Az orosz külügyminisztérium közzétette a NATO-nak címzett javaslatait a biztonsági garanciákról

2021. december 18., 11:50

Oroszország külügyminisztériuma nyilvánosságra hozta azokra a biztonsági garanciákra vonatkozó javaslatait, amelyeket a NATO-nak tett, köztük van az Ukrajna NATO-belépésének a visszautasítására felszólító követelés – adta hírül az rbc.ua hírportál a RIA Novosztyi orosz hírügynökségre hivatkozva.

A jelentés szerint az Egyesült Államokkal és a NATO-val kötendő szerződés tervezete tartalmazza a javaslatot a szövetségnek, hogy vállaljon kötelezettséget a további terjeszkedés kizárására, beleértve az Ukrajna belépésének az elutasítását. Moszkva azt is indítványozta a NATO-nak, hogy hagyjon fel minden katonai tevékenységgel Ukrajnában, Kelet-Európában, a Kaukázuson túli térségben és Közép-Ázsiában.

Ezenkívül az oroszok kötelezettségvállalást javasolnak arra vonatkozóan, hogy nem telepítenek rakétákat olyan területekre, ahonnan azok csapást mérhetnek Oroszország és a NATO-országok területére, megállapodást kötnek minden vita békés megoldásáról és erő alkalmazásától való tartózkodásról, valamint hivatalosan megerősítik, hogy a felek nem tekintik egymást ellenfeleknek.

Ami az Egyesült Államokat illeti, Moszkva azt javasolja Washingtonnak, hogy ne használjon fel más országokat egymás elleni támadás előkészítésére; ne folytassanak hadgyakorlatokat nukleáris fegyverek használatára vonatkozó forgatókönyvek kidolgozásával; ne készítsék fel a nukleáris fegyverekkel nem rendelkező országok hadseregeit nukleáris fegyver használatára; ne telepítsenek nukleáris fegyvereket külföldre, és vonják vissza a már telepítetteket.

(vb/karpat.in.ua)