A Nemzetpolitikai Államtitkárság tovább segíti a kárpátaljai magyarok digitális felzárkóztatását

2022. február 3., 15:47 , 1095. szám

A kárpátaljai szociális programcsomag részeként a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága idén negyedik alkalommal hirdeti meg a Kárpátalja magyarlakta településein élők digitális felzárkóztatását elősegítő pályázatát. A program a magyar családok széles sávú internet-hozzáférését segíti elő. A pályázat 2022. február 1. és február 28. között nyújtható be a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány regionális irodáiban.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság első alkalommal 2019-ben hirdette meg a programot, mely azóta minden évben sikeresnek bizonyult. Ehhez hozzájárul a pályázat kárpátaljai lebonyolítója is, a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány.

A program keretében az internethez optikai kábellel történő csatlakozásra és egyhavi előfizetés biztosítására lehet pályázni. A felhívás idei kiírása szerint – a tavalyi évhez hasonlóan – magánszemélyek mellett a kárpátaljai magyar közintézmények is pályázhatnak. A rendelkezésre álló teljes keretösszeg 25 millió forint.

A kiírás rendkívül népszerű a pályázók körében, amit az évről évre növekvő pályázatok száma bizonyít. Míg 2019-ben 730, addig 2020-ban 1054, 2021-ben pedig 1779 pályázat érkezett be az alapítvány irodáiba. Tehát tavaly az előző évhez képest 1,7-szeresére emelkedett a benyújtott és nyertes pályázatok száma.

A program aktualitása, hogy a széles sávú internetelérés a járványügyi korlátozások során nagyban elősegíti a magyar diákok távoktatásban való részvételét, továbbá elősegíti a TV21 Ungvár magyar nyelvű csatorna vételi lehetőségeinek bővítését azokon a magyarok lakta településeken, ahol nincs lehetőség a földfelszíni vételre.

A felhívás részleteiről az alábbi linken tájékozódhatnak: http://www.kmkszalap.org/digitalis-fejlesztes/palyazati-felhivas

(sajtóközlemény/CsA)