Bemutatjuk a Kárpátaljai márkacsaládot

2021. december 10., 11:50 , 1087. szám

A kárpátaljai ember leleményessége legendás. Híresen kitartó, aki a jég hátán is megél. Szereti a szülőföldjét, amely táplálja, a hegyeket, amelyek hűsítik, a folyókat, amelyek szomját oltják. Szívesen vállalkozik, mert megszokta, hogy abból lesz valami, amit magától megold, de a kárpátaljai ember is csak közösségben lehet sikeres, hiszen tudja: „A magányos farkas elpusztul, a falka életben marad.” Hiába a világszínvonalú termék, hiába a rengeteg munka, önmagában senki nem tud hosszantartóan sikeres maradni. A Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSZ) és a Kárpátaljai Fiatal Magyar Vállalkozók Szövetsége (KFMVSZ) felismerte a vásárlók arra vonatkozó igényét, hogy minél több megbízható és helyi árut vásárolhassanak. Ennek érdekében arra törekszenek, hogy létrehozzanak egy olyan egyedülállóan új üzleti szerkezetet, amely mindezt megvalósítja. Szükségesnek látszott egy emblémával jól azonosítható önálló márka felépítése, amely a legjobb minőségű kárpátaljai termékeket és szolgáltatásokat képviseli.

A Kárpátaljai márka bejegyzett védjeggyel rendelkezik, amelynek tulajdonosa a KMVSZ. A szövetség hirdette meg a Kárpátaljai embléma hivatalos használatát engedélyező pályázatot, melyre közel 40 vállalkozó pályázott. A nyertes pályázók és a szövetségek közös szándéka szerint alakult meg a Kárpátaljai márkacsalád, melyhez mindazon vállalkozó csatlakozhat, aki teljesíti az előírt feltételeket. A márkacsalád a 2021 elején indult útjára. A Kárpátaljai márka brandépítési programját a Fiatal Vállalkozók Szövetsége dolgozta ki. Ennek keretében létrehozott egy olyan átfogó projektet, amelynek köszönhetően a márkatermékek és szolgáltatások egyre több helyen megjelenhetnek, illetve egyre szélesebb ismertségre tehetnek szert. A kezdeményezés legfőbb célja, hogy az egymással összefogó és együttműködő vállalkozók megmutassák mindazt az értéket, amit a kárpátaljai termelők és szolgáltatók előállítanak, képviselnek. A termékekben, a szolgáltatásokban és az emberi tulajdonságokban is a prémium szintet határozták meg alapként. Ezek a szigorú feltételek, illetve azok folyamatos betartása eredményezheti, hogy az első, önálló kárpátaljai márka sikere tartós lesz, mindannyiunk előnyére, igényeinek kielégítésére és az itt élők büszkeségének, a szülőföld iránti szeretetének erősítésére.

Most induló sorozatunkban bemutatjuk a Kárpátaljai márkacsaládot.

Deme András gyümölcskertész

A Somi-hegy délnyugati oldalán gazdálkodó Deme család vállalkozásának alapjait még idősebb Deme András rakta le mintegy negyedszázaddal ezelőtt. Ma a közel öt hektáros ültetvény jelentős részét gyümölcsös foglalja el. Annak nagyobb hányadán alma terem, méghozzá a lehető legkisebb vegyszerterheléssel. Hogy ezt Deméék komolyan gondolják, arról tanúskodik az itt található több tucat méhcsalád, s ez a fák beporzásában meghatározó szerepet játszik.

A nyáron új termékkel jelentkeztek, méghozzá saját készítésű natúr gyümölcslével.

„Aki nálunk gyümölcster­mesztéssel és még inkább almatermesztéssel foglalkozik, az hamar megtapasztalja, hogy a másodosztályú gyümölcsért – ami nem nőtt oly nagyra, és kevésbé piacos a külleme, mint az első osztályúnak – a minket felkereső felvásárló, illetve a nagybani feldolgozó olyan alacsony árat kínál, ami sokszor még az önköltséget sem fedezi – magyarázza ifjabb Deme András. – Ezért döntöttünk a feldolgozás mellett. Az almát a mosás, a darálás, a préselés után pasztörizálásnak vetjük alá, aminek köszönhetően tartósítószer-mentesen, hosszú ideig megőrzi a minőségét. A csappal ellátott három- és ötliteres dobozokba (bag-in-boxokba) csomagolt gyümölcslé tehát hozzáadott cukor nélkül készül. Korábban termékeinket a közeli élelmiszerüzletekben és a piacokon értékesítettük, de mára már megtalálhatók a Kárpátaljai márkacsalád partnerboltjainak polcain is. Emellett kapcsolatban állunk több viszonteladóval is. Örömünkre szolgál, hogy egyre növekszik a törzsvásárlóink száma – folytatja beszámolóját a fiatal gyümölcstermesztő. – Vállalkozásunk elnyerte a Kárpátaljai logó használati jogát, az idei évtől a Kárpátaljai márkacsalád tagjai lettünk. Mindez hatalmas elismerés a számunkra, ami arra kötelez, hogy tartsuk a brand által joggal elvárt magas minőséget. Ezzel együtt azt is elmondhatom, hogy az idei évet próbaévnek tekintjük, amikor is miközben tökélyre fejlesztjük a gyártási technológiát, fokozatosan felmérjük a vásárlói igényeket. Terveink között szerepel, hogy az ültetvényünkben található csonthéjasokból, cseresznyéből, meggyből, barackból, esetleg szőlőből is natúr gyümölcslevet készítünk, bővítve ezzel kínálatunkat. Hisszük, hogy egyre többen pártolnak majd át hozzánk, a mi száz százalékban természetes alapanyagokból készült termékünket választják, és velünk együtt vallják azt, hogy »Legyen egészséges, ami finom«” – zárja gondolatait ifj. Deme András.

Eszenyi Gábor