Megtartotta éves közgyűlését a KMKSZ Beregszászi Alapszervezete

2022. február 20., 10:29

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartotta éves közgyűlését a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Beregszászi Alapszervezete február 19-én.

A közgyűlést Molnár D. István, a beregszászi alapszervezet elnöke nyitotta meg, aki ezután bemutatta a meghívott vendégeket: Sin Józsefet, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnökét, valamint Darcsi Karolinát, a „KMKSZ” – Ukrajnai Magyar Párt frakcióvezetőjét.

A közgyűlés jegyzőkönyvvezetője Mandzák Adrienn, a KMKSZ beregszászi alapszervezetének irodavezetője volt. A szavazatszámláló bizottság tagjai pedig Huszár Péter és Szajenkó Lívia voltak.

A javasolt napirendi pontok ismertetését és azoknak megszavazását követően Sin József köszöntötte a jelenlévőket, majd megtartotta éves beszámolóját, melyben elsősorban mindannyiunk figyelmét arra hívta fel, hogy ez a város, Beregszász a miénk, melyre büszkék lehetünk, és nekünk, beregszásziaknak legfőbb feladatunk, hogy mindezt tettekkel bizonyítsuk és tegyünk városunkért.

Ezt követően kitért arra, hogy az anyaország támogatásának köszönhetően városunk épül-szépül, és megannyi fejlesztésre számíthatunk a jövőben is. Jó példa erre Magyar Leventének, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettesének minapi látogatása Beregszászban, amikor is biztosította a város vezetőségét és lakóit, hogy a következő két évben a magyar kormány támogatásának köszönhetően rekonstruálják a Beregszász központjában álló művelődési ház, az egykori nagyzsinagóga 1880 és 1883 között elkészült épületét. Az akkor eklektikus stílusban épült templomról eltávolítják az 1960-as évekbe ráhúzott betonszarkofágot, visszaállítva annak eredeti, külső homlokzatát. Belül korszerű technikával felszerelt, egyéb kulturális funkciók befogadására is alkalmas színháztermet alakítanak ki. Egy modern, üveghomlokzatú épületszárnyat is felépítenek majd, amelyben közönségforgalmi terek és a színházat kiszolgálóhelyiségek lesznek kialakítva, a kettőt pedig egy üvegezett átrium köti majd össze. A beruházásról a miniszterhelyettes így fogalmazott: „A beregszászi zsinagóga felújítása lesz Kárpátalja legjelentősebb kulturális beruházása.”

Emellett az elnök úr beszámolt a már meglévő és folyamatban lévő felújításokról, mint például az egykor Beregszászi 2. Számú Középiskolaként ismert intézmény teljes körű felújítása, ahol ma a II. RF KMF Szakgimnáziuma és az Egán Ede Szakképzési Centrum Beregszászi Szakképzési Központja kapott helyet, továbbá megnyitotta kapuit a Nagydobronyi Erdei Iskola és Kutatóbázis, felújított épületrésszel bővült a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, megújultak és épültek különböző egyházi intézmények, templomok, egészségügyi rendelőintézetek, valamint minden feltétel adott a jánosi hulladékfeldolgozó üzem korszerű kiépítésére. Mindezen beruházások, teljes egészében, a magyar kormány anyagi finanszírozásából valósulhattak meg – hangsúlyozta az elnök úr, valamint hozzátette, hogy a mi feladatunk ezeket az intézményeket megbecsülni és megtölteni élettel.

Beregszász egyik legrégebbi és talán legsürgetőbb, problémája is megoldódni látszik, mégpedig a Vérke-csatorna teljes mederszakaszának kitisztítása, hiszen a tervek készen állnak, valamint az anyaországnak köszönhetően a közeljövőben a munkálatokat biztosító anyagi háttér is a város rendelkezésére áll majd.

Ezt követően Molnár D. István tartotta meg elnöki beszámolóját, mely során röviden ismertette az alapszervezet elmúlt egy év során megvalósult programjait. Kiemelte, ahogy az eddigi években, úgy a jövőben is keressék bátran a KMKSZ Beregszászi Alapszervezetét, annak munkatársait, hiszen bármilyen kérdéssel is forduljanak a szervezethez, ott segítenek, ahol tudnak.

„Az élet minden területén lélegeztetőgépen vagyunk, és az anyaország az, aki minket ezen a gépen tart” – hangsúlyozta beszédében Molnár D. István, hiszen felhívta a figyelmet arra, hogy a kistérségünket érintő kérdésekben mindig számíthatunk az anyaország támogatására, mely nélkül „még az utakat sem foltoznák be”.

A továbbiakban Darcsi Karolina köszöntötte a megjelenteket, és ismertette a KMKSZ frakciójának tevékenységét a kistérségben.

Többek között szó esett a kistérség fő útszakaszainak problémájáról, mely kérdéssel már több ízben felkeresték a megyei közútkezelést, hiszen városunk arculatát képezik ezek az utak, éppen ezért a KMKSZ frakciója mindent megtesz annak érdekében, hogy ez ügyben is előrelépéseket eszközöljenek.

Emellett ismételten felsorolta a városunkban jelenleg is zajló fejlesztéseket, melyeknek köszönhetően több száz új munkahelyet sikerült teremteniük. Mindezek nem jöhettek volna és jöhetnének létre a magyar kormány támogatása nélkül. Ezekért a fejlesztésekért, munkahelyteremtésekért és minden nemű segítségért ezúton is köszönetét fejezte ki a frakcióvezető.

Az elnöki beszámolójának részeként Molnár D. István tájékoztatást adott a KMKSZ Beregszászi Alapszervezetének pénzügyéről és tagsági létszámáról, melynek értelmében a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászi Alapszervezete 1 057 taggal kezdhette meg a 2022-es évi munkáját, mely sajnálatos módon csökkent az elmúlt évekhez képest.

A közgyűlés során a tagok megfelelőnek minősítették az alapszervezet elmúlt évi munkáját. Ezt követően Tótin Viktória ismertette az ellenőrző bizottság beszámolóját.

Az esemény nemzeti imádságunk eléneklésével zárult, majd a szervezők a Huszár Pincészet által szolgáltatott frissítő italokkal kedveskedtek minden jelenlévő számára.

A közgyűlés az országban jelenleg hatályos karanténszabályok szigorú betartásával valósult meg.

K. K.