A Kárpátaljai márkacsalád bemutatása: Bucsella Enikő dísznövénytermesztő

2022. február 13., 17:52 , 1095. szám

A Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSZ) és a Kárpátaljai Fiatal Magyar Vállalkozók Szövetsége (KFMVSZ) felismerte a vásárlók arra vonatkozó igényét, hogy minél több megbízható és helyi árut vásárolhassanak. Ennek érdekében arra törekedtek, hogy létrehozzanak egy olyan egyedülállóan új üzleti szerkezetet, amely mindezt megvalósítja. Szükségesnek látszott egy emblémával jól azonosítható önálló márka felépítése, amely a legjobb minőségű kárpátaljai termékeket és szolgáltatásokat képviseli.

A Kárpátaljai márka bejegyzett védjeggyel rendelkezik, amelynek tulajdonosa a KMVSZ. A szövetség 2020-ban hirdette meg a Kárpátaljai embléma hivatalos használatát engedélyező pályázatát, melyre közel 40 vállalkozó pályázott. A nyertes pályázók és a szövetségek közös szándéka szerint alakult meg a Kárpátaljai márkacsalád, melyhez minden vállalkozó csatlakozhat, aki teljesíti az előírt feltételeket. A márkacsalád 2021 elején indult útjára. Brandépítési programját a fiatal vállalkozók szövetsége dolgozta ki. Ennek keretében létrehozott egy olyan átfogó projektet, amelynek köszönhetően a márkatermékek és szolgáltatások egyre több helyen megjelenhetnek, illetve egyre szélesebb ismertségre tehetnek szert. A kezdeményezés legfőbb célja, hogy az egymással összefogó és együttműködő vállalkozók megmutassák mindazt az értéket, amit a kárpátaljai termelők és szolgáltatók előállítanak, képviselnek. A termékekben, a szolgáltatásokban és az emberi tulajdonságokban is a prémium szintet határozták meg alapként. Ezek a szigorú feltételek, illetve folyamatos betartásuk eredményezheti, hogy az első, önálló kárpátaljai márka sikere tartós lesz, mindannyiunk előnyére, igényeinek kielégítésére és az itt élők büszkeségének, a szülőföld iránti szeretetének erősítésére.

– A kívülálló ma sem tudja eldönteni, hogy sok-e a dísznövénytermesztéssel és -értékesítéssel foglalkozó vállalkozás Kárpátalján vagy sem. De igazából az lenne a fontos, hogy van-e már ezen a téren elegendő jó szakemberünk. Régebben az a hír járta, hogy szinte minden vágott virágot külhonból – főként repülőgéppel – hoznak be, itt csak az árusításuk történik. Később aztán – nagy megelégedettségünkre – egyre több jól felszerelt fóliaházat láttunk, ahol modern eszközökkel, szakszerű módon nevelték a növényeket. Jelenleg hol tartunk?

– A kárpátaljai dísznövénytermesztés mint termelési ágazat valóban nem rendelkezik több évtizedes múlttal, mivel kiegészítő ágazatként jelent meg a hajtatásos zöldségtermesztés felemelkedése, majd sajnálatos visszaesése után. Ugyanis ezen a piaci területen erős túlkínálat jelent meg kb. 10-12 évvel ezelőtt, amikor a termelőházakkal és egyéb eszközökkel felszerelt gazdaságok – jobb híján – kiegészítésként kezdtek el balkonnövényt és vágott virágot termeszteni. Tehát az ágazat születéséről elmondható, hogy egyfajta kényszerhelyzetből alakult ki, de hamar kiderült, hogy a családi gazdaságoknál akár felcserélheti vagy tökéletesen kiegészítheti a zöldségtermesztést. Kárpátalja kedvező éghajlatának köszönhetően joggal tekinthetjük szülőföldünket Ukrajna egyik jelentős gyümölcsös- és virágoskertjének, ebből adódóan a korai termesztés lehetőségét kihasználva már kora tavasszal első osztályú virágot tudunk előállítani. Az ágazatról továbbá elmondható, hogy a Covid-időszakot megelőzően emelkedő tendenciát mutatott, az értékesített termékek kiváló minőséget és értéket képviseltek. Tehát egy idő után nem volt kérdés, hogy a hazai vagy a külföldi virágot preferálják-e a vásárlóink, mert kizárólag az itthoni virágot keresték. Jómagam először kilencféle vágott virágot termesztettem éveken keresztül, majd négy évvel ezelőtt balkonvirág-termesztésbe is kezdtünk. Hála a kiváló minőségű szaporítóanyag-beszerzés lehetőségének, sokkal szebb és hosszabb vázatartósságú virágot állítottunk elő, mint ami külföldről beszerezhető.

– A koronavírus előtti időszakban valóban sikerült az ágazatnak az európai színvonal közelébe jutnia?

– Természetesen az ágazat fejlődésében is komoly törést idézett elő a pandémia, jelentősen csökkent mind a vágott virág, mind a cserepes szoba­növények iránti kereslet. De saját tapasztalatom azt mutatja, hogy kellő határozottsággal és kitartással ezt az időszakot is túl lehet élni, csak meg kell találni azokat a termékeket, amelyek iránt még megmaradt a kereslet. Tavaly – vásárlóink érdeklődésének fenntartása érdekében – igyekeztünk olyan virágokat is előállítani, melyek olcsóbbak, ám ugyanolyan szépek, így minden vásárló igényét teljesíteni tudtuk, az idősektől kezdve egészen a legfiatalabbakig. Itt még szívesen elmesélném, hogy a Covid-időszak milyen nagy meglepetés volt számunkra: mivel a karantén ideje alatt sokkal több időt tudtunk a virágok ápolására fordítani kertészetünkben, sokkal jobb minőséget tudtunk elérni, mint az előző években. Azt gondoltuk, hogy mindezek ellenére nem lesz nagy kereslet a tavaszi virágokra, ezzel szemben az emberek szívesen fordították a hirtelen megnövekedett szabad­idejüket udvaruk, kertjük gondozására. Így joggal érezhettem úgy, hogy boldogságot, örömöt adtunk az embereknek ebben a bizonytalan, kihívásokkal teli időszakban. Azóta az irányt az újratervezés, az újraszervezés felé vettük. Sikerült saját épületbe költöznünk virágboltunkkal, amely így még több lehetőséget kínál vásárlóink magasabb szintű kiszolgálására.

– Január, február – itt a nyár…

– Igaz, hogy a kikelet még kissé odább van, de örömmel mondhatom, hogy már most is tele vannak növényházaink tavaszi virágokkal, remélve, hogy sikeres tavaszi értékesítés előtt állunk. Minőség tekintetében vevőink egyre inkább igénylik a divatos és elegáns csokrokat, kompozíciókat, tehát munkatársaimmal folyamatosan fejlődünk, és igyekszünk további ismereteket szerezni mind a virágkötészet, mind a termesztés területén. Elsődleges célom az értékteremtés, ezért vagyok büszke tagja a Kárpátaljai márkacsaládnak, valamint megtiszteltetés számomra, hogy tagja lehetek egy olyan csapatnak, mely kiváló vállalkozókat és termékeket gyűjt össze, képviselve a kárpátaljai vállalkozók érdekeit, és felmutatva az itt élők kreativitását és elkötelezettségét, valamint szépséges szülőföldünk megannyi értékét.

Eszenyi Gábor