„A fejlődés önmagában nem teszi értékesebbé az embert”

2021. december 9., 14:44 , 1088. szám

A már hagyományos Ortutay-esték decemberi előadója excellenciás Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita volt. A decemberi, egyben az idei év utolsó alkalmára december 8-án került sor az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégiumban.

Az esemény vecsernyével vette kezdetét, melyet a beregszászi görögkatolikus templomban tartottak. Az este az Ortutay-szakkollégiumban folytatódott, ahol – az eddigiekhez híven – most is szép számmal gyűltek össze az érdeklődők. Ez alkalommal egy Magyarországról érkezett vendégelőadó, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita tartott előadást „Nyugat messze előttünk jár, de tévúton” címmel.

Az este kezdetén Varju Zoltán, a szakkollégium irodaigazgatója köszöntötte a megjelent vendégeket, érdeklődőket, valamint azokat, akik az online térben csatlakoztak az eseményhez.

Az előadás címe Lev Tolsztoj orosz író és filozófus tollából származik, miszerint „Nyugat messze előttünk jár, de tévúton”.

Kocsis Fülöp érsek atya elő­adása elején Lev Tolsztoj szavait idézte: „A Nyugat, beleértve Európát és az amerikai társadalmat is, kétségtelen, hogy nagyon sok mindenben lehagyta a keleti világot. Kultúráját, társadalmát és fejlettségét tekintve. De figyelmeztet, hogy ne menjünk abba az irányba.”

A hallgatóság véleményének megvitatásával történő interaktív előadás során részletesen megismerkedhettünk mind a nyugati, mind pedig a keleti kultúra előnyei­vel és hátrányaival egyaránt.

Számos érv hangzott el a nyugati világ technológiai fejlettsége, az emberek nagyobb anyagi biztonságérzete, valamint a tudományterületek korszerűsége mellett, ám hanyatlóban a kultúra, a nagyvárosok közbiztonsága igen alacsony, köszönhetően az európai országok migrációs politikájának, emellett felborult az egészséges nemi identitás is.

Ezzel szemben a keleti világ talán technológiailag fejletlenebb, ám törekszik. A kultúra viszont számos keleti világban virágzik, de ami a legfontosabb, hogy keresik Istent.

A színvonalas előadás lehetővé tette minden jelenlévő számára, hogy racionális érvekkel alátámasztott, objektív képet kapjon Nyugat és Kelet összehasonlításában.

Kocsis Fülöp előadása során így fogalmazott: „A fejlődés önmagában nem teszi értékesebbé az embert.” Legyen szó bárkiről, a fejlődés értéket képvisel, ám nem tesz értékesebbé senkit, hiszen az ember sokszor észre sem veszi, hogy már rég nem a saját életét éli, csupán sodródik a világban.

Ezek mellett az előadás hosszasan kitért a világ számos vidékét jellemző emberi kapcsolatokra, valamint a valódi, keresztény értékekre való törekvésről, ugyanis az internet elterjedése óta a világ szinte összeszűkült, megszűntek a távolságok, ugyanakkor éppen ennek okán talán még soha nem volt ilyen mély a szakadék ember és ember között, legyen szó barátságról, szerelemről, házasságról, munkahelyi kapcsolatokról.

A teljes előadás megtekinthető az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium hivatalos Facebook-oldalán.

Az előadást követően a szakkollégium diákjai és a megjelent vendégek egy éltető énekkel fejezték ki hálájukat Kocsis Fülöp érsek atyának, akinek előadása valódi érték és erő, mely akár egészen Istenig vezeti azokat, akik őt keresik. Ezt követően mindenki tartalmas együttléttel és az előadás során felmerülő kérdések megvitatásával tölthette az este további részét.

K. K.