Mozsgai József: Mesék a Majorból és más történetek

Könyvajánló

2021. november 18., 14:33 , 1083. szám

Mozsgai József egy szarvasmarhákat tenyésztő vállalkozó az Ormánságban, egészen pontosan limuzin törzstenyészete van. Tíz évig dogozott Budapesten egy informatikai cégnél, majd pedig – éppen tíz éve – családjával visszaköltözött a Pécshez közeli Sellyére gazdálkodni. Igazi álomgazdaság az övék, szarvasmarháik a réten legelnek, az év nagy részében gyűlik a széna, születnek a kis bocik. Ahogy József fogalmaz: „Nap mint nap úgy érzem, értelmes munkát végezek.” Persze adódnak nehézségek is: elázik a széna, vagy éppen szárazság van, és porzik a legelő, de olyan is előfordult, hogy leégett az egyik traktorjuk, és még sorolhatnánk. Azonban a Mozsi majorban – mert így hívják telephelyüket – igyekeznek mindent örömmel fogadni s szinte minden mozzanatot megosztani az internet népével. Akad is lelkes rajongótábora a közösségi médiában Józsiéknak. Városi szobákban sokan dédelgetnek vágyálmokat álomgazdaságról, s ha nem is sikerül megvalósítani az álmokat, mindenképpen izgalmas nyomon követni egy nulláról indult gazdaság mindennapjait.

De miért is írom le mindezeket könyvajánló gyanánt? Nos, József nem tartja magában a tíz év alatt keletkezett élményeket, Mesék a Majorból és más történetek címmel jelent meg könyve majd’ egy évvel ezelőtt. „23 történetet tartalmaz a major életéből, a régmúlt és a mai kor embereiről a körülöttünk lévő Ormánságból. A történetek között akad megmosolyogtató és megkönnyeztető, és élettapasztalatot átadó is” – írja a szerző. A Királyfi a majorban vagy a Csípős kakas című mesét már lapunk hasábjain is olvashatták (lásd a Kárpátalja 1064–1065. száma). Azonban a kis könyvecske még sok mesét és novellát tartalmaz 60 oldalon keresztül gazdagon illusztrálva.

Mozsgai József Szentendréről Óbudára másfél óra alatt ért be dolgozni, elmondása szerint már nagyon unta az irodai életet, ezért váltott. Hála Istennek, Kárpátalján is kialakult egy olyan társadalmi réteg, mely a forgószéket kistraktorra vagy éppen a véget nem érő külföldi robotot fóliasátorra váltotta. Sokunkban megvan az ösztön, a tudás, hogy gazdálkodjunk, valami maradandót hozzunk létre. Őszintén reméljük, hogy életkörülményeink javulnak, hogy hitünket, kultúránkat gyermekeink viszik tovább. Ezt a könyvet leginkább a gazdálkodóknak ajánlom a figyelmébe. Biztos vagyok benne, hogy a kárpátaljai gazdák is érdeklődéssel olvasnák ezeket a novellákat, hogy az ő gyermekeik is sokat tanulnának ezekből a mesékből. És ki tudja, még az is lehet, hogy valaki kedvet kap az íráshoz, s megírja saját történetét a kárpátaljai, munkás mindennapokról.

Érdekesség, hogy a könyvet online is olvashatjuk. Az alábbi linken keresztül tölthető le a jelszóval védett PDF-formátum.

A jelszó 2 600 Ft ellenében kapható meg, a Mozsgai József, Budapest Bank, 10102440-80501400-01004003 számlaszámra utalás után.

Tóth János