Megtartották a Csapi Kistérségi Tanács idei utolsó ülését

2021. december 18., 08:36 , 1089. szám

A VIII. összehívású Csapi Kistérségi Tanács 11. ülésszakának december 15-én megtartott ülésén mind a huszonhat képviselő jelen volt.

A tárgyilagos munka előtt a Csapi Mese Óvoda növendékei rövid karácsonyi-újévi műsort mutattak be, majd kollégái köszöntötték az ülésközi időszakban születésnapját ünneplő Juhász Miklós képviselőt, a KMKSZ-frakció tagját.

Ezután kezdetét vette a napirendi pontok megvitatása, amelyek jelentős mértékben kihatnak a lakosok életminőségére és a kistérség fejlődésére. Az ülés napirendjén 45 határozattervezet szerepelt, köztük egy pótlólagosan felvett. A képviselők jóváhagyták a Csapi kistérség 2021. január–szeptemberi költségvetéséről szóló beszámolót, a 2022–2023 közötti szilárdhulladék-gazdálkodási programot, a helyi költségvetésből egyéb szubvenciók átcsoportosításáról szóló megállapodást a sorkatonai szolgálathoz, szerződéses katonai szolgálatba vételhez, stb. szükséges orvosi vizsgálatok végzésére. Módosították az idei költségvetést, a Csapi kistérség területén található alap- és középfokú egészségügyi intézmények pénzügyi támogatásának 2021. évi programját, valamint a 2021–2023. évi társadalmi-gazdasági és kulturális fejlesztési programját. A megye települései területi közösségeinek közös tulajdonából ingatlant vettek át Csap kommunális tulajdonába, és betiltották az alkoholos italok éjszakai kereskedelmét a Csapi kistérség területén. 21 telekkérdésben született döntés, és 2 telekrendezési terv kidolgozására adtak engedélyt.

Azonban a legfontosabb a Csapi kistérség 2022-es évi költségvetésének kérdése volt.

– Az elfogadására irányuló szavazás előtt viszont nem történt előzetes egyeztetés a képviselőkkel – hangsúlyozta Balogh Oszkár, a KMKSZ frakcióvezetője, és megjegyezte: az eddigi ülésekhez hasonlóan most sem vették figyelembe módosítási javaslataikat, ezért a költségvetést ebben a formában nem tudták támogatni. – Egyértelműen kevesebb pénz lesz jövőre, ez látszik a számokból. Fejlesztésekre egy minimális összeg jut, de ezekben a kérdésekben sem hagytak beleszólást a részünkről. Amit mi kértünk és javasoltunk, az természetesen nem került bele, ezért nem tudtuk támogatni ilyen formában ezt a költségvetést.

A költségvetés nagy része, több mint a 90 százaléka fizetésekre megy el, tehát gyakorlatilag, ha ide nem hozunk be külső forrásokat, akkor ezekből a pénzekből nagyon nehéz lesz valamilyen komoly fejlesztést megvalósítani. Remélem, hogy útjavításra és az intézmények felújítására elég lesz, viszont egyéb nagyobb fejlesztésre nincs kilátás – mondta Balogh Oszkár.

Rehó Viktória