Videózás az iskolában

2022. január 17., 17:09 , 1091. szám

„Érdekelne, hogy mit mond a törvény, szabad-e az iskolában videót, fotót készíteni a gyerekekről, amit azután feltölthetünk az iskola Facebook-oldalára? Előre is köszönöm válaszát.”

– A magánszemélyek jogai­nak védelméről fotózás, filmezés, televíziós és videófelvétel készítése esetén a Polgári törvénykönyv 307. cikkelye rendelkezik. Lényege, hogy az egyént a speciális, törvény által megállapított esetektől eltekintve csak a hozzájárulásával lehet fényképezni, filmezni vagy videózni. A hozzájárulás vélelmezhető, ha a felvétel a nyílt utcán, értekezleten, konferencián, gyűlésen és más nyilvános helyen-rendezvényen készül. Ezt általában úgy kell érteni, hogy aki közterületre, nyilvános eseményre megy, rendszerint számol vele, hogy felvétel készülhet róla. A magánszemély, aki korábban hozzájárult a filmezéshez stb., kérheti, hogy ne mutassák be a felvétel magánéletét érintő részeit. Ebben az esetben azonban állnia kell a kérése teljesítéséből (például a felvétel újraszerkesztéséből) adódó költségeket.

A fotózáshoz, filmezéshez való hozzájárulás konkrét módját nem szabja meg a törvény, vagyis egyaránt kérhető-adható írásos vagy szóbeli hozzájárulás. Szóbeli hozzájárulás esetén az egyén a kamerába mondhatja, hogy hozzájárul a felvételhez. A lényeg, hogy a hozzájárulást lehetőség szerint még a felvétel elkészítése előtt megadja az érintett.

Bizonyos helyzetekben a hallgatólagos hozzájárulás esete is felmerülhet: ilyenkor a személy nyilvánvalóan tudatában van, hogy fotózzák vagy filmezik, de nem ad hangot emiatt tiltakozásának. Ez a megoldás azonban kényes helyzeteket eredményezhet, mivel soha nem lehetünk egészen bizonyosak abban, vajon helyesen értelmeztük-e az érintett személy viselkedését, reakcióját, illetve nincs rá garancia, hogy később nem gondolja meg magát. A hallgatólagos hozzájárulással készült felvétel közléséért később akár bírósághoz is fordulhat, kárpótlást is igényelhet az érintett. Amennyiben viszont valaki ellenszolgáltatás fejében (pénzért) állt a kamera elé, a fotó, felvétel a továbbiakban a hozzájárulása nélkül is közölhető.

Ami a gyerekek fotózását, videózását illeti, erről nem rendelkeznek külön a törvények, így rájuk is a fentebb vázolt általános szabályok vonatkoznak. A nem nyilvános helyen készítendő felvételhez a fiatalkorúak vagy kiskorúak esetében a szüleiktől kell engedélyt kérni.

Bár törvény konkrétan nem írja elő, de kívánatos, hogy az iskolai fotózás, videózás (közzététel céljából) minden esetben az érintett diákok (illetve szüleik), pedagógusok hozzájárulásával történjék. Erre vonatkozóan az intézmény működési szabályzata és az egyéb hatósági rendelkezések is tartalmazhatnak speciális előírásokat. Emellett a filmezés-fotózás semmiképpen sem akadályozhatja a tanmenetet, nem sértheti az oktatási intézmény fegyelmét.

hk