Drágul a sárgarépa

2022. január 18., 17:50

A sárgarépa ára Ukrajnában az újévi ünnepek előtt kezdett emelkedni, miközben az elmúlt két hétben a kereskedés üteme is fokozatosan nőtt – írják az EastFruit projekt elemzői.

A szakértők azzal magyarázzák a termék drágulását, hogy sok helyi termelőnél fogytán a jó minőségű sárgarépa, miközben a nagykereskedők és a kiskereskedelmi láncok az újévi ünnepek után aktívan hozzáláttak készleteik feltöltéséhez.

A projekt napi megfigyelése szerint ma Ukrajnában a sárgarépa ára 7–11 hr/kg (0,25–0,40 USD/kg) között mozog a minőségtől, a tétel nagyságától és a termelési régiótól függően. Ily módon tavaly december vége óta átlagosan 19%-kal drágult a sárgarépa.

Az piaci szereplők a jelenséget a sárgarépa kínálatának észrevehető csökkenésével magyarázzák. Mára e gyökérzöldség értékesítése az úgynevezett fel nem szerelt tárolókból gyakorlatilag befejeződött, és a kifogásolható minőségű sárgarépa kínálata is érezhetően csökkent, ami viszont lehetővé tette a termelők számára, hogy emeljék a minőségi termékek árát.

A drágulás következtében a sárgarépa ára Ukrajnában ma átlagosan 2,2-szer magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

(east-fruit.com/Kárpátalja)