Újabb jármű a beregszászi színház szolgálatában

2022. január 12., 08:36 , 1091. szám

Új, Mercedes-Benz Sprinter típusú járművel gazdagodott a beregszászi színház. A járműről és annak fontosságáról Sin Edinát, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Jótékonysági Alapítványának igazgatóját kérdeztük:

– Az újabb járművet Magyarország Kormánya, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja összehangolt fejlesztéséért felelős miniszteri biztosság, illetve a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően kapta meg társulatunk.

Reményeink szerint ezzel a járművel mobilisabbakká válnak előadásaink, hiszen a beregszászi színház nemcsak Beregszászban tart előadásokat, hanem kiemelt célunk, egyfajta missziónk az, hogy Kárpátalja minden magyarlakta régiójába eljussunk, és elvihessük oda előadásainkat, sőt külföldre is.

Gondoljunk csak a színházi nevelési programunkra, ezen belül a nagy népszerűségnek örvendő meseprogramokra, melyek keretében az elmúlt esztendőben több mint 100 alkalommal jutottunk el Kárpátalja magyar nyelvű óvodáiba és iskoláiba.

Ezentúl az ifjúsághoz is szólunk, amikor az utaztatható előadásainkra gondolunk, hiszen a tantermi előadás műfaját igyekeztünk az elmúlt években meghonosítani vidékünkön, legutóbb éppen Csehov Sirályának tantermi változatával juthattunk el jó néhány magyar tannyelvű oktatási intézménybe.

A kiutazások alkalmával nagyon nagy szolgálatot tesz a megfelelő gépjármű, amely nemcsak a színészeket és a műszaki személyzetet, hanem a díszleteinket is szállítani tudja. Ugyanez igaz a nagyszínpadi előadásainkra, melyeket az egész Kárpát-medencébe igyekszünk eljuttatni. Bízunk benne, hogy a jövőben nagy hasznát vesszük ennek a járműnek.           

S.Y.