Nuland: Zsákutcába jutottak a Donyec-medencei konfliktusról folytatott tárgyalások

2021. december 2., 10:29 , 1087. szám

Az Egyesült Államok kisegítő szerepet játszhat a Donyec-medencei konfliktus megoldásában, miután a tárgyalási folyamat zsákutcába jutott – jelentette ki egy kijevi fórumon Victoria Nuland amerikai külügyminiszter-helyettes, akit az RBK–Ukrajina idéz.

Jelezte, hogy az Egyesült Államok régóta támogatja a minszki megállapodásokat, bár annak több pontját nem hajtják végre. A fő követelmény azonban továbbra is a külföldi csapatok kivonása Ukrajnából és a szabad független választások megtartása.

„A tárgyalások zsákutcába jutottak, és mindkét fél mindent megtesz annak érdekében, hogy a mikroelemek késleltessék a nagy elemek megvitatását. Putyin tényleg vissza akarja adni a Donbászt? Nem tudjuk, de hiszünk benne, és úgy gondoljuk, hogy az USA kisegítő szerepet tölthet be, ahogyan azt a múltban is tettük” – jelentette ki Nuland.

Elmondása szerint a normandiaival párhuzamosan futó tárgyalási formátumról van szó.

„Nem látjuk az alternatíváját (a minszki megállapodásoknak – a szerk.). El kell kezdenünk cselekedni, és nemcsak beszélni a minszki megállapodásokról. Ehhez intenzív együttműködésre, politikai akaratra és a közvélemény támogatására van szükség” – tette hozzá Nuland.

Egyben felszólította Oroszországot és Ukrajnát, hogy állapodjanak meg karácsonyi tűzszünetről.

(rbc.ua/Kárpátalja)