Ukrajna elítéli Oroszország döntését (Frissítve)

2022. február 22., 08:56 , 1097. szám

Ukrajnában azonnal reagáltak a hétfői moszkvai eseményekre, a két kelet-ukrajnai szakadár „köztársaság” elismerésére.

Kijevben haladéktalanul összeült a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO). A testület az ország határain kialakult helyzetet vitatta meg. Konkrét döntéseket nem jelentettek be, de Olekszij Danyilov, az RNBO titkára közölte, hogy a tanács mostantól folyamatosan ülésezni fog.

A külügyminisztérium nyilatkozata

Ukrajna elítéli az Oroszországi Föderáció döntését Luhanszk és Donyeck megyék megszállt területeinek elismeréséről – áll a Külügyminisztérium sajtószolgálatának közleményében, amelyet az Interfax–Ukrajina hírügynökség idéz.

Mint írják, cselekedeteivel az orosz fél „durván semmibe vette a nemzetközi jog alapjait, az ENSZ alapokmányát, megsértette Ukrajna szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül”.

A tárcánál megjegyzik, hogy az Oroszországi Föderáció döntése az ún. „Luhanszki Népköztársaság” és a „Donyecki Népköztársaság” elismeréséről semmilyen jogi következménnyel nem jár, és drámai módon eszkalálja a helyzetet, ami Oroszország egyoldalú kilépését jelentheti a minszki megállapodásokból.

„Ragaszkodunk az Oroszország elleni fájdalmas szankciók alkalmazásához, hogy egyértelmű jelzést küldjünk a további eszkaláció elfogadhatatlanságáról. Itt az ideje, hogy cselekedjünk az Oroszországi Föderáció agressziójának megállítása, valamint az európai béke és stabilitás helyreállítása érdekében” – zárta sorait a minisztérium.

Az elnök nyugalomra int

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök keddre virradóan videoüzenetben fordult az ukránokhoz. „Amint változást látunk a helyzetben, amint a kockázatok növekedését látjuk, tudatni fogjuk. Most nincs ok a kaotikus cselekvésre, mindent megteszünk, hogy ez a jövőben is így maradjon” – hangoztatta az államfő, akit az MTI idéz. Hangsúlyozta, hogy Kijev elkötelezett a helyzet békés, diplomáciai úton történő rendezése mellett.

„Csakis ezt az utat követjük” – emelte ki.

Zelenszkij leszögezte egyúttal, hogy Ukrajna nem adja fel területeit.

„A saját földünkön vagyunk, nem félünk senkitől és semmitől, nem tartozunk senkinek semmivel, és nem is adunk senkinek semmit, és ebben biztosak vagyunk. Mert nem 2014 februárja van, hanem 2022 februárja. Más ország, más hadsereg, de ugyanaz a cél: a béke, Ukrajna békéje” – fogalmazott az elnök, utalva arra, hogy 2014-ben csatolta el Oroszország Ukrajnától önhatalmúlag a Krím félszigetet, majd robbantotta ki a fegyveres konfliktust a Donyec-medencében.

Zelenszkij videoüzenetében hangsúlyozta, hogy Ukrajna nemzetközileg elismert határai Oroszország lépései ellenére is változatlanok maradnak. Szavai szerint Ukrajna egyértelműen szuverenitása és területi integritása megsértésének minősíti Oroszország legutóbbi lépéseit. Kiemelte, hogy e döntések következményeiért minden felelősség Oroszország politikai vezetését terheli.

„A megszállt donyecki és luhanszki régiók függetlenségének elismerése azt jelentheti, hogy Oroszország egyoldalúan kilép a minszki megállapodásokból, és figyelmen kívül hagyja a normandiai keretek között hozott döntéseket” – szögezte le az elnök, hozzátéve, hogy ez aláássa a béketörekvéseket, és lerombolja a tárgyalási formátumokat.

Az ENSZ tehetetlen

Kedden hajnalban New Yorkban összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT). A találkozót Ukrajna, az Egyesült Államok, Mexikó és öt európai ország kérésére hívták össze.

Szerhij Kiszlicja, Ukrajna állandó ENSZ-képviselője a BT ülésén bejelentette, Ukrajna követeli, hogy az Oroszországi Föderáció vonja vissza döntését az ún. „DNR” és „LNR” elismeréséről.

„Oroszországnak fel kell hagynia Ukrajnával szembeni régi stratégiájával, amely Ukrajna szuverenitásának erő alkalmazásával való fenyegetésén alapul, és ki kell jelentenie elkötelezettségét az ENSZ alapokmányának alapelvei mellett. Követeljük, hogy az Oroszországi Föderáció vonja vissza döntését az ún. „DNR” és „LNR” elismeréséről, és térjen vissza a tárgyalóasztalhoz. Elítéljük az újabb orosz megszálló csapatok telepítését Ukrajna területére. Azonnali visszavonásukat követeljük” – mondta Kiszlicja.

A kelet-ukrajnai probléma megoldásának egyetlen módja a tárgyalás – jelentette ki az ülésen Rosemary DiCarlo, az ENSZ főtitkárhelyettese.

DiCarlo szerint „a konfliktus veszélye reális, és mindenáron meg kell akadályozni”.

Sürgette a feleket, hogy „kerüljék azokat a tetteket és kijelentéseket”, amelyek bonyolíthatják a problémát.

„Az ellenségeskedés azonnali beszüntetésére szólítunk fel” – tette hozzá.

Amint az várható volt, az ülés bármilyen nyilatkozat vagy határozat elfogadása nélkül ért véget, mivel Oroszország vétójoggal rendelkezik az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

        (hk)