Húszan tettek sikeres ECL-nyelvvizsgát a Rákóczi-főiskolán

2022. február 13., 09:05 , 1096. szám

A 2021. december 3–4-i vizsgaidőszakban összesen 20 fő mérte fel nyelvtudását, s mindnyájan sikeres vizsgát tettek, aminek köszönhetően orosz nyelvből 9-en, magyarból 3-an, valamint angol nyelvből 8-an vehették át nyelvtudásukat igazoló bizonyítványt.

Az oklevélátadóra érkezett diákokat Váradi Natália, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola ECL Nyelvvizsgaközpontjának vezetője köszöntötte.

„Örülök, hogy találkozhatunk, hisz ez azt jelenti, hogy legyőzték önmagukat” – szólt a jelenlévőkhöz dr. Orosz Ildikó, a főiskola elnök asszonya. Elmondása szerint a sikeres nyelvvizsgát adó diákok az ékes példái annak, hogy ahány nyelv, annyi ember, valamint ahány nyelvet beszél valaki, annyi különböző gondolkodásmóddal is rendelkezik. „Mi is együtt örülünk önökkel, valamint azt kívánjuk, hogy használják egészséggel, hisz minél több nyelven tudjuk kifejteni az érveinket, annál jobban meg is tudjunk védeni magunkat a világban” – zárta a nyelvvizsgázottakhoz intézett szavait dr. Orosz Ildikó.

Csernicskó István, a Rákóczi-főiskola rektora véleménye szerint a különböző nyelvek tudása minden beszélőjéhez hozzátesz valamit, továbbá óriási értéknek számít, hisz már több mint ezer évvel ezelőtt Szent István király is azt hangoztatta fiának, Imre hercegnek címzett intelmeiben, hogy az egynyelvű és kultúrájú ország gyönge és esendő. „Önök erősebbé tették nem csupán magukat, hanem közösségüket, továbbá azt az országot és társadalmat, ahol élnek” – szólt a sikeres nyelvvizsgával rendelkező fiatalokhoz a rektor.

A II. RF KMF 2016 óta a Pécsi Nemzetközi ECL Vizsgaközpont (European Consortium for the Certificate of Attainment in Modern Languages) kihelyezett vizsgahelyeként szolgál, így itt is évente hat alkalommal van lehetőség angol, magyar, német és orosz nyelvekből A2 (belépőfok), B1 (alapfok), B2 (középfok) és C1 (felsőfok) szinteken nyelvvizsgát tenni. A vizsgázók komplex vizsgára, illetve írásbeli vagy szóbeli részvizsgára jelentkezhetnek, amennyiben a jelentkezés naptári évében már betöltötték a 14. életévüket.

A soron következő nyelvvizsgákra előreláthatólag február közepétől március 10-ig lehet jelentkezni (angol, német és orosz nyelvekből) személyesen, a kiválasztott vizsgahelyen, a jelentkezési lap leadásával és az ECL vizsgarendszer elektronikus jelentkezési lapjának kitöltésével.

A főiskola Felnőttképzési Központjában eddig összesen 202 fő vett részt a különböző szintű nyelvvizsgákon, akik közül 175-en vehették át a sikeres vizsgát követően a nyelvtudást igazoló bizonyítványt.

ZsT