Az amerikai külügyminisztérium engedélyezte diplomatáinak, hogy elhagyják Ukrajnát

2022. január 24., 08:36

Január 24-én, hétfőn az Egyesült Államok Külügyminisztériuma engedélyezte tisztviselői önkéntes távozását a kijevi nagykövetségről, és elrendelte családtagjaik kiutazását – közölte az USA ukrajnai külképviseletének tájékoztatása nyomán a korrespondent.net.

„A távozás engedélyezése lehetővé teszi e munkavállalók számára, hogy elutazzanak, ha akarnak; a kiutazásuk nem kötelező. A családtagok kötelező kiutazása megköveteli, hogy a családok elhagyják az országot” – áll a közleményben.

Felhívják a figyelmet, hogy a kiutazási rendelkezés státuszát legkésőbb 30 napon belül felülvizsgálják.

Az ukrajnai diplomáciai képviselet elhagyásának engedélyét különleges figyelmeztetésként adták ki, „Oroszországnak az ország destabilizálására, az ukrán állampolgárok és az Ukrajnába látogatók vagy ott élők biztonságának aláásására tett állandó erőfeszítései miatt”.

Az Egyesült Államok kijevi nagykövetségén folytatódik a szokásos ügyintézés. „A döntés a távozásról nem befolyásolja elkötelezettségünket, hogy diplomáciai megoldást találjunk Oroszország haderejének mélyen aggasztó összevonására Ukrajnában és környékén” – közölte az Egyesült Államok nagykövetsége.

(korrespondent.net/Kárpátalja)