A körte komplex ökológiai növényvédelmi technológiája II.

2022. február 22., 19:56 , 1097. szám

A körtetermesztés leg­kritikusabb időszaka a virágzás és az azt követő sziromhullás. Nagyon figyelmes és hozzáértő gazdát kíván a hatékony védekezés. Biológiai termesztés során alkalmazható hatóanyagok alig vannak, az olcsón beszerezhető készítmények használata viszont perzselő hatásuk miatt meggondolandó.

Virágzástól sziromhullásig

A termesztés során kielégítő időjárásról a legtöbb esetben szó sincs. Ha mégis előfordul pár hét kedvező időjárás a virágzáskor, azalatt alacsony páratartalmat, +20 °C fölötti nappali hőmérsékletet, illetve ragyogó napsütést kell értenünk. A körténél ilyenkor ne használjunk réztartalmú permetszereket, mivel fokozott a perzselésveszély, továbbá a jó időjárás a gombás fertőzések terjedését is hátráltatja.

A virágzás kezdetén a legfontosabb a tűzelhalás elleni védekezés. Eleinte (amikor még csak egy-egy virág nyílik) rézkészítményekkel is védekezhetünk – ezeket idővel fel kell, hogy váltsák a biológiai készítmények. Jó eredménnyel használható mind esős, mind száraz, meleg időjárás esetén a Pseudomonas flouresens A506 törzse. A virágzás kezdetén, majd a teljes virágzás stádiumában kipermetezve egy-egy alkalommal – a megfelelő lefedettség érdekében – legalább 1 500 l/ha permetlével dolgozzunk.

Természetesen minden év tartogathat meglepetéseket, s ha a tűzelhalás elterjedése járványméreteket ölt, nincs mit tenni, a réz hatóanyagokhoz kell folyamodnia a termelőnek a megfelelő hatás elérése érdekében. Ugyan erősen perzselésveszélyes a réz hatóanyag a virágzás stádiumában, de a kártétel jó technológiával csökkenthető. Mindenképpen úgynevezett féldózisú permetlét használjunk (Champion esetében 1 kg/ha/1 000 liter permetlé), s lehetőleg a réz-hidroxid hatóanyagokat részesítsük előnyben (ezek perzselnek a legkevésbé). Ha alacsony hőmérséklet társul nedves időjárással, akkor 5-6 naponta ajánlott ismételni a permetezést, egészen a gyümölcskezdemények megjelenéséig. Igaz, csak csökkentett dózisú permetszerrel dolgozhatunk a végzetes kár elkerülése érdekében, de nincs más engedélyezett lehetőségünk.

Ami a kártevőket illeti, amennyiben megjelennek az ültetvényben a bimbólyukasztók, levélbolhák, ajánlott azadirachin hatóanyag + olajos készítmények használata (ahogyan azt korábbi írásainkban részletesen kifejtettük). A permetezést addig kell folytatni 3-5 naponta, míg a kártevők jelentősen vissza nem szorulnak. Ez néha 2-3 kezelést jelent, de tömeges kártétel esetén előfordulhat, hogy 7-10 kezelésre is szükség lehet a virágzás során.

Abban az esetben, ha a virágzás során réz hatóanyag használatára kényszerültünk, a varasodás és a monília ellen is hatékonyan felléptünk, tehát nincs szükség külön permetezésre.

A sziromhullás időszakát követően a növényvédelem a körte esetében kritikus ponthoz ér. Ilyenkor különösen oda kell figyelnünk a gombás, bakteriális fertőzések mellett a kártevőkre. Mondhatni, kötelező a sziromhullás után 3%-os kvasszialé + káliszappan (vagy pl. Quassan, Thiokvant) oldatával permetezni (1 200–1 500 l/ha permetlével a megfelelő lémennyiség érdekében). Ez a permetezés főként a körtegyümölcsdarázs kártételét hivatott megakadályozni.

Amennyiben használtunk azadirachin hatóanyagot (legalább 1-2 alkalommal) a virágzás idején, akkor az aknázó- és sodrómolyok ellen is védekeztünk. Külön kezelés nem szükséges.

Mindemellett a sziromhullás időszaka után kell először fellépni az alma- és körtemoly ellen. A virágzás kezdetén ajánlott kihelyezni a rajzás megfigyelésére szolgáló ragadós feromoncsapdákat (ezek a legolcsóbbak és a legkönnyebben beszerezhetők-kihelyezhetők). Több ragadozó szervezetet és fe­lemás hatásfokú biokészítményt is lehet alkalmazni, de rovarcsapdázással a leghatásosabb az egyedszám csökkentése. A leghatékonyabb a feromoncsapdázás, mégpedig a légtértelítés módszerét alkalmazva. Napjainkban több gyártó is kínál feromoncsapdákat, de minden esetben tartsuk be az előírásokat és a használati utasítást. (Folytatjuk.)

Molnár Ádám,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza