Magas magyar állami kitüntetésekkel ismerték el három kárpátaljai művész munkásságát

Nemzeti ünnepünk apropóján

2022. március 13., 09:03 , 1099. szám

Szűcs Nelli Magyarország kiváló művésze lett, míg Nagy Zoltán Mihály Magyarország Babérkoszorúja díjat, Matl Péter pedig Munkácsy Mihály-díjat vehetett át nemzeti ünnepünk alkalmából Kásler Miklóstól, Magyarország emberi erőforrások miniszterétől.

Március 15-e a korábbi és az utána következő évtizedek eszméivel, emócióival erősítette meg úgy a nemzetet, hogy kibírtuk a trianoni diktátumot és életben maradtunk – mondta Kásler Miklós a Pesti Vigadóban a Magyar Érdemrendek, illetve az állami művészeti díjak pénteki átadásán.

A díjátadón hatan vehették át a legjelentősebb magyar művészeti kitüntetést, a Magyarország Kiváló Művésze díjat, közöttük Szűcs Nelli Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész. A hivatalos indoklás szerint: „A magyar művészet értékeinek gyarapítása érdekében végzett magas szintű, igényes teljesítménye elismeréseként részesült a díjban.” Rajta kívül kiváló művész díjban részesült még Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas színművész, Kisfaludy András Balázs Béla-díjas rendező, producer, Kligl Sándor Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész, Kocsár Balázs Liszt Ferenc-díjas karmester és Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekes.

A magyar irodalom területén nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréseként Magyarország Babérkoszorúja díjban részesült Nagy Zoltán Mihály József Attila- és Márai Sándor-díjas író, költő, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. A Magyarország Babérkoszorúja díj a legjelentősebb magyar irodalmi kitüntetés a Kossuth-díj után. A díjat a miniszterelnök adja át minden év március 15-én, legfeljebb 3 fő részére. Az elismerést általában olyan művészek kapják, akik mögött hosszú és szakmailag elismert pálya áll, így tulajdonképpen életműdíjnak tekinthető.

A Csonkapapiban élő neves kárpátaljai magyar író mellett idén Kontra Ferenc József Attila- és Márai Sándor-díjas költő, író, műfordító és Péntek Imre József Attila-díjas költő, kritikus, újságíró, szerkesztő is a Magyarország Babérkoszorúja díjat vehetett át.

Matl Péter kárpátaljai szobrászművészt kiemelkedő képzőművészeti tevékenységéért tüntették ki Munkácsy Mihály-díjjal, amelyet Budapesten március 10-én vehetett át a Pesti Vigadóban. A díjat ugyancsak Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, valamint Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára adta át.

Matl Péteren kívül Erdei Kvasznay Éva, Ernszt András, Koronczi Endre, Széchy Beáta, Szegedi Csaba és Veres Gábor kapta meg a rangos díjat.

Kásler Miklós hangsúlyozta: a nemzeti ünnep alkalmából ezúttal is azokat tüntetik ki, akik teljesítményükkel hozzátettek a magyar örökséghez. „A kormány ezt a teljesítményt díjazza, a magyar nemzet nevében pedig köszönetet mondunk önöknek” – mondta a miniszter.

A díjazottaknak gratulálunk és további eredményes munkát kívánunk!

Badó Zsolt