Meghaladta a kétezret a civil áldozatok száma

2022. március 21., 13:15

A polgári áldozatok száma 2022. február 24-től, amikor Oroszország megkezdte az Ukrajna elleni háborút, 2022. március 19-én 24.00 óráig 2361 civilt tett ki, közülük 902 meghalt – közölte az Interfax–Ukrajina hírügynökség az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala (UNHCR) nyomán.

„Az UNHCR úgy véli, hogy a valós számok sokkal nagyobbak, különösen a kormány által ellenőrzött területeken, és különösen az elmúlt napokban, mivel egyes helyekről, ahol heves harcok dúltak, késik a tájékoztatás, sok jelentés pedig még megerősítésre vár” – hangsúlyozza a dokumentum.

A jelentés szerint vonatkozik ez mindenekelőtt Mariupolra és Volnovahára (Donyeck megye), Izjumra (Harkiv megye), Szeverodonyeckre és Rubizsnére (Luhanszk megye), Trosztyanecre (Szumi megye), ahonnan számos civil áldozatról érkezett hír. Ezek az értesülések megerősítésre szorulnak, ezért nem szerepelnek a fenti statisztikában.

„A civilek halálát vagy sérülését az esetek többségében nagy hatósugarú robbanószerkezetek alkalmazása okozta, köztük nehéztüzérséggel és rakéta-sorozatvetőkkel elkövetett tüzérségi támadások, valamint rakéta- és légicsapások” – írja az UNHCR.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)