„Magyarország továbbra is kész támogatni Kárpátalját”

2022. február 1., 09:48 , 1094. szám

Hivatalos kétnapos látogatásra érkezett Budapestre Grezsa István miniszteri biztos meghívására a Kárpátaljai Megyei Tanács küldöttsége.

A képviselők elsőként Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel tárgyaltak. A találkozón Semjén Zsolt kiemelte: „Magyarország mindig következetesen kiállt Ukrajna mellett, ennek bizonyítéka például, hogy Budapest az elsők között ismerte el 1991-ben Ukrajna függetlenségét, illetve Magyarország volt a legnagyobb támogatója az ukrán vízumkényszer eltörlésének. […] Továbbra is kész támogatni Ukrajnát, amennyiben Kijev ebben partnere lesz. Budapest ugyanis a kapcsolatok javulásában érdekelt” – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes.

Hivatalos budapesti látogatásának második napján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban tárgyalt a Kárpátaljai Megyei Tanács küldöttsége.

A tárgyalás során Volodimir Csubirko, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke így fogalmazott: „A magyar és az ukrán nép akkor lesz igazán sikeres, ha együtt tudnak dolgozni a régió felemelkedéséért és megerősödéséért.”

„Alapvetően érdekeltek vagyunk abban, hogy Kárpátalja és Magyarország kapcsolatai zökkenőmentesen alakuljanak akkor is, ha az államközi kapcsolatokban vitákkal terhelt időszakot élünk” – hangsúlyozta Grezsa István miniszteri biztos.

A tárgyalás során elhangzott, miszerint Magyarország elegendő mozgástérrel rendelkezik ahhoz, hogy belátható időn belül konkrét eredményeket érjenek el a Kárpátalja és az anyaország közötti együttműködés folytatásában és megvalósításában.

Felmerült a hulladékgazdálkodás kérdése, ami egy határokon átívelő nemzetközi problémakör. Ennek kapcsán részletes projektet vitatott meg a két fél, melynek értelmében megfelelő hulladékfeldolgozó infrastruktúrát építenek ki a Tisza vízgyűjtő területén keletkezett hulladékok megfelelő körülmények között történő kezelésére.

Mindemellett szóba került a határokon átnyúló úthálózat jelenlegi állapota is. A tárgyalás során elhangzottak alapján a jövőben útburkolat-fejlesztésekre számíthatunk a Budapest–Ungvár, valamint a Budapest–Kijev útszakaszokon. Az említett útszakasz járhatóságának növelés régóta feltett szándéka mindkét országnak.

„Magyarország továbbra is kész támogatni Kárpátalját” – emelte ki beszédében Magyar Levente külügyminiszter-helyettes.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumban tett látogatása mellett a Kárpátaljai Megyei Tanács delegációja az Országházba is látogatást tett.

„Anyaországunk eddig is támogatta mind Ukrajnát, mind a kárpátaljai magyarságot, és arról biztosítottak bennünket, hogy ez a jövőben sem alakul máshogy” – hangsúlyozta Balogh Lívia, a Kárpátaljai Megyei Tanács „KMKSZ” – UMP-képviselője.

„Fontos, hogy a kétoldalú kapcsolatok minden nehézség ellenére fennmaradjanak, és lehetőség szerint fejlődjenek” – emelte ki Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, valamint hozzátette, hogy olyan rendkívül fontos kérdésekről esett szó, amelyek pozitív módon fogják befolyásolni Kárpátalja életét. Például új határátkelők létesítése, valamint a meglévők fejlesztése, a jánosi hulladékfeldolgozó létesítmény üzembe helyezése, továbbá magyarországi vállalatok készek segítséget nyújtani abban, hogy újra beinduljon a légi forgalmi közlekedés az ungvári repülőtéren.

A kétnapos látogatás összefoglalójaként elmondható, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselői és a magyarországi tárgyalópartnerek egyetértettek abban, hogy Magyarország és Ukrajna együttműködése Budapestnek, Kijevnek és Kárpátaljának is érdeke, melynek érdekében a kétoldalú kapcsolatokat fenn kell tartani.

K. K./TV21 Ungvár