemelve, hogy idén, 2021-ben tavasszal nagyon hűvös és csapadékos idő volt, és későn indult el a vegetáció. Ugyanakkor kiemelkedően jó lett az idei termés. Érdemes volt a szőlőt a tőkén hagyni, későn szüretelni. Például a Sass család termőterületén 20-21 magyar mustfokátlaggal tudtak szüretelni a régi magyar fajtákat (pl. hárslevelű, olaszrizling) termő dűlőkben. Idén, ha a borász türelmes volt, különleges minőségű késői borokat is tudott készíteni, s ezt a kedvező időjárás tette lehetővé. Emiatt az idei év legjobb borainak nagyobb része még erjed, Márton napján a vegetáció kitolódása miatt csak a korai borokat kóstolhatjuk meg. Sass Krisztián felhívta az érdeklődők figyelmét arra, hogy az idén minden bizonnyal különleges tételek fognak születni. Több pincészetnél is lehetőség nyílt arra, hogy szamorodni típusú borokat is készítsenek. Hisz a Beregszász környéki hegyeken is aszúsodik a szőlő, de a borászok ismerete szerint az utolsó beregszászi aszú az 1901-es évjárat volt. Asszúborhoz már nincsenek meg a megfelelő szőlőfajták a beregszászi borvidéken, viszont sok pincészetben lesz idén jó minőségű szamorodni típusú bor. Ennek kapcsán egyelőre csak remélik, hogy az idei boraikat majd bátran odatehetik tekintélyes nemzetközi borversenyek bírálói elé is.

A bormustra és libalakoma házigazdája Ferenci Attila színművész volt, aki jó történetekkel és tüzes borversekkel igyekezett megfelelő hangulatot teremteni a borok kóstolásához és a libalakomához. A jó hangulat rajta kívül a Halász László vezette FGH zenekarnak volt köszönhető, valamint a mezőgecsei hagyományőrző fiatalok műsorának.

A poharakba elsőként Jakab Sándor, a borrend főpohárnoka töltött a minőségi nedűből. A Helikon Hotel szakácsai elő­ételként házi jellegű hidegtállal, libapástétommal, pirítóssal, frissen sült házi kenyérrel, libazsírral és lila hagymával, valamint libakocsonyával és töltött libanyakkal várták a vendégeket. Majd főételként háziliba-húsleves csigatésztával, grillezett libamell fehérboros lila káposztával, sült libacomb ludaskásával és libapörkölt nokedlivel került az asztalra. A ház ajándékaként megkóstolhattuk az almával töltött, egészben sült rozmaringos liba húsát is, amely párolt zöldséggel volt díszítve. A desszertek közül sem maradhatott ki a liba, ezúttal egy liba formájú csokitortát kóstolhattunk meg. A tavalyi év legjobb borai közül minden asztalra került Bíró Ernő benei borász Furmint, Nagy László Merlot és a kígyósi Sass Pincészet Cabernet Sauvignon rozé boraiból, valamint tömény italként Simon István szőlősgyulai borász borpárlata, brandyje.

De a legnagyobb érdeklődés a borrend borászainak mostanra letisztult, korai borait kísérte – érdemes volt kóstolni.

A hozzáértőkből kiválasztott szakmai és civil zsűri is kóstolta és pontozta a borversenybe benevezett tizenhat idei bort, közülük a legtöbb pontot a benei Varga Pincészet Szent Márton bora fantázianévre keresztelt nedűje kapta. A díjnyertes borról előállítója, Varga István borász elárulta: „Kozma Pálné muskotály, Irsai Olivér és Csabagyöngye fajtáknak az egybeszüreteléséből készült a bor. Azt szedjük le először, és nyilván ennek köszönhetően ez is erjed ki és tisztul le a leghamarabb. Általában Márton napjára tökéletesen letisztul ez a bor, ezért is kapta a Szent Márton bora nevet. Minden évben ez az első borunk.” A technológiáról elárulta még, hogy bogyózás után rögtön préselnek, majd az idén beszerzett hűthető-fűthető tartályokba került a must, ahol irányított körülmények között ment végbe az erjedés, aminek köszönhetően az illatok és az ízek nagyon jól megmaradtak a borban.   

bzs