Kárpátaljai tanulók mátészalkai hétvégéje

2022. január 11., 09:48

Az II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) Egán Ede Szakképzési Centrumainak második évfolyamos tanulói 2022. január 7–8. között kulturális és sporteseményen vettek részt Mátészalkán. A képzésben részt vevő diákok kikapcsolódását a Mátészalkai Szakképzési Centrum Déri Miksa Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium szervezte.

A két intézmény partnersége révén Kárpátalján magyar nyelven tanulhatnak szakmát a jelentkezők. A képzés két országban és három helyen valósulhat meg. A tanulók képzésének színhelyei a II. RF KMF Egán Ede Szakképzési Centrum Nagydobronyi, Beregszászi és Tiszapéterfalvai Szakképzési Központjai, valamint az Mátészalkai SzC Déri Miksa Technikum. A tanulók egy hetet Kárpátalján, egy hetet pedig Magyarországon töltenek jelenléti és gyakorlati oktatásban.

A tanulási folyamatnak azonban nemcsak a lexikális tudás elsajátításáról kell szólnia, hanem a személyiségfejlesztésről is. Pénteken a diákok ellátogattak a mátészalkai Zukor Adolf Filmszínházba, ahol egy kortárs játékfilmet tekinthettek meg, új élménnyel gazdagodva. Szombaton a diákok rekreációs jelleggel igénybe vehették a Mátészalka Városi Uszodát és Strandfürdőt, vasárnap pedig korcsolyázhattak is a résztvevők. A csillogó szemek arról tanúskodnak, hogy a tanulók nagyon jól érezték magukat a hétvégén, amely még jobban összekovácsolta a közösséget.

Kupás Barnabás