VI. ZeneVarázslat Nemzetközi Négykezes Zongoraverseny

A 22 kárpátaljai versenyző online kapcsolódott be a versenybe

2021. november 23., 10:29 , 1085. szám

2021. november 17–21. között 6. alkalommal került megrendezésre a ZeneVarázslat Nemzetközi Négykezes Zongoraverseny és Zongorafesztivál, melynek a kaposvári Csiky Gergely Színház és a dunántúli város további kulturális intézményei adtak otthont. 136 versenyző jelentkezett idén a versenyre Magyarországról, Németországból, Vajdaságból és Kárpátaljáról. Vidékünkről huszonkét páros jelentkezett, akik nem tudtak a járvány- és határhelyzet miatt Kaposvárra utazni, így a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolának köszönhetően Beregszászból, a főiskola Esztergom terméből online kapcsolódtak be a versenybe.

Benevezni is online lehetett, több korcsoportban és kategóriában. A diák-diák kategóriában 6 korcsoportban nevezhettek az ifjú zongoristák, emellett meghirdették a tanár-diák és a tanár-tanár versenykategóriát is. A jelentkezők nyolc kárpátaljai művészeti iskolát képviseltek: a Bátyúi Művészeti Iskolából 4 nevezés, a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskolából 7 nevezés, a Nagyszőlősi Bartók Béla Művészeti Iskolából 4, a Tiszaújhelyi Művészeti Iskolából 1, az Ungvári Művészeti Iskolából 1, az Ungvári 2. Számú P. I. Csajkovszkij Zeneiskolából 2, az Ungvári Zádor Dezső Zeneművészeti Koledzsből 4  és a Verbőci Művészeti Iskolából pedig 1 nevezés érkezett.

A kárpátaljai versenyzőket Kaposvárról Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a ZeneVarázslat program megálmodója köszöntötte, majd bemutatta a zsűri tagjait: Balázs János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművészt, Becht Erika zenepedagógust, a Járdányi Pál Zeneiskola zongoratanárát, a Zeneakadémia zongoratanítási módszertan tanárát, Bonnyai Apolka zongoraművészt, Grand Prize Virtuoso és Golden Classical Music Awards nemzetközi zenei versenyek díjazottját, a Kárpát-medencei Komolyzenei Fesztivál alapítóját és művészeti vezetőjét, Eckhardt Gábor Liszt Ferenc-díjas zongoraművészt és egyetemi docenst, Farkas Gábor Liszt Ferenc- és Junior Prima-díjas zongoraművészt, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Billentyűs Tanszékének és a Doktori Iskolájának vezetőjét, valamint a Tokyo College of Music vendégprofesszorát, Fülei Balázs Liszt Ferenc-, Artisjus-díjas és Junior Prima Díjas zongoraművészt, Solymosi Tari Emőke zenetörténészt, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának vezetőjét, valamint Szamosi Szabolcs Liszt Ferenc-díjas magyar orgonaművészt.

A beregszászi helyszínen a szervezők nevében Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány igazgatója köszöntötte a versenyzőket, felkészítő tanáraikat és Kaposváron a zsűri tagjait. Az igazgató asszony elmondta, hogy kárpátaljai fiatalok immár ötödik alkalommal nevezhetnek a versenyre. Ráadásul 2019 januárjától alapítványuk ZeneVarázslat címmel képzést valósít meg, idén pedig már be is kapcsolódtak a verseny kárpátaljai szervezésbe. Elmondta még, hogy a verseny anyaga 2021-ben szabadon választott, de feltétel, hogy eltérő karakterű művekkel érkezzenek a párosok. Minden páros két-három művet adhat elő a rendelkezésre álló időkorlátot betartva. Hangsúlyozta, hogy örömmel fogadja a zsűri, ha egyik versenyműként egy ismert zeneszerző darabját választják, pl. Bach, Mozart, Beethoven, Schumann, Schubert, Liszt, Grieg, Csajkovszkij, Prokofjev, Bartók, Kodály stb.

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítványról elmondta még, azon dolgoznak, hogy valamennyi kárpátaljai gyereknek lehetőséget biztosítsanak tehetségének kibontakoztatására. Fontosnak tartják ezen belül, hogy a klasszikus zene minél közelebb kerüljön a gyermekek szívéhez, lelkéhez, hisz annak emberformáló ereje van. Köszönetet mondott egyúttal Várnagy Andrea zongoraművésznőnek, akinek hála 2019-től már háromszor 30 órás képzésben vehettek részt megyénkben a fiatalok tanáraikkal együtt.

A kárpátaljai versenyzőket és a zsűri tagjait köszöntötte dr. Csernicskó István is, a főiskola rektora, a Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács elnöke, majd a legkisebbek, a kilencéves versenyzők produkciójával elkezdődött a verseny. Összegezve megállapíthatjuk, hogy a ZeneVarázslatban bemutatkozó fiatalok szinte mindegyike kimagaslóan tehetséges.

A versenyben minden kárpátaljai párost díjazott a zsűri: Blazsin Marianna – Habona Veronika: arany, Policska Danuta – Spák Tetjána: nívódíj, Teszlicsko Zláta – Páprocka Daniela: arany, Jevcsakova Polina – Gapak Zorjana: nívódíj, Javorszka Tatjana – Fedas Krisztina: arany, Deák Jázmin – Adóban Kinga: ezüst, Bruszki Hanna-Mária – Kiss Flóra: arany, Dudics Katalin – Ponzel Hanna: ezüst, Paládi Máté – Mandziuk Júlia: nívó, Drozdova Alexandra – Bucsok Beatrix: arany, Sztoj Júlia – Opalenik Olga: arany, Sárady Bence – Lőrincz Katalin: arany, Keresztény Virág – Demeter Krisztina: ezüst, Takács György – Lőrincz Katalin: nívó, Katocs Alexandra – Genova Valéria: arany, Szenek-Kolonics Lejla: nívó, Baranyi Edit – Demeter Csenge Gabriella: ezüst, Prodán András – Lőrincz Katalin: arany, Lőrinc Karolina – Kacsó Erika: ezüst, Hidi Dénes – Demeter Krisztina: arany, Teszlicsko Zláta – Bobos Zdena: nívó, Roszoha Mária – Rudiuk Ruszlána: kiemelt nívódíj.

dózsa