Potyók Tamás festőművész kiállítása Beregszászban

Várak és erődtemplomok

2022. január 21., 16:25 , 1093. szám

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) ösztöndíjának köszönhetően Potyók Tamás debreceni, Holló László-díjas festőművész a Kárpát-medence lélegzetelállítóan szép, monumentális várai és erődített templomai közül idáig 50-et festett meg. A képeket már tizenegy helyen mutatták be Kárpát-medence-szerte, legutóbb, novemberben Munkácson. Január 20-án a kárpátaljai magyarság központjának számító Beregszászban, Magyarország Beregszászi Konzulátusának Munkácsy Mihály Kiállítótermében nyílt meg a 12. kiállítás, ahol 20 festményt tekinthetnek meg az érdeklődők.

A magyar kultúra napja kapcsán megszervezett kiállítást Beke Mihály András, Magyarország Beregszászi Konzulátusának ideiglenes ügyvivője nyitotta meg, aki elmondta, hogy a történelmi Magyarország csodálatos erődítéseit bemutató különleges tárlat Beregszászból a felvidéki Révkomáromba utazik tovább.

A kiállítássorozat védnökeként, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának képviseletében Petneházy Attila magyar–magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy a művész eddig ötven várat és erődtemplomot festett meg a Kárpát-medence különböző szegleteiben, és még kettőt szeretne. Sajnos Potyók Tamás elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a kiállítás megnyitóján. Külön élmény volt, hogy az eredetileg színművész Petneházy Attila miniszteri biztos a magyar kultúra ünnepén elszavalta Kölcsey Ferenc Huszt című versét, illetve felolvasott egy részt Kölcsey intelmeiből. A miniszteri biztos elmondta: „Ahogy Huszt és a többi vár is nemzeti identitásunk ikonikus őrhelye, úgy Kárpátalja és a beregszászi magyar közösség is számon tartható kultúránk őrhelyeként. A mai napon különösen fontos hangsúlyozni kultúránk egységét. Az elmúlt száz évben Kárpátalja jelentősen hozzájárult az egyetemes magyar művészet és kultúránk gazdagításához, Beregszászban ma is megkülönböztetett figyelmet szentelnek az oktatásnak és a művelődésnek. Elismeréssel gondolhatunk azokra, akik tevékenyen vesznek részt hagyományaink folytonosságának megőrzésében. […] A várak napjainkban védelmi funkciójukat már nem látják el, de emlékeztetnek identitásunkra, ezeréves múltunkra és összetartozásunkra. Bízom abban, hogy ez az ünnepi alkalom és ez a tárlat is hozzájárul ahhoz, hogy az összetartozás érzése erősödjön bennünk” – fogalmazott Petneházy Attila.

Beke Mihály András Potyók Tamás festőművészről elmondta, hogy 1971-ben született. A rajzolás és festés alapjait a debreceni Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Körben sajátította el. 1995-ben diplomázott a Budapesti Képzőművészeti Egyetemen, ahol Molnár Sándor volt a mestere. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Festők Társaságának és a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének. 2019-ben nyerte el az MMA ösztöndíját. Potyók Tamás színes, látványelvű festészetet képvisel. Munkáiban a megelőző korok ábrázolástechnikáit tiszteletben tartva, azok lényegi elemeit és tradicionális értékeit megőrizve csak oly mértékben tér el tőlük, amennyire a művészi közlendő megkívánja. Művészete egyszerre tud klasszikusan modern és időt­álló lenni. Ugyanakkor van egy lírai vonása is munkásságának, a magyar táj formavilágának, épületegyütteseinek, hegyeinek és lankáinak szeretetteljes, színes ábrázolása.

Kopriva Attila festőművész, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának tagja elismeréssel szólt magáról az ötletről, hogy valaki felvállalta a Kárpát-medence erődítéseinek csokorba gyűjtött ábrázolását, ezzel sugallva a történelmi Magyarország különböző szegleteiben élő magyarság összetartozását. A képek kapcsán elmondta: „Fontosak a művészetben a részletek. Beszélhetünk stílusokról, expresszivitásról, vagy impressziókról, de a foltokban rejlik az a tudás, hogy a művész mennyire tudja kielemezni az adott kompozíciót mint egy szimbólumegységet. […] A képeket látva, a szinteistákra jellemző eszközöket észlelek, amikor a színes, kisebb foltokból kialakul egy nagyobb foltban valami nagyobb, érdekes szín­árnyalat. Ezekből komponálja a művész az alkotásokat, amelyekből egy nagyon szép, egységes kiállítás sikeredett” – értékelte művésztársa munkáit Kopriva Attila.

            Badó Zsolt