Téli tárlat nyílt Ungváron

2021. december 28., 08:36 , 1090. szám

A hagyományokhoz híven a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT) idén is megrendezte Téli tárlatát. A díjátadóval egybekötött ünnepélyes megnyitóra december 22-én, szerdán délután került sor a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeumban.

A vendégek – Bacskai József ungvári magyar főkonzul, Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ügyvezető alelnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, Andriana Szusko, a megyei tanács elnökhelyettese, Erfán Ferenc múzeumigazgató – bemutatását követően átadták a Révész Imre-díjakat.

A díjat 2015-ben három szervezet – Magyarország Ungvári Főkonzulátusa, a KMKSZ és a RIT – hozta létre. Az alapítószervezetek támogatásával immár hetedik alkalommal jutalmazták a kultúránkat és a társaság munkáját kiemelkedően támogató és építő személyeket, művészeket. 2021-ben is két személy – egy művészeteket támogató mecénás és egy kiemelkedő alkotótevékenységet folytató művész – részesült Révész Imre-díjban.

Az egyik díjazott Soltész István festőművész, építész, aki 2016-tól a RIT tiszteletbeli tagja. 1944. május 26-án született Ungváron. Édesapja, Soltész Zoltán görögkatolikus lelkész és festőművész volt, édesanyja, Méhes Sarolta elemi iskolai tanár. 1961-ben kezdte el felsőfokú tanulmányait a Kijevi Állami Művészeti Főiskola építészeti szakán, amelyet 1967-ben jeles diplomával fejezett be. 1969-től a Kárpátaljai Művészeti Alapnál dolgozott egészen nyugdíjazásáig, építészi és vezetői beosztásban. 1969 óta tagja az Ukrajnai Nemzeti Építészeti Szövetségnek. 2006-ban Ukrajna Érdemes Művésze elismerésben részesült. Egyéni kiállításai voltak Ungváron, Magyarországon, az Amerikai Egyesült Államokban, Franciaországban. Csoportos kiállításokon Ungváron, Kijevben, Ilosván, Kassán, Beregszászban és Budapesten tekinthették meg alkotásait.

Ars poeticájában Soltész István azt írja, hogy festékszaggal átitatva telt a gyerekkora; hiszen édesapja mellett olyan társaságba született bele, amelynek tagjai a kárpátaljai festőiskola alapítói és formálói voltak. „Édesapám és palettája mellett állva ismerkedtem a széppel, a világgal, a nappal-fénnyel, a színekkel és a természettel. Minden ott van kint a természetben, ahol és ahonnan ihletet kapok. A természet adja a témát, amit behozok magammal a műterembe és kiállítótermekbe, amit vásznaimon, állványokra és falakra »teszek«, hogy megmutassam másoknak is, milyen szép mindaz, amit láttam, amit megmutat a természet: a Kárpátokat, a Beszkideket, a Tátrát – hazámat, az otthonomat, ahová tartozom.”

A másik kitüntetett, Olena Prihogyko, vagy ahogyan sokan ismerik, Iluska, a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum kiállítási osztályának vezetője, kurátora. Ungváron született, felsőfokú tanulmányait 1965–71 között az Ungvári Állami Egyetem Román-Germán Filológia Karán szerezte. 1973 és 1981 között a Kijevi Nemzeti Művészeti Egyetem történelem és művészeti szakán tanult. 1972 óta a múzeum munkatársa, és 1975 óta vezeti a kiállításokat szervező osztályt. Évek óta tagja a múzeumban működő képzőművészeti műalkotásokat értékelésével és hitelesítésével foglalkozó szakmai bizottságnak. Három alkalommal, 2000-ben, 2004-ben és 2013-ban is átvehette a kárpátaljai megyei szintű Boksay József és Erdélyi Béla-díjat művészetelméleti tagozatban. A RIT alapítása óta aktívan részt vesz a rendezvényein és segíti annak szakmai működését.

A díjakat – melyeknek részét képezi egy Erfán Ferenc ipar- és festőművész tervei alapján készült bronzérem, egy oklevél és egyszeri, jelképes pénzjutalom – Bacskai József, Barta József és Kulin Ágnes, a RIT elnöke adta át.

Köszöntőjében Bacskai József főkonzul kiemelte, hogy egy kiállítás megnyitása és kárpátaljai magyar művészek teljesítményének értékelése, díjazása mindig szép és nemes feladat, nagy megtiszteltetés.

– Minden ilyen esemény fontos üzenetet hordoz magában arról, hogy nem hiábavaló a magyar kultúra, a hagyományok ápolásáért vívott küzdelem.

Magyarország ungvári főkonzuljaként remélem, hogy 2022-ben újabb lendületet adunk országaink együttműködésének, s az ukrán–magyar kapcsolatok kedvező irányba mozdulnak el. Hiszem, hogy az egymás érveire nyitott józan párbeszéddel és közös akarattal sikerül megoldani a két ország közötti vitás kérdéseket, és ezzel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a Kárpátalján élő ukrán és magyar közösségek egymást támogatva fejlődhessenek, gyarapodhassanak – hangsúlyozta a diplomata, és megjegyezte, hogy a RIT több mint 30 éves tevékenysége, a kárpátaljai kulturális életben betöltött szerepe is hozzájárul a sikeres magyar–ukrán baráti együttműködés létrejöttéhez.

Idén a RIT harmadik alkalommal hirdetett ösztöndíjpályázatot olyan kárpátaljai és kárpátaljai származású fiatal magyar képző- és iparművészek számára, akik októberig nem töltötték be 30. élet­évüket. 2021-ben a nyertes Mocsár Sándor festőművész. 1998-ban Zápszonyban született, 2014–2018 között a Kárpátaljai Erdélyi Béla Művészeti Szakközépiskola tanulója volt festőművész szakon. 2018-tól a Kárpátaljai Művészeti Akadémia hallgatója. Így ír magáról: „Többnyire realista stílusban alkotok, leginkább a figuratív képeket kedvelem, valamint a zsánerképek műfajában érzem otthon magam.”

A fiatal festőművész bemutatása után Kulin Ágnes és a tavalyi ösztöndíjas, a tiszapéterfalvai Kutasi Csaba nyújtotta át neki az oklevelet és az ajándékcsomagot.

A díjátadó után Kulin Ágnes megtartotta éves beszámolóját. Szólt a koronavírus-járvány okozta nehézségekről, az idei tárlatokról és találkozókról, ismertette az éven megvalósított új kezdeményezéseket. Az elnök köszönetet mondott a magyarországi és kárpátaljai szervezeteknek, intézményeknek az állandó támogatásért.

A Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeumban december 22-től egy hónapon át tekinthető meg a Téli tárlat, amelyen az aktív tagok és az újonnan bővült tagság mellett meghívott vendég is szerepel: Matl Árpád Család című alkotásával. Az alkotások tematikus termekben kerülnek bemutatásra: az első teremben az év valamennyi évszaka megelevenedik a kárpátaljai festőiskola hagyományaiban készült festményeken. A másodikban az absztrakt alkotások kaptak helyet, a harmadik sarokteremben a pszichoanalitikus, kissé melankolikus témákat feldolgozó munkák, a negyedikben pedig grafikus, dekoratív és illusztratív művek láthatók, illetve ott találhatók ifjabb és idősebb Hidi Endre plasztikái, amelyek a tavalyi évben útjára indított projekt – a RIT emblémájának különböző ábrázolásai – keretében készültek.

rv