Harmincéves a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség

2021. december 21., 15:40 , 1089. szám

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) immáron harminc éve szolgálja a vidék pedagógusainak ügyét. A jubileum alkalmából rendhagyó ünnepi közgyűlésre került sor december 18-án Beregszászban. Orosz Ildikó, a szövetség elnöke ünnepi beszédében kiemelte: „A KMPSZ a tanárok munkáját igyekezett segíteni, hogy olyan légkört teremtsenek a gyerekek számára, amely építi és kiteljesedésüket segíti, alkotómunkára készteti őket, hogy majd, ha felnőnek, egy jobb jövőt hozzanak létre, mint amire mi képesek voltunk.”

A KMPSZ elnöke az elmúlt harminc évet összegezve elmondta, hogy a KMPSZ a megalakulása óta 227 könyvet adott ki, meg­alapította az Irka gyermeklapot és a Közoktatás című szakmai lapot, amely 28 évfolyamban 170 200 példányszámban jelent meg. Ezenkívül nyári pedagógusakadémiákat, szaktáborokat szerveznek évről évre. A Kárpát-medencei óvodaprogram keretében eddig 73 óvodát sikerült felújítaniuk, és további 15-ben a munkálatok még folyamatban vannak. A Rákóczi-évben 55 tárogató-előadást szerveztek meg, és elkészítették a kor dallamainak kottagyűjteményét. Közel 260 eszközcsomagot kaphattak a tanintézmények, valamint sport- és oktatási eszközöket adtak át, ezenkívül külföldi táborokban üdültették a kárpátaljai diákokat. Négy éve mindemellett felvállalták az anyaországi tankönyvek és munkafüzetek beszerzését a kárpátaljai tanintézmények számára. Az évek során számos új iskolát sikerült megnyitni, de jelen volt a szövetség az egyházi líceumok megnyitásánál, valamint társalapítói a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolának és a „GENIUS” Jótékonysági Alapítványnak is. „A KMPSZ nem más, mint a pedagógusok összessége. Köszönet illet mindenkit, akik ebben az elmúlt harmincéves munkában részt vettek. De köszönet elsősorban a magyar államnak és a sok ismeretlen adófizetőnek, akik lehetővé tették, hogy az elmúlt harminc év munkája megvalósulhasson” – fogalmazott az elnök. 

Bocskor Andrea, a Fidesz független európai parlamenti képviselője videoüzenetben köszöntötte a kárpátaljai pedagógusokat. Elmondta, hogy Ukrajna megalakulása óta a pedagógusszövetség célul tűzte ki a magyar nyelvű oktatás felkarolását, a magyar tannyelvű iskolák minőségi fejlesztését, a magyar pedagógusok érdekképviseletét és magas szintű fejlesztését. A szövetség mára már Kárpátalja minden oktatási intézményében jelen van a tömbmagyarságtól a szórványig. A KMPSZ lelkiismeretes munkájának köszönhetően a kárpátaljai magyar pedagógusok mögött erős érdekképviselet áll.

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár szintén videoüzenetben köszöntötte a közgyűlésen megjelenteket. A magyar pedagógusszövetség 1991-es megalakulása óta mára már több mint 2700 tagjával kiemelkedően végzi feladatát a kárpátaljai magyar oktatásban. Erős hittel és elkötelezettséggel áll ki a magyar pedagógustársadalom és a magyar anyanyelvű oktatás mellett. Ehhez a fontos munkához a magyar kormány minden lehetséges segítséget megad. A KMPSZ az elmúlt harminc évben nemcsak a kárpátaljai magyar oktatásért folytatta harcát, hanem az egész Kárpát-medencéért is.

Bacskai József ungvári magyar főkonzul köszöntőjében megjegyezte: a KMPSZ három évtizedes mindennapi munkáját a Kárpát-medence magyarsága és a világ különböző tájain élő magyar diaszpóra is ismeri és elismeri. A diplomata beszélt arról is, hogy ebben az időszakban méltatják az ukrán–magyar diplomáciai kapcsolatok harminc­éves jubileumát is. Magyarország a jószomszédságban, a korrekt együttműködésben, valamint Ukrajna békéjében és a stabilitásában érdekelt. Magyarország, a magyar kormány nagyon fontosnak tartja, hogy a harminc éve független Ukrajna felzárkózzon az európai közösséghez. Azonban kiemelten fontos, hogy Kijev tartsa tiszteletben és biztosítsa a magyar közösség jogait. „Mi kiállunk a kárpátaljai magyar pedagógusok mellett abban a küzdelemben, amelyet azért folytatnak, hogy a szaktárgyakat magyar nyelven lehessen oktatni, az ukrán nyelvet pedig megfelelő módszerrel tanítsák a nemzeti kisebbségek számára” – fogalmazott a főkonzul.

Kiss Dávid, Magyarország Oktatási Hivatalának szakmai vezetője köszöntőjében elmondta, hogy a hivatal nemrég, de annál nagyobb lendülettel kapcsolódott be abba a munkába, amelyet a pedagógusszövetség is képvisel. Kiemelte, hogy EU-s támogatásokat bevonva olyan platformokat szeretnének megteremteni, amelyek összekötik a Kárpát-medencei oktatási intézményeket, egyesületeket, szövetségeket. Az évek során az elmúlt öt év alatt sokat tanultak a Kárpát-medencében járva, főként a kárpátaljaiaktól kitartást, szorgalmat, hitet. Abban bízik, hogy az a gyümölcsöző együttműködés, amely kialakult, továbbra is fennmarad és előreviszi a közös munkát.

Grezsa István miniszteri biztos levélben köszöntötte az egybegyűlteket. Kiemelte: a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetségnek az elmúlt harminc évben hatalmas viharok között kellett végeznie munkáját, mindezeket kiállva hatalmas eredményeket ért el. A miniszteri biztos jó egészséget és további áldásos munkát kívánt a szövetségnek.

Gulácsy Géza, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke köszöntőjében megjegyezte: harminc évvel ezelőtt a KMKSZ oktatási bizottságaként együtt vetettük el a pedagógusszövetség magvait, s a vetés mára szárba szökkent, kiteljesedett. Elmondhatjuk, hogy a kárpátaljai magyar pedagógusok túlnyomó többsége a szövetség tagja lett. Bár az elmúlt öt év főként a harcról szólt, és nem az építkezésről, mégis sok mindent sikerült felépíteni. Németh László szavait idézve a politikus kiemelte: „A pedagógusi hit kettőt tételez fel: hogy az emberek az eddiginél különbbé nevelhetők, s hogy az eddiginél többre taníthatók.” A kárpátaljai magyar pedagógusoknak nem szabad feladniuk ezt a hitüket, még akkor sem, ha az élet ezt naponta megcáfolni látszik.

Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora köszöntőjében megjegyezte: a KMPSZ immáron három évtizede erős bástya, a kárpátaljai magyar pedagógusok pedig hősiesen helytálló végvári vitézek mindabban a harcban és megpróbáltatásban, amelyet immáron harminc éve végeznek.

Az esemény során köszöntötte az egybegyűlteket még Jaroszlav Szivohop, a Kárpátaljai Pedagógus-továbbképző Intézet vezetője, valamint a szlovákiai, erdélyi, vajdasági, horvátországi, muravidéki testvérszervezetek képviselői.

A KMPSZ harmincéves fennállása alkalmából a szövetség volt elnökségi tagjait felterjesztette a Pedagógus Szolgálati Emlékérem rangos elismerésére, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma ítél oda. Sajnos az emlékérmek nem értek el a rendezvényre, mivel a postai feladvány elakadt Kijevben, de az elismerő okleveleket megkapták az egykori elnökségi tagok.

A rendezvény során a KMPSZ emlékdíjjal jutalmazta azokat a szervezeteket, amelyek az elmúlt harminc éven át támogatták munkájukat.

A nemzetpolitikai államtitkárság támogatásának köszönhetően a 2021-es évi Sakkjátszótér, illetve a Sakkpalota Komplex képességfejlesztő programok online továbbképzésein 10 kárpátaljai óvoda, illetve 10 általános iskola pedagógusai vehettek részt. A képzésben részt vevő intézmények megjelent képviselőinek egy-egy képességfejlesztő egységcsomagot adott át Bujdosó János, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Kárpátaljai Osztályának vezetője és Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke.

A közgyűlés során kulturális betétek tették ünnepivé a hangulatot a résztvevők: az Ungvári Csüllő Néptáncegyüttes, a técsői Nereszen Néptáncegyüttes műsorát láthatták, Kokas Erzsébet énekszóval, Hete Ábel János pedig prózai szavalattal színesítette a rendezvényt.

Az esemény végén a KMPSZ elnöke és alelnökei felvágták az elmúlt harminc évet jelképező szimbolikus tortát.    

VE