Forradalmi hangulat nélkül: A színes forradalmakra emlékeztek

2021. november 25., 15:49 , 1085. szám

Ukrajnában vasárnap ünnepelték a méltóság és szabadság napját. Volt, aki ünnepelt, és volt, aki tüntetett, de nem volt forradalmi a hangulat, inkább némi ingerültséget és kiábrándultságot érzékelhetett az ember.

Az ünnep sorsa a kezdetektől a független Ukrajna történetének alakulásához igazodott. Először 2005-ben méltatták, az úgynevezett narancsos forradalom eseményeiről emlékeztek meg. Amikor Viktor Janukovics elnök került hatalomra, eltörölték a novemberi ünnepet, lényegében beolvasztották a január 22-i összetartozás napjába, amelyet ezután összetartozás és szabadság napjaként emlegettek. A 2013-as események hatására, a Jevromajdan után, Petro Porosenko elnöksége alatt jelent meg ismét önálló ünnepként a méltóság és szabadság napja, azzal a különbséggel, hogy azóta immár két „forradalomra” emlékezik az ország november 21-én.

Nem állíthatjuk, hogy az ukránok tömegesen vonultak utcára a magunk mögött hagyott vasárnapon. Kétségtelen, hogy a szabadtéri ünneplésnek néhol az időjárás sem kedvezett, a részvételi hajlandóságot azonban az felhőknél valószínűleg jobban befolyásolta, hogy az ország változatlanul megosztott, ami a 2004–2005-ben és 2013–2014-ben történtek megítélését illeti. Még a napi politika sem kedvezett a nemzeti egység megteremtésének.

Kijevben az Égi Század Hősei fasoron álló kápolnában tartottak ökumenikus szertartást az áldozatok emlékére. Volodimir Zelenszkij elnök, Denisz Smihal kormányfő, Ruszlan Sztefancsuk házelnök, valamint Andrij Jermak, az Elnöki Hivatal vezetője mécseseket gyújtottak és néma főhajtással tisztelegtek a Majdanon elesettek emlékhelyénél. Az obozrevatel.com beszámolója szerint az elesettek hozzátartozói azt kiáltozták a megjelenő Zelenszkijnek, hogy „Szégyen!”.

Este a hazafias és nacionalista szervezetek képviselői, támogatóik vonultak fel a Függetlenség terétől az Égi Század Hősei fasoron át az elesettek emlékhelyéig. „A hazugságaik megalázóak. Óvjuk méltóságunkat!” – hirdette a Zelenszkij elnököt és hivatalvezetőjét ábrázoló óriási pannó szövege.

A legfeljebb néhány ezer fős menet a továbbiakban az Elnöki Hivatalhoz vonult. A résztvevők megpróbáltak eljutni egészen az épület bejáratáig, de a karhatalmi erők ezt megakadályozták. Az egymásnak feszülő nemzeti gárdisták és felvonulók között dulakodás támadt.

Sajtóbeszámolók szerint az ünneplők azt igyekeztek a hatalom tudtára adni, hogy ha az elnök valóban meghiúsította az orosz zsoldosok Ukrajnába csalására és felelősségre vonására kidolgozott titkosszolgálati akciót, le kell mondania. Emellett Andrij Jermak lemondását is követelték. Azt ígérték, hogy amennyiben az Elnöki Hivatal vezetője nem távozik, december 1-jétől határidő nélküli tiltakozásba kezdenek. A tüntetőket azonban láthatóan nem fűtötte igazi forradalmi hév, mert negyedóra elteltével elhagyták a kormánynegyedet.

Vidéken is tartottak ünnepi rendezvényeket. Odesszában a nem különösebben népes hivatalos megemlékezésre délelőtt került sor a Sevcsenko parkban, katonazenekarral és rendőri biztosítással. Este Richelieu herceg szobránál gyűltek össze néhány százan, ugyancsak rendőri felügyelet mellett. A Dumszkaja tudósítása szerint a résztvevők fenyőt állítottak, amelyet hópelyhekkel díszítettek. A hópelyhekre csupa Zelenszkij elnök számára kényelmetlen kérdést írtak fel, például a költségvetési pénzek, az IMF hiteleinek felhasználásáról.

Harkivban a megyei állami adminisztráció épülete előtt megrendezett akcióra a nosztalgia jegyében került sor. A résztvevők „égetni való” gumiabroncsokat és fémhordókat hoztak magukkal, sátrat vertek fel, így idézve meg a forradalmi napok hangulatát.

Lembergben helyi tisztviselők és önkormányzati képviselők, a Majdan résztvevői, a kelet-ukrajnai harcok veteránjai és egyszerű városlakók emlékeztek a 2013–2014-es események, a Donyec-medencei harcok áldozatainak sírjainál. A megemlékezők szintén állítottak fenyőfát. Bár a „fa” nem volt olyan szép, mint az odesszai, a ráaggatott politikai követelések hasonlóan aktuálisak voltak.

Ungváron a Népi téren, az Ukrajna szabadságáért és függetlenségéért harcolók emlékjelénél tartottak megemlékezést a Kárpátaljai Megyei Tanács, a megyei állami adminisztráció és a megyeszékhely vezetőinek részvételével. A hazafias zakarpattya.net.ua portál összeállítása címében emelte ki, hogy az egykori „régiósok” és a „Majdan-ellenesek” álltak az első sorokban az ünneplők között.

A beszámolóhoz írt kommentjeikben az olvasók is értetlenül álltak a jelenség előtt. „A modern Ukrajna paradoxonjai – a méltóság forradalma a gazembereket juttatta hatalomra... Valami nincs rendben a népünkkel...” – írta a „РУХ інформ” néven bejelentkezett kommentelő.    

(hk)