Magyarország legnagyobb humanitárius akciója zajlik: csak pénteken 200 millió forint értékben 5 kamionnal 70 tonna áru érkezett Ukrajnába

2022. március 19., 16:07 , 1100. szám

Megérkezett Kárpátaljára a magyar kormány újabb 5 kamionból álló humanitárius segélyszállítmánya. Az adományt Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára március 18-án adta át Kárpátalja kormányzójának Csapon.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteken a közösségi oldalára feltöltött videóban Záhonyból, a magyar–ukrán határról jelentkezett be, ahol elmondta: Magyarország újabb hatalmas segélyszállítmányt küld Ukrajnába, melynek részeként útnak indították a segélyszállítmány következő konvoját. A miniszterelnök hozzátette: ezúttal öt kamionnyi szállítmányt küldenek, melyek tartós élelmiszereket, iparcikkeket – gyerekeknek különösképpen –, valamint gyógyszereket és kötszereket tartalmaznak.

„Azért tesszük ezt, mert nemcsak azokról kell gondoskodnunk, akik elmenekültek a háborúból, hanem azoknak is segítséget akarunk nyújtani, akik ott maradtak Kárpátalján, vagy akár a Kárpátok túlsó oldalán” – hangsúlyozta.

A miniszterelnök beszámolt arról is: látta a barabási határátkelőhelyen zajló munkát, és ott is megfeszített erővel dolgoznak a rendőrök és a közigazgatási munkatársak. „Azt kell mondanom, hogy csodát tettek a magyarok” – fogalmazott.

Az elmúlt három nap munkájára reflektálva Orbán Viktor kijelentette: fantasztikus összefogást látott. Köszönetet mondott a rendőröknek, a katasztrófavédelmi szakembereknek, a civil szervezeteknek és az egyházaknak, valamint külön megköszönte a munkát az önkormányzati vezetőknek és dolgozóknak, hozzátéve, hogy az „áradat” elsőként az önkormányzatokra, az ő vállukra nehezedett, illetve „zuhant” a háború kezdetekor, és ők remekül helytálltak.

Csapi látogatásáról beszámolva Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a közmédiának elmondta: Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik, összesen 600 millió forint értékben ezer tonna segélyt szállítanak Kárpátaljára.

„Ez akkora mennyiség, hogy egyszerre nem lehet lehozni a határra, éppen ezért folyamatosan szállítjuk a segélyszállítmányokat Kárpátaljára” – közölte Menczer Tamás.

Az államtitkár aláhúzta, hogy csak pénteken 200 millió forint értékben 5 kamionnal 70 tonna áru érkezett a vidékre, ebből több mint 50 tonna tartós élelmiszer, 8 tonna tisztálkodási szer, 2 tonna kisbabák ellátásához szükséges cikk, ezenfelül kötszer és más gyógyításhoz szükséges segédeszköz.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a magyar hatóságok segítenek mindenkinek, aki átlépi az ukrán–magyar határt és Magyarországon keres biztonságot. Eddig több mint 460 ezren menekültek Magyarországra Ukrajnából. „Azért jöttünk, hogy segítsünk. Magyarország segít a bajban lévőknek. A segítségnyújtásnak két iránya van: egyrészt mindenkinek segítünk, aki átlép az ukrán–magyar határon és Magyarországon keres biztonságot. Mindenkiről gondoskodunk, aki ezt igényli. Szállást, ellátást kapnak a menekültek. A segítségnyújtás másik iránya Kárpátaljára irányul. Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akcióját hajtjuk végre” – hangsúlyozta Menczer Tamás.

Az államtitkár kifejezte nagyrabecsülését a kárpátaljai kormányzó munkájával kapcsolatban, kiemelve, hogy Viktor Mikita új szemléletet hozott Kárpátaljára, segíti a magyar–ukrán békés együttélést, megbízható, komoly és jó partner, s hozzátette, a magyar hatóságok azt kérik, jelezze, mire van szükség.

Kárpátalja kormányzója köszönetet mondott a támogatásért, s kiemelte: újabb segítségnyújtási formákról is tárgyaltak Menczer Tamással. „Megérkezett hozzánk a soron következő szállítmány magyar partnereinktől, amiért nagyon hálásak vagyunk. Erre a hetven tonna adományra, amelynek túlnyomó része élelmiszer és higiéniai cikkekből áll, nagy szükség van a háborús övezetekben. Nálunk már óramű pontossággal működik a beérkező adományok rendszerezése. Láthatjuk, hogy az egyik kamion már nincs a sorban, folyik a kipakolása, illetve a megfelelő termékek bepakolása a vasúti kocsikba. Egy-másfél óra múlva már néhány vagon indulásra kész lesz, és eljuttatjuk oda őket, ahol a legnagyobb szükség van a segítségre. Nem tudom megmondani hová, ugyanis ezt Kijevben dönti el a humanitárius stáb, amelyet az elnökünk irányít. Ide érkeznek az információk minden megyéből, és oda irányítják az adott szállítmányt, ahová éppen szükséges. Gondolom, ezt Herszon és Harkiv környékére. Gyakran kapok köszönetet az ottani kollégáktól. Az államtitkár úrral arról is beszéltünk, hogy az országunkban nagy szükség lenne bébiételekre, a gyáraink nem tudnak belőle elegendő mennyiséget előállítani a bombázások miatt. Az orosz agresszoroknak elment a józan eszük, ha olyan létesítményeket támadnak, amelyek kizárólag bébiételeket készítenek. Arról is egyeztettünk, hogy Magyarország fogadna az orosz agresszió következtében megsérült gyermekeket, akiket egészségügyi intézményekben helyeznének el” – foglalta össze a TV21 Ungvár stábjának Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás vezetője.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) kiveszi a részét a koordinációból, Magyarország segítsége pedig példaértékű – mondta Gulácsy Géza, a KMKSZ alelnöke az újabb segélyszállítmány kapcsán. Hangsúlyozta továbbá: fontos, hogy a helyi hatóságok biztosítani tudják a békét Kárpátalján. „Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot egyrészt az itteni katonai hatóságokkal, másrészt pedig magyarországi különféle szervekkel, és próbálunk közöttük közvetíteni. Úgy gondolom, hogy Magyarország pozitívan áll ehhez a dologhoz. Az a segélymennyiség, amit eddig is nyújtott, illetve az a szervezett munka, ami Záhonyban folyik a menekültek ellátásának kapcsán, példaértékű. Ezen az oldalon is örülnünk kell, hogy Kárpátalján béke és nyugalom van, az itteni hatóságok biztosítani tudják a rendet. Ilyen körülmények között a legfontosabb a higgadtság és a bölcs, megfontolt nyilatkozatok” – húzta alá Gulácsy Géza.

A segélyszállítmányokat a magyar Ökumenikus Segélyszervezet felügyeli. „Nagyot léptünk előre az elmúlt néhány napban. […] Magyarország legnagyobb segélyakciójáról van szó. Fontos volt számunkra, hogy egy biztos logisztikai hátteret hozzunk létre, illetőleg hogy mi magunk felügyeljük az egész folyamatot” – fogalmazott Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója.

MTI/TV21 Ungvár/CsA