XV. Mezőgecsei Nemzetközi Böllérverseny

2022. február 1., 09:03 , 1094. szám

Sorozatban immár 15. alkalommal került megrendezésre január 29-én az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Mezőgecsei Nemzetközi Böllérverseny. Idén rekord­számnak tekinthető 14 csapat nevezett a rangos eseményre. Ahogy egy nagyobb disznóvágáshoz illik, itt is volt fogópálinka-kóstolás, kóstoló a környéken élők és a messzebbről érkező termelők portékáiból, és természetesen nem maradhattak el a disznóhúsból készült változatos ételek sem.

„Egy jó kis disznótor sosem rossz” – tartja az ősi mondás. Január utolsó szombatján 14 csapat azonos számú disznót dolgozott fel és készítette el belőlük a már jól ismert disznótoros ételeket. A csapatok korán belevágtak a disznókba, hogy a hivatalos megnyitóra már legyen mit ennie az eseményre kiérkező embertömegnek. A megfelelő mennyiségű fogópálinka elfogyasztása után sokkal jobban ment a munka is. A disznókat hagyományos módon szalmával perzselték, gyorsan szétszedték, és jöhetett is a finomabbnál finomabb ételek elkészítése. Déltájt már kóstolhatók is voltak az ételek: kolbász, hurka, bográcsgulyás, toros hús, pörkölt, és még sorolhatnánk.

A hagyományos ételek elkészítése mellett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének (KMKSZ ISZ) bátor fiatalokból álló csapata egy különlegesnek számító disznóburger elkészítésére is vállalkozott.

Az esemény hivatalos megnyitójára délben került sor. Az állami himnuszt és nemzeti imádságunkat követően először Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója köszöntötte az eseményen részt vevőket, aki kiemelte, hogy a hagyományőrzés és a turizmus szempontjából is rendkívül fontosak az ilyen és az ehhez hasonló rendezvények. „A böllérfesztivál más megyékből is idevonzza a turistákat, ami nagyon fontos Kárpátalja gazdasági fejlődését tekintve. Jó lenne, ha minél több kistérség ápolná hasonló módon hagyományainkat, mert ez a közösségek fejlődését is jelenti” – mondta. Köszöntőjében kiemelte, hogy ez a böllérfesztivál jól megmutatja többek között azt is, hogy az Ukrajna területén élő nemzetiségek megértik egymást és békében együtt tudnak élni.

Beke Mihály András, Magyarország Beregszászi Konzulátusának misszióvezetője ünnepi köszöntőjében aláhúzta, hogy a háztáji disznóvágások hagyományőrző szerepük mellett mindig remek alkalmat teremtenek arra, hogy egybegyűjtsék a családot, a rokonságot és a barátokat. „A hagyományaink ápolása mellett rendkívül fontos azok továbbadása is a következő nemzedékek számára, hisz azok őriznek meg bennünket” – húzta alá a misszióvezető.

„Mi, kárpátaljaiak megőriztük autentikus kultúránkat, amely a lakosság soknemzetiségű voltának köszönhetően különbözik más ukrajnai régiókétól” – mondta Volodimir Csubirko, a megyei tanács elnöke. Elmondása szerint az ezer év alatt közösen (ukránok és magyarok – a szerk.) létrehozott kultúrát minél többen meg kell, hogy ismerjék, hisz ez az alapja a nemzetiségi békének Kárpátalján. „Ez a fesztivál is az őseink által ránk hagyott kultúrának egy részét mutatja be: ahogy a sódar, úgy ez a fesztivál is régiónk névjegye kell, hogy legyen” – mutatott rá a megyei tanács elnöke.

Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere köszöntőjének elején a hentesek munkájának fontosságára hívta fel a figyelmet: „A hentesek megfontolt munkáját a vadászokéhoz hasonlítanám – csupán otthoni körülmények között. Feladatuk, hogy a Kárpát-medencei gasztronómiai szokásokat megőrizve kalóriadús élelmiszereket biztosítsanak a családok számára.” A rendezvényre kilátogatók száma az esemény roppant népszerűségét  igazolja, és azt, hogy „az emberek igényt tartanak rá” – húzta alá a polgármester.

„A KMKSZ az első pillanattól támogatta a böllérversenyek megrendezését” – jelentette ki büszkén Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke, a Beregszászi Járási Tanács KMKSZ-frakciójának vezetője. Véleménye szerint Istennek hála, hogy ez a rendezvény az évek során kinőtte magát, hisz nem csupán a környékről vagy Kárpátaljáról, de határon és hágókon túlról is érkeztek érdeklődők.

A megnyitó végéhez közeledve a történelmi egyházak képviselői kértek áldást a rendezvényre. Az ünnepélyes megnyitót követően a színpadot a környékről érkező hagyományőrző együttesek vették birtokba.

„Legfőbb célunk a kárpátaljai böllérkedés hagyományának megőrzése” – nyilatkozta Mester András helyi elöljáró, az esemény egyik főszervezője. Észrevétele szerint az elmúlt évek során a disznótoros hagyományok kissé megfakultak Kárpátalján. „A böllérverseny tökéletes eszköz arra, hogy ne csupán megőrizzük az utókor hagyományait, hanem meg is ismertessük azokat a helyi fiatalokkal, továbbá a messzebbről ideérkező turistákkal is, akik nincsenek tisztában régiónk népszokásaival” – emelte ki Mester András.

A csapatok által főzött ételeket és a benevezett pálinkákat szakmai zsűri értékelte. A legjobbak készítői elismerésben részesültek. A legfinomabb sülteket a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének szakácsai, míg a legízletesebb levest Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Önkormányzata készítette. A legfinomabb kolbász díját a szatmárcsekeiek vihették haza, míg a böllérverseny legjobb vendéglátóinak a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezete és a Nagydobronyi kistérség kollektívája bizonyult. A legvidámabb társaságnak a Beregszászi kistérség jelen levő képviselőit tartották, a legszebb és legkreatívabb sátrat pedig a KMKSZ ISZ csapata tudhatta magáénak. A leghosszabb kolbászt a Skvarka csapata, a legízletesebb toros húst pedig az Ungvári Gyuri formáció készítette el.

Az egész napos rendezvényt a kellemes időjárás és barátságos hangulat jellemezte.

Simon Dávid