A Covid-alap forrásainak felét szabálytalanul költötték el

2022. január 21., 09:03

A Covid–19 Alap 2020. évi kiadásaiban mintegy 30 milliárd hrivnya felhasználását illetően derült fény problémákra – írja az Állami Számvevőszék jelentése alapján a korrespondent.net.

Összesen 78,4 milliárd hrivnyát különítettek el az úgynevezett Covid-alapba, amelyből 67,9 milliárd hrivnyát használtak fel. Az ellenőrzés mintegy 60 milliárd hrivnyára terjedt ki.

A felhasznált összegből az Állami Számvevőszék 30,1 milliárd hrivnyára vonatkozóan állapított meg jogsértést és problémát, amit 155,6 millió hrivnya esetében sikerült orvosolni.

A legtöbb szabálysértésre az alap és a kormányprogramok ellenőrzése, valamint a beszerzések vizsgálata során derült fény.

Ami az alap felhasználóit illeti, a szolgálat 12 állami hivatalt ellenőrzött. Ezek közül a Belügyminisztérium és az Állami Ügyintéző használta fel legjobban a kiutalt forrásokat – ők elköltötték a rendelkezésükre bocsátott források 100%-át. A legrosszabbul az Állami Vagyonalap (30%) és a Szociálpolitikai Minisztérium (58%) boldogult a feladattal.

A legtöbbet az Ukravtodor (26,2 milliárd hr) és az Egészségügyi Minisztérium (21,8 milliárd hr) kapta a járvány elleni küzdelemre. Körülbelül 10-10 milliárd hr jutott a Szociálpolitikai Minisztériumnak és a Gazdasági Minisztériumnak.

(korrespondent.net/Kárpátalja)