Színvonalas karácsonyi ünnepséggel zárta a félévet a Beregszászi Rezeda Folkműhely

2021. december 22., 08:35

Hagyományosan karácsonyi ünnepséggel zárta a félévét december 19-én a Rezeda Folkműhely. Az eseményen egyben a műhely ötéves fennállását is méltatták. A rendezvény keretében a folkműhely diákjai színvonalas tematikus műsorral kedveskedtek a nézőknek, körbejárva a néprajzi tájegységek által a karácsony hagyományait.

Várady Enikő, a Rezeda Folkműhely igazgatója köszöntőjében kiemelte: „Különleges ez a mai alkalom nemcsak azért, mert advent negyedik vasárnapja van, és ilyenkor a hit, a remény, az öröm gyertyái után a szeretet lángja is fellobbanhat, hanem azért is különleges mert öt évvel ezelőtt alakult meg, akkor még csak néptáncegyüttes formájában a Rezeda, amely mára már folkműhelyként igyekszik a helyi fiatalok számára a népművészet csodálatos világát közelebb hozni. „A Rezeda Folkműhelyben nemcsak azért dolgozunk, hogy a gyermekek bizonyos időt eltöltve jó élményekkel feltöltődve térjenek haza. De az is fontos számunkra, hogy olyan közösséget alakítsunk ki, olyan baráti kapcsolatok jöjjenek létre, amelyek hasonló érdeklődéssel, értékrenddel rendelkeznek, s ezáltal, ha netán a zene és a tánc már nem olyan szerves része a gyerekek mindennapjainak, a baráti kapcsolatok akkor is megmaradjanak” – fogalmazott az igazgató, aki hozzátette: nem könnyű közösséget építeni, amikor körülöttünk mindenkit az elzárkózásra biztatnak, de köszönet a szülőknek, akik évről évre kifejezik bizalmukat a folkműhely iránt. A vezető egyben köszönetét fejezte ki azon támogatóknak is, akik nélkül nem jöhetne létre a folkműhely munkája.

Szűrös Mátyás beregszászi magyar konzul köszöntőjében továbbította Bacskai József ungvári főkonzul és Beke Mihály beregszászi beosztott vezető konzul üdvözletét. Kiemelte, hogy nagy öröm, hogy Kárpátalján magas szinten ápolják a népi hagyományokat. Amint mondta: „Magyarország Kormánya a jövőben is igyekszik segíteni és támogatni a kárpátaljai magyarságot a kultúra megtartásában és továbbörökítésében.”

Pál Katalin, a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja kirendeltségének vezetője megjegyezte: „Aki a múltat nem becsüli, az a jövőt nem érdemli. Közel 45 éves pedagógia munkánk során igyekeztünk ezt az utat követni. Örömmel tapasztaljuk azt, hogy felnőtt az a generáció, melynek tagjai ezt a műhelyt vezetik. Nagy szükség van az ilyen és hasonló műhelyek munkájára, akik átörökítve a múltat közösséget építenek. Gratulálunk a folkműhely tanárainak, hiszen egy nagyon jól összeszokott gárda, amely kiváló munkát végez. S bízunk benne, hogy ötven év múlva is együtt ünnepelhetjük a jubileumot.”

A köszöntő gondolatokat követően a műhely diákjaié volt a főszerep, akik zenében, táncban és dalban mutatták meg tehetségüket, féléves kemény munkájuk eredményét szüleik és a közönség számára. A hegedű szekció diákjai karácsonyi énekeket, szatmári és kalotaszegi csárdást adtak elő Galgóczy Martin pedagógus vezetésével. Halász Bertalan tanár úr vezénylésével a harmonika szekció teljes kara kárpátaljai kántáló énekeket adott elő. Szilágyiné Tóth Gabriella és Bak Dávid néptáncoktatók felkészítésével a Rezeda Néptáncegyüttes Bimbócska Csoportja somogyi kántáló énekeket, gyermekjátékokat és táncokat mutatott be. A kicsik nagy odaadással és lelkesedéssel hozták közelebb a dél-dunántúli hagyományokat. Bakné Komáromi Zsanett énekoktató segítségével a Rezeda Énekegyüttes kis és nagycsoportja rábaközi dallamokat és kántáló énekeket adott elő. Az utánpótlás és ifjúsági táncszekció pedig Várady Enikő és Orosz Péter táncpedagógusok koreografálásával „Ég szülte földet” című táncszínházi előadást mutattak be Moldva, Kalotaszeg és Tyukod tájegységeinek táncából, zenéjéből és népdalkincseiből. A közel másfél órás műsorban kicsik és nagyok is számot adtak elkötelezett, kitartó munkájuk gyümölcséről. A rendezvény végén Pál Lajos, Magyarország érdemes művésze harmonikát ragadva közös kántálásra invitált a fellépőket és a közönséget egyaránt.

Az esemény a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósulhatott meg. A rendezvénynek a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház biztosított helyszínt.

Kőváry