Sin József: „Sosem adtuk fel és ezután sem fogjuk”

2022. január 31., 17:32 , 1093. szám

Az elmúlt év sikereiről, nehézségeiről, továbbá a jövőben megvalósítandó tervekről beszélgettünk Sin Józseffel, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Beregszászi Középszintű Szervezetének elnökével, a Beregszászi Járási Tanács KMKSZ-frakciójának vezetőjével.

– Az elmúlt egy év az átalakulás éve volt – tele kihívásokkal. Miként élték ezt meg a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezete és a hozzá tartozó alapszervezetek?

– Évekkel ezelőtt olvastam egy idézetet a legnagyobb magyartól, amely így szólt: „Legyetek hű magyarok tettel, s nem puszta szóval...” Igyekszem Széchenyi István gondolatát minden fontos találkozón közvetíteni tagságunk felé. Bizakodóak vagyunk, hisz a KMKSZ-nek több mint tízezer tagja van a Beregszászi járás 34 településén. Érett és lelkes csapatunk az elmúlt évben is küzdelmes és eredményes volt. Én úgy gondolom, hogy a 2020-as önkormányzati választásokon mi, kárpátaljai magyarok nemzeti öntudatosságból jelesre vizsgáztunk. Büszkén mondhatom el, hogy három kistérségi polgármester megválasztását is támogattuk, de a KMKSZ frakciói a járás mind az öt kistérségében eredményes munkát végeznek. Továbbá miénk a vezető szerep az újonnan megalakult Beregszászi járásban is, ahol Rezes Károly vezetésével és 15 képviselővel együtt harcolunk nap mint nap. Az aktuális politikai kérdésekben igyekeztünk mindig együttműködni az elmúlt év során is.

– Milyen problémák leküzdése vár önökre a jövőben?

– Sajnos a gondokból mindig van bőven. Személy szerint szégyenletesnek tartom, hogy 30 évvel a kommunizmus bukása után és a sok dekommunizációs akciót követően néhány községben még mindig szovjet típusú állami gazdaságokról (szovhozról – a szerk.), kell beszélnünk pl. Nagymuzsaly, Bene és Csetfalva esetében. Az említett községek környékén lévő földek jelentős része – ahogy korábban, sajnálatos módon, úgy az elmúlt évek során is – illegálisan lett átjátszva ismeretlen, nem helyi tulajdonosok kezébe. Továbbá felháborító, hogy a nagymuzsalyi aranybányából a lehulló csapadék következtében már közel 14 éve különböző nehézfémek kerülnek be a község talajába. Ehhez a témához kapcsolódva rendkívül fontosnak tartom a Vérke medrének a megtisztítását is, hisz az említett folyó tisztasága is nagyban hozzájárul a minél tisztább ivóvízhez.

A turizmus, a borászat, a gyógyvizek hazájában a kínálkozó lehetőségeket jelentősen megnehezíti a természetben lévő óriás mennyiségű hulladék, amelynek kérdése és problémája máig megoldatlan, bár ígéretet kaptunk Magyarországtól, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye segítségével talán már az idén megkezdődhet a Jánosi területén felépülő szemétlerakó kialakítása.

– Meglátása szerint a jövőben kikre számíthatnak a közös és hatékony munka érdekében?

– A kistérségek létrehozása számos új problémát vetett fel, és nagy a valószínűsége annak, hogy a jövőben is várnak ránk egyéb negatív meglepetések, hisz mindenekelőtt a stabil működés és a megalapozott költségvetés kérdését kell kiemelnem. A még csak egyéves új rendszernek szüksége van érésre, csiszolódásra. Jó azt látni, hogy néhány kistérség pozitív mérleggel várta az új évet, de ez sajnos nem mindegyikre igaz. A Beregszászi Járási Tanács mindent megtesz azért, hogy hatékony közvetítői munkát végezzen a kistérségek között felmerülő vitatott kérdésekben.

Örömmel mondhatom el, hogy a járás területén megtalálható és felújításra szoruló összes egészségügyi, oktatási és kulturális intézménynek otthont adó épület a 2021-es évben fel lett újítva.

Nem mehetünk el szó nélkül a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány munkájának a fontossága mellett sem, hisz nekik köszönhetően rengeteg magyar dolgozó kapott szociális támogatást a tavalyi évben is.

Mindig fontos volt, hogy megfelelő személyek, vezetők legyenek ott a legfontosabb dolgok megoldásánál. Minden személyeskedés nélkül bátran említhetem meg a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnökségét, amelyben felkészült és tettre kész emberek vannak, illetve a járásban található öt KMKSZ-frakció vezetőit. Köszönjük állhatatos és kitartó munkájukat!

– Miként vélekedik a kárpátaljai magyarság jövőjéről?

– Harcias évünk volt, de valószínűleg a jövőben is hasonló évek várnak ránk és szervezeteinkre. A kárpátaljai magyarság számára politikailag sem volt örvendetes év a 2021-es: a kedvezőtlen és elfogadhatatlan oktatási, nyelv- és az őshonos kisebbségeket érintő törvényeket személyem és szervezetünk szerint is alkotmányellenesnek tartjuk.

Mi, kárpátaljai magyarok Ukrajna törvénytisztelő állampolgárai vagyunk, éppen ezért elvárjuk, hogy mi is a megfelelő bánásmódban részesüljünk, tiszteletben tartva történelmünket, szokásainkat. Van kivel összefognunk, hisz a KMKSZ mindig is kereste a szövetségeseket, ha a kárpátaljai magyarság megmaradásáról van szó. Sosem adtuk fel és ezután sem fogjuk!

SD