Bemutatták a Tölgyfa című dokumentumfilmet Beregszászban

2021. december 24., 15:32 , 1090. szám

December 22-én bemutatták a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) fennállásának eddigi 25 évét összefoglaló Tölgyfa című dokumentumfilmet az intézmény átriumában. A filmet a főiskola működésének 25. évfordulójára készítették K. Debreceni Mihály és Vass Tamás, a TV21 Ungvár munkatársai.

A dokumentumfilm rövid változatát a november 8-i születésnapi ünnepségen már láthatták a jelenlévők, azonban a teljes filmet először vetítették bemutatón.

A film a főiskola alapításának körülményeit, az intézménynek ma már otthont adó egykori törvényszéki palota felújításának történetét, az elmúlt negyed évszázad küzdelmeit, kihívásait, az anyaországi támogatások jelentőségét, valamint a hit, a tenni akarás és a soha fel nem adás példáját mutatja be, ugyanakkor betekintést nyújt vidékünk rendszerváltozás utáni életébe is.

A filmbemutató előtt a megjelenteket Molnár Andrea, a rektori titkárság vezetője köszöntötte. A film létrejöttének előzményeiről szólva elmondta, hogy a jubileumi évforduló kapcsán a főiskola vezetőinek felkérésére a TV21 Ungvár egy dokumentumfilmben foglalta össze a negyed évszázad eredményeit, megszólaltatva azokat, akik részt vettek az intézmény megalapításában, akik erkölcsi kiállásuk, anyagi támogatásuk révén jelentősen hozzájárultak a Rákóczi-főiskola megmaradásához és fejlődéséhez.

A dokumentumfilmben a kárpátaljai és magyarországi közéleti szereplők mellett az intézmény pedagógusai, egykori diákjai is megszólalnak.

„Az első gondolatom, amikor felkértek ennek a filmnek az elkészítésére, az volt, hogy huszonöt évet nem könnyű felölelni egy 52 perces dokumentumfilmben, de úgy látszik, hogy sikerült, mert kiváló kollégákkal vettem magam körbe – szokás szerint. Végigutaztuk egész Magyarországot, nagyon sokat forgattunk Kárpátalján, és természetesen rengeteg archív anyagot sikerült kollegám, Vass Tamás magánarchívumából megszerezni, és ez aztán összeállt egy olyan filmmé, amelyet gyakorlatilag az interjúk kapcsolnak össze egy egésszé. Összesen egy narráció van benne, a történetet maguk a főszereplők mesélik el” – foglalta össze K. Debreceni Mihály a dokumentumfilm elkészítésének és létrejöttének háttértörténetét.

„Amikor elkezdtük forgatni ezt a dokumentumfilmet, azzal kezdtük, hogy bele kellett nyúlni az archívumba. Elkezdtem tanulmányozni a régi felvételeket, s azt vettem észre, hogy mekkora kincs van a táramban, amivel milyen jól tudunk gazdálkodni. Amikor elővettük az anyagokat, feltűnt, hogy nem híradósként forgattam a korábbi felvételeket, hanem úgy, mintha egy dokumentumfilm készülne. Gyakorlatilag már húsz éve forgattam ezt a filmet a főiskoláról” – fogalmazott Vass Tamás.

„Számomra az volt a filmben a legszebb és legizgalmasabb, hogy bemutatta azt, hogy honnan indultunk, min mentünk keresztül, és hová értünk el; felsorakoztatva azt a sok-sok embert, akik mind mellettünk álltak ebben az időszakban. Láthattuk azokat az embereket, akik erkölcsileg, anyagilag, politikailag támogattak bennünket abban, hogy elinduljunk, haladjunk és megérkezzünk. Az, hogy ma itt állunk, nem egy, nem tíz, hanem sok száz ember rengeteg munkája” – szólt elismerően prof. dr. Csernicskó István rektor.

A bemutató után Csernicskó István köszönetet mondott azért a támogatásért, amely lehetővé tette a főiskola számára, hogy működjön, fejlődjön, hogy mindannyian együtt haladjanak előre, és megélhessék az elmúlt huszonöt évet. „Az alapítás nem volt egyszerű, de sokkal nehezebb volt az, hogy huszonöt év múlva itt legyünk” – fogalmazott. „A támogatók mellett köszönet illeti azokat a személyeket, akik megálmodták, elindították és végigvitték azt, amiben annak idején néhányan kételkedtek” – emelte ki Csernicskó István, hozzátéve, hogy bár Orosz Ildikó elnök asszony személyesen nem tud jelen lenni a mostani eseményen, lélekben ő is ott van. A rektor hangsúlyozta a főiskola munkatársainak munkáját is – „hiszen a falak és a szépen felújított termek mit sem érnének nélkületek, akik dolgoztok, tanítotok ebben az intézményben”. Végül a hallgatóknak, azoknak a diákoknak szólt köszöntője, akik „annak idején megtiszteltek bennünket, és bíztak abban, hogy diplomát fognak kapni”.

Nem igazi a születésnap torta nélkül – szokták mondani –, ezért a filmvetítés után hatalmas tortát hoztak be az átriumba. A tortán lévő gyertyákat Bacskai József ungvári magyar főkonzul, Csernicskó István rektor és a film készítői együtt fújták el, ezzel kívánva még nagyon sok sikeres évet az főiskola munkatársai és diákjai számára.

Az egykori Magyar Királyi Törvényszék épületében működő II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola 1996 szeptemberében vált önálló, Ukrajnában hivatalosan bejegyzett felsőoktatási intézménnyé, melynek mindenkori célja a magyar ajkú diákok magas szintű, színvonalas oktatása európai körülmények között. Huszonöt évvel ezelőtt kemény munkával sikerült elérni azt, hogy ma az intézmény a szülőföldön maradás, valamint a kárpátaljai magyar oktatás egyik legfontosabb bástyája.

„És elültettük… Ennek az árnyékában hűsöl most is a magyarság szellemileg”– Milován Sándor, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) tiszteletbeli elnökének egy gondolata a filmből.

TV21 Ungvár/CsA