Lángra lobbant az öröm gyertyája Beregszász főterén

2021. december 13., 08:37 , 1088. szám

Advent harmadik vasárnapján lángra lobbant a várakozást szimbolizáló koszorú harmadik gyertyája, az öröm gyertyája. Az ünnepélyes gyertyagyújtás ez alkalommal a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a Beregszászi Görögkatolikus Egyházközség közös szervezésében valósult meg december 12-én.

Az ünnepséget többek között megtisztelte jelenlétével Beke Mihály András beregszászi első beosztott magyar konzul, Luscsák Nílus, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke, valamint Demkó Ferenc, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Magyar Esperesi Kerületének püspöki helynöke, dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) elnöke, Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere, továbbá Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke.

A rendezvény kezdetén egyházi és adventi énekek csokrát hallhattuk a Beregszászi Görögkatolikus Egyházközség kórusának előadásában.

Ezt követően Beke Mihály András tartotta meg köszöntőbeszédét. „Az advent a türelemről, a várakozásról, a szeretetről szól” – fogalmazott beszédében, valamint hozzátette, hogy a karácsony az évnek azon időszaka, amikor kicsit lelassul, elcsendesül a világ, van időnk magunkba nézni, és ezáltal jobb emberré válhatunk.

Beszédében Pilinszky János sorait idézte: „Ádvent: a várakozás megszentelése. Rokona annak a gyönyörű gondolatnak, hogy meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk. […] Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár.”

A továbbiakban Babják Zoltán köszöntötte a megjelenteket, aki örömmel a szívében fejezte ki, miszerint felemelő érzés látni, hogy a rossz időjárás ellenére szép számmal gyűltek össze érdeklődők a gyertyagyújtó ünnepségre advent harmadik vasárnapján.

„Mit szeretnénk a legjobban? Nyugalmat! Nyugalomban szeretnénk pihenni, dolgozni, családunkkal együtt lenni, barátainkat, kollégáinkat hazavárni külföldről, együtt lenni akkor is, amikor jó, akkor is, amikor rossz. Erről szól számunkra az advent” – fogalmazott a polgármester úr.

Sin József köszöntőbeszédében felhívta mindannyiunk figyelmét az advent csodálatos időszakára, ám kiemelte, hogy sokak szívében mégis nyugtalanság honol. „Ha megvizsgáljuk, mi is történik a nagyvilágban, arra jövünk rá, hogy ebben a csodálatos időszakban is számos csapás ér minket, mind természeti katasztrófák, mind az emberiséget veszélyeztető koronavírus-világjárvány” – fogalmazott. – „Éppen ezért úgy gondolom, itt az ideje megvizsgálnunk önmagunkat és azt a közeget, amelyben élünk, hogy miért van ez így” – hangsúlyozta beszédében az elnök úr, majd hozzátette: „A fő mondanivalónk a szeretet kell, hogy legyen, és a szeretet helyébe anyagi dolgok, eszközök, téves ideológiák ne kerülhessenek. A szeretet mindennél fontosabb!”

Ezt követően ünnepélyes keretek között meggyúlt advent harmadik gyertyája. Az öröm gyertyáját Luscsák Nílus atya, Babják Zoltán, Sin József és Beke Miháy András gyújtották meg közösen.

A gyertyagyújtást követően a történelmi egyházak képviselői Isten áldását kérték, hogy a harmadik gyertyát szimbolizáló öröm átjárja mindannyiunk szívét és lelkét, családjainkat és munkahelyünket egyaránt.

Marosi István görögkatolikus áldozópap szavait idézve: „Azért fontos és lényeges, amit az egyházak hirdetnek, hogy mindannyian megértsük és megtapasztaljuk azt, hogy az embernek a földi örömökön túl meg kell tudnia találni az Istentől származó örömöt. Ehhez egyetlen dolgot kell igazán tudnunk és éreznünk, mégpedig azt, hogy az Isten velünk van!”

Hogy a rossz időjárás ellenére egy kis melegség járja át szívünket, az aknaszlatinai Bell Canto népi amatőr kamarakórus – akik idén ünneplik fennállásuknak harmincadik évfordulóját – ajándékozott meg minden jelenlévőt varázslatos karácsonyi énekekkel Vajnági Éva vezetésével.

Az ünnepség tovább folytatódott a Rákóczi-főiskola átriumában, ahol a Beregszászi Görögkatolikus Egyházközség és az Ungvári Görögkatolikus Székesegyház kórusa tartott adventi hangversenyt, melyre minden érdeklődőt szeretettel vártak, természetesen a karantén szabályainak szigorú betartásával.

K. K.