Ne nézz fel!

Filmajánló

2022. január 11., 12:55 , 1091. szám

Dr. Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) csillagászprofesszor doktorandusza, Kate Debiasky (Jennifer Lawrence) felfedez egy üstököst. Nagy a boldogság, de nem tart sokáig: a professzor számításai azt mutatják, hogy a hatalmas meteor a Földbe fog csapódni, és elpusztítja a bolygót, Kate szerint 6 hónap, 10 nap, 11 perc és 41 másodperc múlva.

A NASA-tól a bolygóvédelemig mindent és mindenkit bevonva a csapat eljut Janie Orlean (Meryl Streep) amerikai elnökig, aki nem a tőle elvárt módon kezeli a helyzetet („Maradjunk nyugton, és figyeljünk” – mondja, s ezzel az ügyet le is zárná), van fontosabb baja is, például az időközi választások. A tudóscsapat a sajtóhoz fordul, a New York Herald hajlandó is foglalkozni az üggyel, bejuttatják Randallt és Kate-et Amerika egyik legnépszerűbb műsorába, a Brie Evantee (Cate Blanchett) vezette Napi szaftba. Dr. Mindy népszerű lesz, Kate nem, és itt a végére is értem a minimális spoilernek.

Oscar-díjas sztárok, nagyszerű alakítások, hibátlan kivitelezés, és egy időnként kifejezetten kényelmetlen sztori.

Üstökös bármikor becsapódhat a bolygónkba, erre vagy fel tudunk készülni, vagy nem, de a sztori aktualitását nem ez adja, hanem a problémakezelés. Adam McKay rendező egy interjúban elmondta, hogy jóval a pandémia előtt írta meg a forgatókönyvet, a klímaváltozás és annak világszintű kezelése indította el benne azokat az érzéseket, amelyek végül a film megvalósításához vezettek, de a Covid–19-járvány globális szintű kezelésére is ráhúzható, ami a filmben történik. A korábbi katasztrófafilmekkel ellentétben, amikor az elnök egy ilyen helyzetben az azonnali intézkedés, a világ és az emberek megmentése mellett dönt, s abban aktívan részt is vesz, itt a világ egyik nagyhatalmának vezetője a hatalom-, pénz- és karrieréhes embert mutatja meg.

A Ne nézz fel! társadalomkritika a javából, éppen ezért időnként kellemetlenül érezheti magát a néző. Arról szól, hogy vajon hány ember hinné el, ha megtudná, hogy hamarosan mind meghalunk. Felfognánk, vagy tényleg jobban érdekelne, hogy szakított a sztárpár (Ariana Grande, Kid Cudi)? Elhinnénk, ha elismert tudósok azt mondanák, itt az ideje félni, vagy hárítanánk, tagadnánk, összeesküvés-elméleteket gyártanánk arról, hogy a politika mennyire meg akar minket vezetni, hogy a nagyhatalmak hogyan akarják megtizedelni a népet, mert már így is túl sok az ember a Földön?

A politikusaink becsülettel helytállnának, megoldásokat keresnének, vagy Orlean elnökhöz hasonlóan az utolsó pillanatig csak önmagukra gondolnának, hogy végül a saját maguknak és kiválasztottjaiknak kidolgozott menekülési tervet hajtsák végre?

A zseni technológiai mogulok, leggazdagabb emberek, akik valóban átlátnák a problémát, mint a filmbeli BASH cég igazgatója, Sir Peter Isherwell (Mark Rylance), mit tennének? A világot mentenék, vagy a profitot hajtanák?

A Netflix december 24-én bemutatott filmje, melynek utolsó 20 perce üti a legnagyobbat, sok kérdést vet fel, humorosan tálalva, azzal a rendezői céllal, hogy miközben a néző szórakozik, el is gondolkodjon, és a tőle telhető legtöbbet tegye azért, hogy a Földet ne mi, a lakói döntsük pusztulásba.

Adam McKay ehhez igazi sztárcsapatot rakott össze, ez nem vitás. Hogy Hollywood csillagai ezúttal is tündökölnek, az is vitathatatlan. Hogy a rendezés kiváló, egyértelmű. Hogy a film mennyire tetszik, az egyénfüggő.

Az év utolsó hetében legnézettebb Netflix-film az IMDb-n 7,3-es értékelést kapott. Nézésre ajánlott, családdal is nyugodt szívvel megtekinthető ez az elgondolkodásra késztető két és fél órás alkotás. Jó szórakozást kívánok!             

FS